Părinții, speriați de cazurile din Caracal și Dâmbovița. Ce le cumpără copiilor
Cazurile dramatice de la Caracal și mai nou din Dâmbovița i-au speriat pe părinți.
Disperați să știe în permanență unde sunt copiii lor, le cumpără acestora ceasuri inteligente, cu ajutorul cărora îi pot localiza.
Vânzările au înregistrat creșteri de până la 50 la sută, în ultima lună și jumătate, anunță comercianții. În același timp, există și autorități locale care oferă gratuit dispozitive de monitorizare a elevilor.
Majoritatea copiilor poartă ceasuri sau brățări inteligente, care le transmit părinților unde se află. Unele dintre aceste dispozitive, mai avansate, le permit celor mici, inclusiv, să îi apeleze pe telefon pe cei din familie într-o situație de risc.
Andrei, elev: „Pot să îmi contactez părinții și să mă poată localiza pe ceas. Mă simt mai în siguranță, mai liber și nu îmi mai este frică să mă duc singur prin oraș."
Andreea, elevă: „Când dau peste cineva și mă roagă să vin undeva, eu pot să-i sun pe părinții mei."
Loredana, părinte: „Poate fi urmărit și se anunță când îl dă jos de la mână. Imediat îl anunță.”
Reporter: „E vorba de siguranță?”
Părinte: „Clar! Siguranță."
Vânzările de ceasuri inteligente, cu ajutorul cărora părinții își pot urmări copiii, au început să crească mai ales după incidentele din Caracal și Dâmbovița. Cele mai ieftine costă în jur de 70 de lei.
Cătălin Nuțu, consultant vânzări: „Sunt utilizate de către părinți pentru siguranța copilului și asta, cu aplicația de la distanță. Se poate accesa microfonul de pe ceas, să se asculte ce este în jurul copilului și în același timp, de pe aplicație, se poate localiza în ce zonă este copilul."
Elena Stambuli, psiholog: „Smartwatch-urile dau un confort emoțional părinților, pentru că în felul acesta 24 de ore din 24 știu unde este copilul. Își știu copilul în siguranță."
Și unele autorități din țară au început să le ofere elevilor dispozitive, prin intermediul cărora pot fi localizați.
În sectorul 5 din București, de pildă, cinci mii de copii din ciclul primar au primit anul trecut de la Primărie ceasuri inteligente. Anul acesta programul a fost extins cu încă 8 mii.
În școlile din Constanța se discută însă, dacă elevii pot purta sau nu dispozitivele și în timpul orelor.
Cosmin Badea, director Școala Generala Nr.8, Constanța: „Există profesori care au rețineri vizavi de utilizarea acestor dispozitive. Ele pot să înregistreze chiar dacă copilul nu accesează o asemenea funcție, pot să înregistreze."
Nicoleta Bercaru, director Școala Generală Nr. 39, Constanța: „Te ajută să ții legătura cu copilul tău și să-l vezi în permanentă unde este el. Deci nu văd nimic rău, dar din contră. Dacă ele sunt folosite pentru ceea ce gândim noi că sunt făcute, da, sunt de mare utilitate."
În timp ce mulți părinți sunt de părere că un ceas inteligent reprezintă o soluție, există specialiști care avertizează că în loc să îi protejeze pe cei mici, îi pot transforma în ținte ale pirateriei informatice.
Germania chiar a interzis, acum doi ani, vânzarea, pe motiv că încalcă intimitatea celor mici prin colectarea de date privind locul în care se află.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: elevi, parinti, vanzari, ceasuri inteligente,
Dată publicare:
25-09-2019 19:26