Tabere pentru copiii dependenți de smartphone. Avertismentul îngrijorător al specialiștilor

21-10-2019 13:46

În ziua de azi, telefonul mobil aproape că a devenit o extensie a corpului uman. Specialiștii avertizează că dependența de smartphone a devenit un fenomen îngrijorător în întreaga lume.

Consecințele medicale sunt grave, mergând până la slăbirea creierului, spun medicii. În Coreea de Sud autoritățile încearcă să ia măsuri. Acolo sunt deja 16 tabere speciale în care adolescenții sunt ajutați să scape de această dependență digitală.

Pe la 4 dimineaţa, când în sfârşit i s-a făcut somn, Iucerin a realizat că nu mai lăsase telefonul din mâna de 13 ore. A fost momentul când adolescenta de 16 ani şi-a dat seama că are nevoie de ajutor. Astfel, a ajuns într-o tabără specială pentru cei dependenţi de smartphone.

Una dintre cele 16 finanţate şi sprijinite de guvern, în Coreea de Sud.

Aceste fete sunt la o cură de dezintoxicare digitală. Petrec 12 zile fără acces la telefoanele lor mobile.

Iucerin: "La început foloseam telefonul mobil din plictiseală. Acum, fără niciun motiv."

Tratamentul? Discuţii cu psihologul între patru ochi, terapie de grup sau familială, activităţi alternative care pot înlocui obsesia pentru mobil.

Psiholog: "Când vin în tabără se citește chinul și suferința pe fețele lor. Repetă lucruri de genul: "vreau acasă!", "te urăsc!", "ce caut eu aici?". Dar asta numai în primele două zile."

În 2018, conform datelor oficiale, 98% din numărul total al adolescenţilor sud-coreeni foloseau în mod regulat smart phone-ul şi aproape 30 la sută erau dependenţi.

Psiholog: "Devin obsedați de jocurile pe telefon și refuză să mai meargă la șoală. În cazul lor, hărțuirea în mediul online și conflictele cu părinții devin mult mai serioase."

Un părinte se plânge.

Părinte: "Nu știu la ce se uită, dacă vede filmulețe pe You Tube sau joacă diferite jocuri. Dacă încerc să vorbesc cu ea despre asta, inevitabil ajungem să ne certăm."

Folosirea în execes a telefonului mobil poate avea şi un impact medical care nu poate fi neglijat. Se poate constata o slăbire a lobului cerebral frontal - explica un psihiatru.

Psihiatru: "Simptomele majore ale slăbirii lobului frontal sunt depresia și anxietatea. Devine tot mai greu să-ți controlezi impulsurile sau furia."

La sfârşitul "vacanţei" fără telefon se pune o întrebare. L-a ajutat sau nu pe adolescentul dependent?

Fată: "Aș minți dacă aș spune că nu voi mai folosi smart phone-ul, dar e adevărat că îl folosesc de mai puține ori, și mai puțin la o utilizare. I-aș recomanda tabăra și fratelui meu mai mic. El chiar se luptă cu cel care ar încera să-i ia telefonul din mână."

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO