Arsita se muta de joi in sudul tarii. Cum s-a simtit CODUL ROSU de canicula de miercuri in Arad si Bihor


Ultimul update: Sambata 11 Iulie 2015 07:26
Data publicarii: Miercuri 08 Iulie 2015 08:02
Categorie: Vremea

Romania, extrema urgenta! S-a deschis usa cuptorului peste intreaga tara. In cea mai fierbinte zi din aceasta vara, meteorologii au instituit COD ROSU de canicula pentru Arad si Bihor.

Cu 39 de grade Celsius inregistrate oficial la umbra, oamenii au simtit cum se prabusesc. Rau este si in restul judetelor, aflate, de asemenea, sub cod portocaliu sau galben. Si in Bucuresti este iad. Aerul fierbe, iar umiditatea extrem de ridicata ne da stari de lesin. Arsita se muta, de maine, in sud.

Aradul, aflat sub cod rosu de canicula, era pustiu miercuri, la amiaza. Termometrele aratau 35-36 de grade in plin soare, insa aerul era aproape irespirabil. S-au inregistrat 43 de grade.

Medicii au stat in garda si i-au sfatuit pe cei care au rude bolnave sau in varsta sa fie foarte atenti.

Dr. Monica Puticiu, medic UPU Arad: "Am verificat stocul de medicamente si materiale sanitare. In cazul unui aflux de pacienti putem suplimenta personalul."

Parjolul din vestul tarii s-a apropiat de recordul absolut al regiunii. La Oradea, Timisoara si Arad n-au mai fost 40 de grade din 2007.

Cumplit a fost insa si la Iasi, cu 39 de grade la umbra. Copilasii s-au aruncat in fantanile arteziene, in timp ca adultii s-au retras in parcuri.

In spitalele fara climatizare, bolnavi s-au perpelit. La Urgenta din Galati, de exemplu, erau 33 de grade Celsius in saloanele care nu au fost modernizate.

Atunci cand temperaturile sar de 38 de grade la umbra, iar indicele de confort termic de pragul critic de 80 de unitati, organismul cedeaza. In functie de sanatatea fiecaruia, efectele pot varia de la stari de ameteala, pana la lesin, sau chiar infarct.

"Daca am alege acum sa mergem cu un copil mic in centrul Capitalei, la inaltimea lui, de mai putin de un metru, temperatura resimtita de el e ceea ce se inregistreaza la nivelul asfaltului", explica un meteorolog.

Adica 60 de grade. Desi avertimentele medicale sunt clare si spun ca trebuie evitata expunerea la soare intre 11 si 18 putini constientizeaza asta.

"Organismul, in momentul in care este cald afara, se adapteaza, dilata vasele de sange periferice. In momentul acela ne scade tensiunea si riscam sa avem dureri de cap, ameteli, varsaturi si chiar lesin", spune un medic.

Iar astfel de stari sunt cu atat mai dese in aceste zile.

La soare, termometrele au aratat nu mai putin de 40 grade, insa, in realitate, noi simtim chiar si 50 - 55 de grade. Umiditatea depasita este, de asemenea, extrem de periculosa, pentru ca ne impiedica sa transpiram.

Meteorologii spun ca indicele de confort termic a depasit pragul critic, iar asta face ca aerul sa fie de-a dreptul irespirabil. La senzatia de sufocare contribuie si variatiile mari de temperatura. numai in ultimele trei zile, au crescut cu zece grade in aproape toata tara.

Caldura persista si joi, mai ales in sudul si sud-estul tarii. In vest, in schimb, sunt anuntate ploi cu vant puternic si descarcari electrice.

VIDEO PROTVPLUS.RO