Sute de mii de români ar putea fi deconectați de la curentul electric dacă țin prea multe aparate în priză

×
Codul embed a fost copiat

De parcă facturile mari nu ar fi de ajuns, sute de mii de români vor fi anunțați că vor fi deconectați de la curentul electric dacă le funcționeaza concomitent mai multe aparate în casă.

 

Astfel, crește puterea de consum peste valoarea avizată în contract, de care mulți nici nu știu.

 

Compania Enel precizează că a trimis până acum 200 de mii de notificări în acest sens, în special celor care au contoare inteligente. Compania îndeamnă oamenii să-și crească puterea avizată printr-un nou contract, dacă au nevoie. Taxa este de aproape 150 de lei.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Puterea avizată înseamnă, pe scurt, valoarea maximă de curent electric pe care aveți voie să o consumați într-un minut.

Puterea avizată este trecută în contract. O găsiți și pe factură, iar pentru un apartament din București este, în medie, de 6 kw. La case poate fi mai mare, în medie, de 10 kw.

Problema deconectărilor apare la locuințele care au instalate contoare inteligente. Aparatul este setat automat la cât aveți voie să consumați concomitent și va permite să depășiți puterea din contract doar cu 10-20 la sută.

Dacă aveți în priză în același timp frigiderul, boilerul electric, televizorul, mașina de spălat vase sau rufe, aspiratorul, fierul de calcat sau cuptorul electric, consumul poate sări spre 15-20 kw.

Este momentul în care contorul inteligent taie automat curentul. Îl puteți reconecta manual numai după ce scoateți o parte din aparate din priză. Adică după ce reveniți la puterea avizată.

Care este soluția

Soluția pentru a putea folosi toate aparatele în casă fără să vi se ia curentul este să vă creșteți puterea de instalare, spun reprezentantii companiilor de profil.

Trebuie să faceți o cerere. Aceasta se poate face și online. În funcție de operator, plătiți o taxă de avizare și de racordare, care ajunge la aproape 150 de lei. Aceasta se plătește o singură dată, dar nu afectează consumul lunar. Adică, ulterior creșterii puterii, plătiți tot cât consumați.

Dacă aveți noroc și nu este nevoie de cabluri noi și de alte instalații, ar trebui să se rezolve în câteva zile, iar creșterea puterii se poate face de la distanță, din sediul companiei.

Lucrurile se complică dacă este nevoie modificări suplimentare. Puteți aștepta chiar și trei luni.

Cum puteți afla de câtă putere aveți nevoie

Fiecare aparat are indicată puterea de consum. Astfel, ar trebui să adunați valorile electrocasnicelor care consumă curent în același timp. Indicat ar fi însă să găsiți un electrician avizat ANRE. Specialistul vă face un deviz și vă poate verifica instalația din casă.

Serviciile sale costă între 100 și 200 de lei.

Reprezentanții distribuitorilor de energie spun că puterea avizată de consum a fost mereu trecută în contract. Oamenii modificau însă ilegal siguranța ca să reziste la o putere mai mare.

Contorul inteligent știe exact cât consumați, poate calcula puterea, așa că intervine pentru a evita anumite pericole.

Alin Crăciunescu, director de regiune la E-Distributie Muntenia: „Dacă cineva declară 10 și consumă 15, pot fi incendii și comunitatea sa aibă probleme. Am început cu limitările Ilfov și Giurgiu”.

Peste 200 de mii de clienți au fost informați până acum să-și verifice puterea avizată din casele lor.

Și bucureștenii care au contoare inteligente vor primi în curând astfel de notificări.

În acest moment, aproape 30 la sută dintre locuințe au contoare inteligente. Teoretic, în 2026, toate gospodariile vor fi dotate cu acest tip de contoare.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Guvernul anunță noi măsuri de ajutor pentru românii afectați de creșterea facturilor la energie
Guvernul anunță noi măsuri de ajutor pentru românii afectați de creșterea facturilor la energie

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, marți, că Guvernul va aplica în perioada următoare un program de măsuri de protecție a cetățenilor ”consumatori casnici”

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.