Timiș: 4 luni de așteptare între examenul teoretic și proba practică pentru cei care vor să obțină permisul auto
În Timiș, viitorii șoferi au de așteptat chiar și patru luni între examenul teoretic și proba practică de traseu.
Durata mare de așteptare între cele două probe pentru obținerea permisului categoriei B se datorează crizei de personal în rândul examinatorilor.
În aceste condiții, candidații spun că își pierd îndemânarea și au șanse mai mici pentru obținerea permisului auto.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Un tânăr în vârstă de 22 de ani a reușit acum câteva zile să treacă proba teoretică și a mers să se programeze pentru examenul practic.
Tânăr: "M-am programat pentru ora practică în 16 iunie. E cam mult, mai ales că am făcut practica deja. O să iau ore în plus, ca să pot cumva să compensez această pierdere de timp. Dar trei luni sunt prea multe".
Problema reală este criza de personal în rândul examinatorilor. Din această cauză, sunt examinați doar puțin peste 3.000 de candidați pe lună. În luna octobrie a anului trecut nouă posturi erau vacante, iar în Timiș abia în luna aprilie vor fi angajați cinci examinatori, deși examenele le-au susținut în luna noiembrie.
Ovidiu Mihoc, șeful DRPCIV Timiș: "La proba practică sunt probleme mult mai mari, timpul de așteptare este de aproximativ trei luni de zile. Zilnic se fac examinări cu șapte, opt examinatori. Un examinator examinează pe zi o medie de 13 candidați la categoria B".
Specialiștii spun că în trei luni de zile până la proba de traseu, oamenii își pierd îndemânarea și se pot pierde ușor la volan.
Alex Vior, instructor auto: "Nu știu cum să învârtă de volan suficient, e nevoie de multă practică ca să înțeleagă treaba asta. Nu știu cînd să renunțe la acelerație, spre exemplu, pentru a reduce viteza. Acestea sunt informații pe care ei le pierd, dacă nu le repetă în fiecare zi".
Cei care nu au reușit să treacă de cele două examinări și le-au expirat dosarele, trebuie să o ia de la capăt pe baza unui dosar nou.