Tone de legume sunt aruncate în Tecuci la groapa de gunoi. Fermierii spun că nu au timp să doneze
În timp ce tot mai mulți români fără posibilități materiale nu își permit să le cumpere din piață, tone de legume ajung în această perioadă la groapa de gunoi.
Fermierii din zona Matca, județul Galați, spun că nu mai sunt rentabile pentru ei, așa că vor să elibereze terenul pentru alte culturi. În acest timp, la cantinele de ajutor social sărmanii primesc legume la conservă.
De câteva zile, mașinile legumicultorilor din comuna Matca își fac tot mai des drum spre groapa de gunoi de la marginea localității. Încet, încet, pe o distanță de un kilometru, s-au strâns munți de legume stricate.
Aici este o cantitate mare de roșii, au intrat deja în putrefacție, aici sunt castraveți, aruncați cu tot cu vrej și aici e fasole verde. Este o cantitate foarte mare de legume pe care agricultorii de aici, din comuna Matca, o aruncă în fiecare an, în perioada de rotație a culturilor.
Bărbat: „E și problema cu preturile și, a doua, omul culege azi, face curățenie. Trebuie niște centre de colectare pentru așa ceva”.
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
Cei mai mulți știu că trebuie să curețe terenul ca să planteze răsadurile pentru următoarea cultură. Roșiile sau castraveții care au rămas pe vrej sunt pierderi necalculate. Și nimeni nu se gândește că le-ar putea dona.
Bărbat: „Este o muncă, trebuie să plătim oameni. Ca să aduni fasolea asta, e două milioane omul cu ziua!"
Bărbat: „În Tecuci e cantină de oameni ai străzii, amărâți. Nu știu care duce. Noi nu ducem. Noi producem și vindem! Nu ducem noi la cantină”.
La zece kilometri distanță, în Tecuci, este cantina de ajutor social. Bucătăresei nu îi vine să creadă de ce fac agricultorii atâta risipă. Ar putea să îi hrănească pe toți asistații luni bune, din marfa distrusă.
Iulian Mircea, Direcția de Asistență Sociala Tecuci: „Noi ne-am bucura să ajungă la noi astfel de cantități de legume. Și beneficiarii s-ar bucura. Din păcate, noi nu ni le permitem ca și costuri, să le folosim prea des."
În aceste zile, la cantina din Tecuci, bucătăreasa a făcut ciorbă de păstăi și fasole cu cârnați. Nu a avut legume proaspete așa că a folosit conserve. Potrivit unui studiu recent, România aruncă anual peste 2,2 milioane de tone de alimente, iar de sărbători risipa crește semnificativ.