Temperaturile au scăzut cu 25 de grade peste noapte la Întorsura Buzăului. „Nu e frig ca altădată”
După un scurt episod de primăvară nefirească, România s-a trezit aruncată în iarna aprigă. Saltul termic a fost de 25-30 de grade, în decurs de 24 de ore.
Temperatura a coborât până la minus 14 grade Celsius, în Bihor și nici în centrul țării nu au fost mai mult de minus 10. Sunt așteptate, însă, minus 20 de grade chiar din noaptea de vineri
La Întorsura Buzăului, ninsoarea viscolită s-a pornit peste noapte. Pe lumină, peisajul era schimbat radical, în raport cu primăvara bolnăvicioasă de zilele trecute.
Saltul termic a fost uriaș. De la aproape 15 grade, joi, la minus 10 vineri. Iar scăderea accentuată continuă.
Liliana Dima, staţia meteo Întorsura Buzăului: "Februarie este renumit pentru două trei episoade de viscol şi pentru temperaturi scăzute. De obicei, după un episod de ninsoare s-ar putea ca mâine dimineaţă să avem ger, minus 20. Asta estimativ, nu pot eu să fac prognoza."
Aici, însă, oamenii sunt obișnuiți cu temperaturi de până la minus 30 de grade Celsius, în lunile de iarnă.
Reporter: Ai ieşit să dai zăpadă în capul gol. Nu îţi e frig?
Băiat: Nu!
Bărbat: Nu e frig ca altădată. A fost prea cald şi azi nici nu e frig cât trebuia să fie în luna asta.
Cu toate că minima a fost de -10 grade şi vântul pătrunzător, pământul nu a îngheţat. Sub stratul de zăpadă, solul este moale. Asta pentru că joi a fost mult prea cald pentru această perioadă, apoi temperaturile au scăzut brusc şi în acest interval, destul de scurt, pământul nu a avut timp să se răcească.
Drumuri înzăpezite în Moldova
Și în județul Botoşani au fost probleme. De dimineață, 15 copii din comună Mihălășeni nu au mai ajuns la școală - microbuzul care îi transportă de obicei a rămas înzăpezit.
Reporter: Cam în cât timp au intervenit cei de la ISU şi v-au ajutat să porniţi de pe loc?
Iulian Prisăcariu, şofer microbuz: Ei erau porniţi, nu era ajunşi, dar am sunat la 112, au venit cam în 40 de minute.
Reporter: E încă viscol şi la această oră, la dumneavoastră?
Iulian Prisăcariu, şofer microbuz: Da, da, e viscol, la comună Mihălăşeni, viscol mare.
Tot aici, zeci de maşini au stat în coloană mai bine de o oră şi jumătate, între localitățile Ripiceni şi Manoleasa. Vântul a bătut în rafale de peste 130 de km la oră, povestesc şoferii.
Dumitru Murărașu, şofer: Malurile sunt foarte înalte şi viscoleşte de sus, cum ar da într-o groapă. Acolo s-a blocat. În coloană eu eram al nouălea, pe sensul spre Manoleasa, dar dinspre Manoleasa încoace mai erau vreo 6-7. Da, viscol puternic, nu aşa, peste 130-140 de km la oră, acolo.
Reporter: Cât timp aţi stat în coloană, până v-au scos cei de la ISU?
Dumitru Murărașu, şofer: Păi am stat o oră jumate, cred.
Reporter: Aţi avut combustibil suficient?
Dumitru Murărașu, şofer: Da, alte probleme nu au fost.
Iar în zona Călinești, mai multe vehicule au sfârșit în șanț. Șoferii nu au adaptat viteza la condițiile de drum.
În Iași, unde, la fel, a nins viscolit, vântul a bătut în rafale, cu peste 65 de kilometri pe oră. Mai multe mașini au fost avariate, după ce crengile copacilor, aflați pe marginea străzilor și parcărilor, au cedat sub greutatea zăpezii. Nimeni nu a fost, însă, rănit.
Rafale puternice de vânt în Bucegi
Trebuie să ştiţi că meteorologii anunţă ger până luni, cu temperaturi sub - 20 grade celsius în anumite zone.
Pe crestele munţilor, în Bucegi, vântul bate şi cu 130 de km la oră și spulberă zăpada. Aici se simte cel mai tare şi gerul. La Vârful Omu sunt -21 de grade şi tot aici ceaţă deasă reduce drastic vizibilitatea spun meteorologii de la staţia meteo.
Rafalele puternice au făcut că instalaţiile de mare altitudine din Sinaia să rămână închise astfel ca schiorii nu pot folosi pârtiile de la cota 2000.
Închis este şi Transbucegiul. Drumul judeţean dintre Prahova şi Dâmboviţa ce duce la Cabana Dichiu şi Piatra Arsă. Şoseaua a fost blocată de viscol şi zăpada aşa că poliţiştii au decis să interzică accesul turiştilor în zonă.