Tot mai multe alerte la nivelul UE. Numărul produselor nocive din comerț crește periculos și în România
Se înmulțesc alertele pentru produse cu ingrediente periculoase, unele chiar interzise, sau cu defecte ce ne pot pune în pericol.
În ultimele luni, pe una dintre platformele acreditate de Comisia Europeană, au fost depistate peste 1.800 de astfel de produse, majoritatea din categoria cosmetice sau jucării. Unele sunt încă la vânzare. Inspectorii pentru protecția consumatorilor spun că nu fac față cazurilor și au prea puțin personal.
Numai în ultima săptămână, pe una dintre plaformele acreditate de Comisia Europeană, au fost emise peste 170 de alerte pentru creme, jucării și chiar alimente periculoase. Unele dintre ele încă se găsesc de cumpărat cu toate că, potrivit legii, ar trebui scoase de la vânzare în 24 de ore, din orice magazin fizic sau online.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Avem o alertă emisă pe 28 iunie pentru un gel de duș, scrie că are în compoziție compuși chimici interziși, dar dacă îl căutăm acum pe internet, încă îl găsim de cumpărat.
Se întâmplă asta pentru că instituțiile care ar trebui să le monitorizeze spun că nu fac față numărului mare de cazuri.
Sorin Mierlea, președintele INFOCONS: „Dacă discutăm de alimente, ANSVSA, dacă discutăm de produse tip auto, Registrul Auto Român. Sunt o groază de autorități plătite din bani publici, dar indiferent câte autorități sunt, întotdeauna vor fi mult mai mulți producători, mult mai mulți importatori, mult mai mulți distribuitori. Este foarte complicat de a ajunge la fiecare magazin fiindcă nu avem atât de mulți comisari de protecția consumatorilor”.
Produse periculoase din afara UE
Pe unele platforme, numărul alertelor pentru produse cu probleme a crescut chiar și cu 70%. Iar creșterea se datorează pe de o parte faptului că în ultimii ani au fost sporite controalele, au fost făcute mai multe analize, dar și pentru că pe piață sunt puse la vânzare tot mai multe produse. Unele dintre ele vin din afara Uniunii Europene, acolo unde nu se aplică aceleași reguli de siguranță.
Uniunea Europeană pregătește un regulament care va intra în vigoare în decembrie și care va obliga comercianții, printre altele, să se conecteze la platformele de alerte, ca să primească notificările în timp real.
Cristian Pelivan, reprezentantul Asociației Magazinelor Online: "Regulamentul prevede mai degrabă obligații pentru marile platforme, nu neapărat și pentru micii comercianți. Vedem că din China intră tot mai multe produse care nu doar că nu corespund standardelor, dar conțin inclusiv substanțe extrem de periculoase”.
Pe de altă parte, și numărul sesizărilor venite din partea consumatorilor este mai mare.
„Românul ar trebui să își ceară drepturile”, a spus în cumpărător.
În numai doi ani numărul plângerilor depuse de clienți a crescut cu peste 30%, potrivit ultimelor rapoarte ale Autorității pentru Protecția Consumatorilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, romania, produse, alerte,
Dată publicare:
25-08-2024 19:08