Tot mai multe ambulanțe din țară sunt implicate în accidente rutiere grave. Situație alarmantă în marile orașe
Doar în București, două salvări au fost lovite în ultimele 24 de ore de șoferi care fie nu le-au văzut, fie nu au auzit sirenele.
Cum în urma impactului vehiculele sunt avariate serios, cresc timpii de așteptare pentru echipajele în uz. Și, cel mai important, sunt răniți medici și asistenți.
Șase persoane, între care un paramedic și o asistentă, au ajuns la spital în urma a două accidente rutiere care par trase la indigo. Două ambulanțe, una SMURD, alta privată, aflate în misiune au fost lovite în intersecții și s-au răsturnat. Primul accident s-a petrecut aproape de miezul nopții, iar celalalt la 7 dimineața. În ambele cazuri, salvările ar fi avut pornite sirena și girofarul. Potrivit polițiștilor din București, în ultima perioadă, alte trei ambulanțe au fost lovite de șoferi neatenți.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cătălin Plumb, responsabil comunicare SABIF: „Ambulanțele le mai reparam, dar viata pacienților și a echipajelor e pusă în pericol. Dintr-un total de 297 de ambulanțe, cinci au fost scoase din uz din cauza accidentelor rutiere. Facem precizarea, că atunci când o ambulanță e scoasă din uz este afectata în principal capacitatea de intervenție a SABIF”.
Situație dificilă și în Brașov
În alte orașe, lucrurile stau mult mai rău. În Brașov, de exemplu, din 72 de ambulanțe, Serviciul Județean a pierdut deja 20 care nu mai pot fi reparate și vor fi casate.
Și la Gorj, Serviciul de Ambulanță a pierdut două mașini dintr-un total de 42, după ce au suferit "daune totale". Una dintre ele a fost implicată într-un accident rutier în decembrie anul trecut. Asistenta medicală din ambulanță a ajuns în comă la spital.
Polițiștii susțin că unii șoferi nu aud sirenele ambulanțelor pentru că dau volumul la maximum în mașină atunci când ascultă muzică. Însă, de cele mai multe ori nu se asigură atunci când intra într-o intersecție.
Reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că nu au o evidență a ambulanțelor implicate în accidente, pentru că situația este gestionată la nivel județean. Același lucru se întâmplă și în cazul ambulanțelor SMURD.