Tânărul din Bacău care deși a fost descoperit cu o tumoră gigant pe creier, a dorit să devină absolvent de facultate
Lecţie de ambiție și drag de viață din partea unui tânăr student de 22 de ani din Bacău.
Deși medicii au descoperit o tumoră care-i cuprindea partea din față a creierului, băiatul a dorit să devină absolvent de facultate, înainte să treacă prin operația extrem de dificilă.
Felix locuia până nu demult într-un cămin din Iaşi şi se pregătea pentru ultimele examene de la Facultatea de Inginerie Electrică. Starea de rău a venit pe neaşteptate.
Felix Adam, pacient: ”Mă simțeam foarte rău, se aprindeau licurici la mansardă. Stări de greață, vomă, durere de cap”.
Tânărul a ajuns la spital, iar acolo medicii au descoperit că avea o tumoră cu diametrul de 9 cm, cam cât o minge de tenis.
Lucian Eva, medic primar neurochirurg: ”Situată pe o structură importantă a creierului numit sinus longitudinal superior, într-o zonă o componentă a lui care face imposibilă rezecția acesteia fără sechele, efecte secundare. Vorbim de tulburări de vorbire, vorbim despre tulburări motorii, sau în situații grave vorbim despre tulburări cognitive”.
Medici au avut o sarcină extrem de complicata: să scoată întreaga tumoră fără să atingă alte zone din creier. Până la operaţie, Felix s-a pregătit pentru examene pe patul de spital, de unde a şi susţinut licenţa. Cu speranţa ca munca lui nu e în zadar.
Felix Adam, pacient: ”Am fost presat de timp pentru a finaliza lucrarea de licență până în momentul prezentării ei. N-am vrut să renunț. Am realizat o instalație de compensare a factorului de putere cu baterii decondensatori”.
Tatăl lui Felix: ”Era disperat deja că nu o să apuce să o mai dea. Mi-a zis tata să vorbesc cu domnul doctor să mă lase o zi ca să dau licența și dup-aia promit că vin înapoi. Îi era frică că să nu piardă licența”.
Felix a obţinut nota 10, iar la scurt timp a intrat în sala de operaţie.
Lucian Eva, medic primar neurochirurg: "Am reușit să prezervăm funcțiile creierului. Trebuie să urmeze un program de recuperare, reîntoarcerea în sânul familiei este cel mai bun mediu de recuperare".
Tânărul inginer se va întoarce acasă, în Bacău şi va putea reveni la viaţa de dinainte după un tratament de câteva luni.
De la începutul anului, la Spitalul din Iași au fost operate aproximativ 150 de persoane cu tumori cerebrale Tumorile gigant, care depăşesc 3 cm, apar în aproximativ 5% ditre cazuri, spun medicii.