Țigări din bani publici pentru pacienții unui centru de recuperare, cu rețetă de la doctor

Ultima actualizare: 06-05-2020 21:36
Țigări din bani publici pentru pacienții unui centru de recuperare, cu rețetă de la doctor
Getty

Un centru de recuperare pentru persoanele cu dizabilități din Bacău cumpără periodic, din bani publici, țigări pentru rezidenții săi fumători. Autoritățile spun că fac acest lucru la recomandarea psihologului de la acest centru.

 

Nu mai puțin de 5% din fondurile alocate Centrului de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Dizabilități din Târgu Ocna se duc pe achiziția de țigări, scrie Ziarul de Bacău, care citează Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Astfel, din bugetul de 95.000 alocat anul trecut, 4.513 lei s-au dus pe țigări.

„Dintre cei 45 de beneficiari, 11 sunt fumători și primesc zilnic 2 țigări la un interval orar de circa 6 ore, iar în situații extreme se suplimentează cu una sau două țigări pe zi. Necesarul zilnic de țigări este asigurat în funcție de recomandarea făcută de psihologul centrului”, se arată într-un răspuns oficial primit de la DGASPC Bacău.

 

Psiholog: ”Nu am auzit de asemenea practică terapeutică”

 

Țigările sunt produse la Buzău, de o fabrică deținută de chinezi. Oficialii DGASPC Bacău susțin că țigările, deși achiziționate direct, au fost cumpărate respectând legislația în vigoare, adică s-au achiziționat din catalogul electronic pus la dispoziție de SEAP.

Un psiholog contactat de Ziarul de Bacău a declarat că asemenea practici, care să încurajeze fumatul pacienților, nu sunt comune și nu ar recomanda așa ceva. „Nu am auzit de o asemenea practică terapeutică. Eu una nu aș recomanda așa ceva”, a declarat specialistul.

 

Din ce în ce mai mulți fumători

 

Potrivit datelor oficiale, între anii 2011 şi 2018, consumul de tutun în România a crescut cu 14,9%, mai ales prin creşterea consumului în rândul tinerilor din grupa de vârstă 15-24 de ani (cu o creştere relativă de 48,3%) şi al femeilor (cu o creştere relativă de 27%), în condiţiile în care proporţia celor care au avut o tentativă de renunţare la fumat în ultimul an a suferit o scădere relativ semnificativă, comparativ cu 2011 (de 37%), chiar dacă aproape 5 din 10 fumători (48,2%) afirmă că vor să renunţe la acest obicei în viitor.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO