Tone de fructe distruse. Apel către Guvern: Sute de TIR-uri stau zeci de ore la descărcare


Ultimul update: Luni 15 Aprilie 2019 20:51
Data publicarii: Luni 15 Aprilie 2019 17:57
Categorie: Stiri actuale

Peste 80 de tone de legume şi fructe din China, Polonia, Serbia, Ungaria, Spania, şi Grecia au fost distruse în ultimele zile, de Autoritatea Sanitar Veterinară, în cadrul operaţiunii „Demetra", condusă de ANAF.

Autorităţile controlează mii de TIR-uri care intră la noi în ţară pentru a depista existenţa pesticidelor în legumele şi fructele din import.

Până acum, au dat amenzi de peste 600 de mii de lei. Au găsit nereguli la peste 20 de tone de ceapă, mere sau ciuperci din Polonia, la tone de morcovi din Ungaria şi Serbia, dar şi la legume, aduse din Spania ori Grecia.

Principalele probleme au fost legate de igienă depozite fără autorizaţii de funcţionare, transportul legumelor şi fructelor în condiţii necorespunzătoare şi fără documente legale. Controalele vor continua şi în zilele următoare.

Federaţia Operatorilor Români de Transport: Solicităm Guvernului să găsească o metodă mai eficientă


”Operaţiunea “Demeter” - un alt mare blocaj în transportul de marfă. Federaţia Operatorilor Români de Transport - F.O.R.T. solicită public Guvernului României să găsească o metodă mai eficientă de combatere a evaziunii fiscale în comerţul cu legume/fructe care să nu afecteze activitatea de transport mărfuri şi contractele cu beneficiarii ce nu se află în categoria celor cu risc ridicat. Sute de camioane, încărcate cu fructe şi legume, stau zeci de ore la descărcare, aşteptând apariţia reprezentanţilor ANAF pentru operaţiuni de desigilare şi verificare şi asta din simplul motiv că angajaţii A.N.A.F. nu fac faţă situaţiei
”, au transmis, luni, reprezentanţii FORT.

Sursa citată a precizat că transportatorii ce prestează servicii specifice ”sunt puşi astfel în imposibilitatea de a onora contractele sau de a-şi putea programa activitatea în timp util, ţînând cont de faptul că este imposibil de estimat când camionul poate fi “eliberat” pentru o nouă cursă”.

”FORT consideră că metoda de control aleasă de A.N.A.F. nu este adaptată sub nicio formă contextului operaţional specific transportului de mărfuri perisabile şi conduce la pierderi atât la nivelul transportatorilor, cât pentru clienţii acestora. Din păcate, nici de această dată, Federaţia Operatorilor Români de Transport, nu a fost consultată în vederea găsirii unei metode de verificare care să nu conducă la astfel de blocaje cu toate că, în nenumărate rânduri şi de fiecare dată în luările de poziţie oficiale, şi-a arătat întreagă deschidere pentru colaborarea cu autorităţile de stat pentru lupta cu activitatea de comerţ ilicit”, au mai transmis reprezentanţii FORT.

Federaţia Transportatorilor susţine ideea controlului cu caracter permanent realizat, însă, prin sondaj la nivelul trasabilităţii bunurilor de consum comercializate de agenţii economici ce intră în categoria “cu risc ridicat” şi solicită A.N.A.F. să reconsidere urgent modalitatea de acţiune aleasă pentru a evita pierderile suferite de operatorii de transport.

”Totodată F.O.R.T. reaminteşte autorităţilor de control faptul că în comerţul ilicit cu legume/fructe sunt implicate sute de autoturisme cu capacitatea < 3,5 to, nelicenţiate pentru activitatea de transport care tranzitează zilnic, nestingherite, graniţele României comercializand 100 % “la negru” produsele în pieţe fără a deţine acte de provenienţă sau de însoţire a acestora, iar un exemplu concret în acest sens este chiar piaţă “Pucheni” din zona Ferentari”, au mai transmis reprezentanţii transportatorilor.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Direcţia Vămilor, despre ”tirurile blocate de ANAF”: Marfă de risc. Vine pătrunjel din Iran
ANAF ”a blocat” sute de TIR-uri la graniţă. Avertismentul retailerilor
Imagini tulburătoare. Momentul în care trei TIR-uri s-au ciocnit violent în Caraș
VIDEO PROTVPLUS.RO