Legatura dintre anticonceptionalele Yaz si Yasmin si cheaguri de sange fatale. Ce risca fumatoarele
Anticonceptionalele starnesc din nou controverse. 23 de femei din Canada care luau Yaz si Yasmin ar fi murit din cauza formarii unor cheaguri de sange.
Pastilele sunt autorizate, si la noi, dar n-avem motive de ingrijorare, spun oficialii, care au inregistrat doar 10 reactii adverse in 4 ani. Dezbaterile privind anti-conceptionalele apar in contextul in care Uniunea Europeana a inceput evaluarea tuturor pilulelor de ultima generatie de pe piata.
Siguranta in administrare a contraceptivelor Yaz si Yasmin a starnit controverse in Canada. Potrivit unor documente ale Ministerului Canadian al Sanatatii, aceste pilule ar fi cauzat cel putin 23 de decese. Mai toate victimele erau tinere sub 26 de ani.
Reprezentantii companiei au transmis ca trateaza cu maxima seriozitate siguranta produselor si colaboreaza cu autoritatile sanitare. In plus nicio reactie adversa NU a fost ascunsa, toate gasindu-se pe prospect.
"Utilizarea oricarui tip de Contraceptiv Oral Combinat , inclusiv cele produse de Bayer, comporta un risc sporit de formare a cheagurilor de sange in vene si artere. Aceste efecte secundare grave sunt cunoscute, insa ele sunt evenimente rare"
"Cheaguri de sange pot aparea in special la femeile care fumeaza", spune Beatrice Hustiu, farmacist.
Cele doua tipuri de pastile sunt autorizate si la noi din 2009, iar riscul de tromboza este intr-adevar trecut in prospect.
Anca Crupariu de la ANM spune ca "in ultimii 4 ani au fost 10 reactii adverse, cheaguri de sange, niciun deces. Unul dintre hormoni poate fi incriminat in aparitia de cheaguri".
Yaz si Yasmin sunt doua dintre cele mai bine vandute contraceptive orale in Romania. Potrivit estimarilor de piata anual se vand in farmacii 1 milion de cutii .
Inca din luna ianuarie Agentia Europeana a Medicamentului a inceput sa analizeze raportul risc-beneficiu al tuturor contraceptivelor orale combinate de ultima generatie. Concluziile acestui raport vor fi anuntate in iulie.