Ancheta de proportii in Germania impotriva EADS. Rezultatele investigatiei ar putea fi folosite in dosarul DNA din Romania

Ultima actualizare: 06-12-2014 07:14

Procurorii din Munchen au perchezitionat firma subsidiara Airbus, dupa ce au aparut suspiciuni ca oficialii companiei ar fi mituit autoritati din Romania si Arabia Saudita pentru a obtine contracte in valoare de trei miliarde de euro.

Rezultatele anchetei ar putea fi folosite si in dosarul DNA de la Bucuresti.

Filiala din Germania a EADS a fost perchezitionata de procurorii de la Parchetul din Munchen. Primele documente fost ridicate inca de luna trecuta, iar presa germana a anuntat miercuri ca exista suspiciuni de coruptie legate de mai multe contracte incheiate de gigantul european in Arabia Saudita si Romania. Valoarea afacerilor ajunge la trei miliarde de euro.

DNA a pus si ea umarul la ancheta procurorilor din Munchen. Printr-o comisie rogatorie, procurorii romani au trimis o serie de documente din mega dosarul de coruptie EADS. Oficialii romani nu dau insa deocamdata nicio informatie despre acest caz.

Dosarul EADS vizeaza mai multi fosti ministri si oameni de afaceri, cercetati deja in dosarul Microsoft. Procurorii DNA au anuntat in luna iulie ca au deschis o ancheta referitoare la contractul incheiat prin atribuire directa intre Ministerul de interne si firma germana EADS. Afacerea a fost parafata pentru 650 de milioane de euro, insa nu erau detaliate solutiile tehnice, echipamentele si serviciile ce urmau sa fie livrate. Ulterior, valoarea contractului ar fi fost majorata cu 200 de milioane de euro.

EADS ar fi fost obligata sa faca un subcontract cu Fujitsu Siemens Computers, controlata de omul de afaceri Claudiu Florica, valoarea comenzii fiind de pana la 60 de milioane de euro. FSC, la randul ei, ca sa primeasca aceste comenzi, a fost pusa sa plateasca niste comisioane de reusita pentru doua firme: Gessa (7%) si Profinet (8%). Cei 15 la suta sunt considerati de catre procurori ca reprezentand mita in dosar.

Acesti bani ar fi fost destinati celor din conducerea MAI si cabinetului prim-ministrului din acea vreme, Adrian Nastase.

In urma cu doar o luna, editia germana a ''Huffington Post'' dezvaluia sub semnatura unui jurnalist roman ca initiatorii acestui contract ar fi fost Ioan Rus, Ion Tiriac, Elena Udrea si cativa oficiali cu notorietate din Germania, cum ar fi Gerhard Schroeder, Bodo Hornbach si Klaus Mangold. Cu totii au negat orice implicare.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO