Tabere studențești. Liceenii care vor să se familiarizeze cu viața de student merg în acestă perioadă la școlile de vară
Liceenii care vor să se familiarizeze cu viața de student merg în acestă perioadă la școlile de vară organizate de universități.
Tinerii participă, la cursuri intră, în laboratoarele facultăților dar, află și ce oportunități ar avea, după finalizarea studiilor. În multe locuri astfel de vizite, sunt gratuite în altele se percepe o taxă. Cererea este mare.
Timp de o săptămână, 120 de elevi merg la cursuri, la seminarii în laboratoare și chiar ajung în fermele Universității de Științele Vieții din Iași.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Au fost 100 de locuri disponibile, dar cum au fost mai mulți doritori, instituția nu i-a refuzat. Școala de vară este susținută de universitate din bugetul propriu.
Gerard Jităreanu, rector USV Iași: ”În acest an am avut succes mai mare decât până acum. Ne face plăcere să îi familiarizăm cu viitoarea viață de student.”
Mulți elevi sunt deja hotărâți să se înscrie, după absolvirea liceului, la facultățile vizitate.
Alte universități organizează școli de vară din fonduri de la Banca Mondială. Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași a primit anul acesta o finanțare de peste un milion de lei pentru vizite de studiu de două săptămâni.
Sorin Mocanu, prorector Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași: ”Banii aceștia sunt destinați tocmai ajutării acestor elevi din categorii defavorizate să își continue studiile liceale.”
În Iași, doar Universitatea de Medicină și Farmacie perce pe taxă pentru cursurile școlii de vară, între 350 și 500 de lei.
În Cluj-Napoca, la Universitatea Babeș-Bolyai, vizitele de studiu încep luna viitoare. Durează două săptămâni, iar cei admiși vor sta în cămine și vor mânca la cantină. Taxa este de 620 de lei.
Mihaela Lozanu, coordonator principal: ”În fiecare dimineață ei merg la facultatea pe care și-au ales-o, iar ulterior după-amiază au loc activitățile extrașcolare care pot să îi orienteze spre o viitoare carieră profesională.”
Astfel de tabere sunt organizate și la universitatea de Medicină ori la universitatea Tehnică.