Tarifele la căldură s-ar putea tripla. Între timp s-au încins spiritele în comisii
Pe lângă tarifele la gaz, oamenii din multe localități se întreabă și cât de mari vor fi în următoarele luni facturile pentru încălzire.
În București, de pildă, s-ar putea tripla, pentru că deocamdată primăria nu are suficienți bani să subvenționeze scumpirile de pe piață.
Așa că așteaptă sprijin de la Guvern. O decizie privind prețul final va fi comunicată săptămâna viitoare, a anunțat primarul general, chemat să dea explicații în fața parlamentarilor. Discuția s-a transformat repede în scandal.
Nicușor Dan a fost invitat să discute despre căldura în Bucureşti, dar discuţia a degenerat. Primarul Capitalei s-a ridicat de la masă şi a plecat.
-Sunteţi preşedintele acestei comisii, dar asta nu va lăsă, în opinia mea, să întrerupeţi un om în mijlocul frazei.
-Eh, haideţi, nu fiţi aşa sensibil, domnule primar general.
-Pentru că m-aţi invitat aici, pot să vă răspund la orice întrebare.
-Vreţi să vă spun una politică? Domn'le, cum dormiţi liniştit noaptea când aţi promis oamenilor că a doua zi au apă caldă şi nu au apă caldă? Vedeţi, vă iau cu din astea, dacă vreţi politică.
Așa au sunat replicile din sală, la discuția la care a luat parte Nicușor Dan.
Cât despre facturile pe care le vor plăti bucureştenii în această iarnă, primarul a spus că a cerut 968 de milioane de lei sprijin de la Guvern, pentru a putea acoperi scumpirile de pe piaţă.
Înainte de 1 noiembrie, gigacaloria în Bucureşti era 506 lei. O treime plăteau bucureştenii, adică 164 de lei, restul primăria, prin subvenţie.
În această iarnă, preţul gigacaloriei va ajunge la 980 de lei, spune primarul. În cel mai bun caz, dacă vin banii de la guvern, oamenii vor plăti tot 164 de lei, preţul vechi. Dacă nu, 640 de lei, acesta fiind cel mai negru scenariu. Dacă subvenţia va fi majorata, va decide Consiliul General al Primăriei la finalul acestei luni.
Nicușor Dan: „Suntem într-o situaţie imposibilă, adică nu putem să punem bucureştenii să plătească 600 de lei şi nici primăria nu poate să plătească 2 miliarde. Refuz să cred că guvernul nu va aloca bani pentru primăriile printre care se afla şi Primăria Muncipiului Bucureşti.”
Soluţii se caută şi în celelalte oraşe din ţară, pentru ca oamenii să nu simtă scumpirile. La Deva însă nu mai există termoficare centralizată, după ce a fost închisă centrala Mintia aflată în apropiere. O treime dintre elevi fac școală online nu din cauza pandemiei, ci pentru că nu au căldura în şcoli.
Sorin Demeter - director Liceul Tehnologic Transilvania, Deva: „Învaţă 932 de elevi la două corpuri de clădire, aici este clădirea liceului şi şcoala generală. În această perioadă, la corpul D unde învaţă primarul şi gimnaziul am pus invertoare de clădire, iar ceilalţi sunt on-line, adică elevii de la clasele V-VII şi IX-XI”
Mate Marta –inspector şcolar adjunct ISJ Hunedoara: „Sperăm ca cel târziu până în data de 10 ianuarie să avem la majoritatea acestor unităţi de învăţământ asigurată încălzirea”.
Gabriel Ilieș -viceprimar Deva: „Pentru cetăţenii Devei, primăria a lansat un program prin care ajută să îşi achiziționeze o centrală şi primesc un voucher în valoare de 2500 de lei.”
În toată ţara, 6 milioane de familii vor primi ajutor pentru plata facturii la gaze în această iarnă. Conform legii care a intrat în vigoare de la 1 noiembrie, preţul este plafonat la 37 de bani pe kwh şi este redus cu 33% pentru cei care au un consum de 1.100 metri cubi până în martie.
Dumitru Chisăliță: „Este discountul care ni se va aplica la momentul când vom primi factura. Acest discount se va face automat de către furnizor şi noi deşi vom vedea factura totală cu tot preţul pe care ar trebui să îl plătim, vom plăti doar ceea ce ne indica furnizorul.”
Un ajutor de încălzire separat primesc cei cu venituri de până la 1386 de lei lunar pe membru de familie.