Sute de persoane cu handicap au făcut noapte albă pentru un pachet de la Uniunea Europeană. Ajutoarele nu au fost suficiente
Sute de persoane au făcut noapte albă pentru a prinde ultimele pachete cu ajutoare alimentare oferite de Uniunea Europeană.
Vorbim despre persoane cu diverse grade de handicap sau de rude ale acestora. Oamenii s-au așezat la coadă încă de la miezul nopții pentru a fi siguri că prind un pachet.
Ajutoarele sunt mult mai puține față de numărul celor care au nevoie de ele și sunt împărțite pe baza principiului „primul venit - primul servit".
Sute de oameni au așteptat cu orele la coadă, în fața unui centru comunitar local. Împărțirea ajutoarelor era programată să înceapă la ora 8:00 dimineața, dar văzând câtă lume s-a strâns autoritățile au decis să înceapă distribuția la ora 5:00.
Bărbat: „Soția mea este cu handicap și pentru ea primesc, am venit să iau eu. Asta e, dacă era o programare, nu veneam, nu stăteam atâta lume. N-ai toaletă pentru oameni, nimic, niște scaune pentru bătrânii bolnavi, nu se face nimic”.
Femeie: „Cinci ore am de când stau aici cu hotonogul ăsta, ce e de făcut?”
R: Cât credeți că o să mai stați?
Femeie: „Păi eu știu?!? Că mi-a amorțit nu pot să mai stau în picioare. Ne batem joc, am 70 de ani de boală. Nu doare pe nimeni de noi”.
Unii s-au așezat de la ora 20:00 la rând.
R: Pentru ce stați?
Femeie: „Pentru pachete pentru ce stăm”.
R: Ajutoarele vă prind bine?
Femeie: „Foarte bine ne prind și la toată lumea asta prind că altfel n-ar sta la atâta coadă, stau de la opt seara”.
La un moment dat s-a găsit și o formulă de ajutorare, dar oamenii nu aveau curajul să plece de la coadă, ca să nu-și piardă locul.
Laura Roșca, coordonator centru de distribuție alimente: „Le-am amenajat un cort cu scaune și le oferim câte un ceai cald”.
R: De la ce oră stați?
Bărbat: „De la ora 3:00, domnu. Și acum ceasul este 8:00. Nu se poate, nu pot să reziști! Nu se poate, e ceva de groază. Nu se găsește o altă modalitate să se împartă pe cartiere? Chiar așa, în felul ăsta? Ne ajută, este adevărat că ne ajută, dar uite cu cât chin, cu câtă trudă! Te îmbolnăvești de nervi”.
Numărul beneficiarilor depășește cu mult rezerva de alimente
În Galați sunt disponibile doar 2.300 de pachete, pentru 7.000 de persoane aflate în evidența autorităților. Practic, mai puțin de o treime.
La Târgu Jiu aceeași situație. Doar două ghișee au fost deschise pentru lumea așezată la o coadă uriașă.
Femeie: „Mai am 20 de persoane în față. Iau pentru o bătrână de 82 de ani oarbă și nu poate merge și m-a rugat să vin eu”.
Oamenii s-au așezat la coadă ori au rămas pe margine pentru a se mai odihni, cu speranța că vor fi printre cei care vor prinde pachetele cu ajutoare.
Bărbat: „Nu cred că mai prindem că e multă lume”.
Localnici: „Primesc întâi asistații sociali, că ei votează, și noi ce mai rămâne, care avem copii cu handicap, persoane cu handicap, tot timpul am fost ultimii, pentru noi nu s-a făcut nimic”.
Cei care au apucat să primească pachetele spun că sunt mulțumiți de conținutul acestora.
Femeie: „Ulei, zahăr, făină, mălai, compot, dulceață, conserve. Mulțumim lui Dumnezeu că ni le dă ca să avem și noi ce mânca”.
Stocul de pachete s-a epuizat în mai puțin de trei ore
Elena Crețan, reprezentant Primăria Târgu Jiu: „Din păcate nu au rămas decât 735 de pachete din 1.583. Asta e legea, nu e pentru toți”.
Ajutoarele sunt distribuite de primării printr-un program al Uniunii Europene.