COD PORTOCALIU de CANICULA in vestul tarii. Temperaturile ar putea ajunge la 40 de grade. Evitati sa iesiti din casa


Ultimul update: Vineri 10 Iulie 2015 07:08
Data publicarii: Marti 07 Iulie 2015 12:36
Categorie: Vremea

Se topeste vestul tarii, unde a intrat in vigoare un cod portocaliu de canicula. Vor fi chiar si 39 de grade la umbra, cu un disconfort termic deosebit de accentuat.

In mai multe orase au fost activate inca de luni punctele de prim ajutor, iar oamenii sunt sfatuiti sa iasa cat mai putin afara, in arsita dupa-amiezii.

La ora 12, termometrele aratau deja 35 de grade Celsius. In pietele din Timisoara asfaltul incins dadea impresia trecatorilor ca se afla intr-un cuptor. Fantanile publice au devenit locuri de popas pentru toata lumea. Cei care sunt nevoiti sa circule pe arsita se opresc sa se mai racoreasca.

In gari parca e si mai rau. Calatorii se gandesc cu groaza la toropeala din vagoane. Multe geamuri nu se pot deschide. E evident ca oamenii intra cu buna stiinta intr-o sauna, daca nu functioneaza aerul conditionat din vreme. Dar nu au de ales.

In Timisoara sunt patru puncte de prim ajutor, situate in locuri aglomerate, unde exista permanent apa potabila si un asistent medical care sa intervina la nevoie.

Medicii atrag insistent atentia, mai ales varstnicilor, sa nu iasa din casa la orele amiezii, dar daca totusi o fac sa-si acopere capul, si mai ales, sa se hidrateze.

Se afla sub cod portocaliu de canicula judetele Timis, Arad, Bihor si Satu Mare. Apogeul aceste zile va fi putin dupa pranz, cand termometrele vor arata, la umbra, chiar si 39 de grade.

Temperatura reala insa, pe care o resimte corpul uman, este mult mai mare. Miercuri, codul portocaliu se extinde in tot Banatul, precum si in Crisana, Maramures, o mare parte din Moldova si in Transilvania.

Mai precis, 17 judete ale tarii vor fi de miercuri in cod portocaliu de canicula, iar restul tarii va fi sub cod galben de arsita.

Potrivit meteorologilor, aceste mase de aer cald sunt de origine africana si sunt comparabile cu cele din 2003, atunci cand temperaturile au depasit chiar si 40 de grade Celsius. Valul de caldura ramane la noi inclusiv joi, insa mai mult in sud si est.

VIDEO PROTVPLUS.RO