Testele de salivă pentru elevi ar putea fi compromise, pentru că trec din mână în mână
Este agitație mare în școli, unde profesorii împreună cu personalul auxiliar și părinții, care s-au oferit să participe, împachetează testele de salivă pentru copii.
Acestea ar trebui folosite de luni încolo, însă, pentru că trec din mână în mână până ajung la destinatar, există riscul să fie compromise.
Fiecare elev trebuie să primească două teste, pe care ar trebui să le facă în prima și în a patra zi din săptămână.
Pentru că nu au venit într-un kit, ci pe piese, reprezentanții scolii sunt nevoiți să le împartă în pungi individuale și abia apoi să le dea mai departe. Iar ceea ce fac acum acoperă necesarul pentru prima săptămână.
Iuliana Soare, consilier educativ Școala Gimnazială Nr. 1: "Ne așteptăm ca ele să fie direct ambalate. Într-adevăr necesită timp și personal să faci acest lucru. Am început activitatea la 07:30 și deja sunt cinci ore, aproape șase de când se lucrează incontinu și nu am terminat".
Doamna pedagog, doamna bibliotecar și o mămică volutar formează echipă care pregătește testele de salive, chiar în biblioteca scolii. Sunt echipate corespunzător, cu măști, mănuși și au capul acoperit, astfel încât testele să nu fie compromise în momentul în care ajung în mâna copiilor și mai apoi acasă la părinți.
Andrei Florea, profesor de informatică Colegiul Național I.L. Caragiale București: "Nu știu ce înseamnă din punct de vedere sanitar, dar ca om, așa bănuiesc, că există posibilitatea să îți cadă pe jos, să uiți să pui un element, pot apărea erori. Era mult mai rapid să le luăm așa cum sunt, să le dam și atât".
Iar mai departe, întregul proces de testare se bazează pe încredere. Depinde de părinți dacă îi vor testa acasă pe copii și vor anunța mai departe un rezultat pozitiv.
Iată ce se întâmplă într-o localitate din Vaslui.
Veronica Topliceanu, directorul școlii din Girceni: "Avem câțiva care au refuzat testarea în familie sau au cerut școlii asta. E primul lucru până se lămuresc despre ce e vorba și sunt convinsă că vor face aceste teste acasă".
Mama unui elev: ”O să vină și instrucțiunile și o să știm și o să ne ajutam unii pe alții, mă refer la părinți care nu știu”.
În schimb, în două unități de învățământ din Sfântu Gheorghe testele de salivă se vor face în clasă.
În prima fază, România a primit 6,5 milioane de teste de salivă pentru o săptămână.