Surse: Presedintele Klaus Iohannis a renuntat, temporar, la organizarea unui referendum pe tema justitiei
Presedintele Klaus Iohannis renunta temporar la referendumul pentru justitie, au declarat pentru Stirile ProTv surse din Administratia Prezidentiala.
Astfel, seful statului nu a renuntat definitiv la ideea organizarii unui referendum pe aceasta tema si ar putea apela la aceasta solutie in cazul in care PSD va incerca din nou sa modifice legislatia penala prin metodele care au dus la declansarea protestelor.
De altfel, trebuie mentionat faptul ca presedintele Klaus Iohannis a mentionat recent ca manifestatiile de strada si-au atins scopul iar OUG 13 - care a provocat nemultumirea a sute de mii de oameni - a fost abrogata.
Alegeri 2024
17:52
S-a încheiat numărarea voturilor din diaspora. Cum arată rezultatele oficiale
17:47
Elena Lasconi va face primele declarații după ce a intrat în turul 2 la prezidențiale, la ora 19:00
17:21
Ce spune Kremlinul despre Călin Georgescu. Marea necunoscută invocată la Moscova
16:57
Ce muzică ascultă Călin Georgescu. Povestea a 4 ore petrecute cu omul momentului, în doar câteva cuvinte
Recent, intrebat daca seful statului poate renunta la referendumul privind justitia, liderul PSD Liviu Dragnea a sustinut ca „legal", seful statului „nu are nicio problema" sa o faca.
Plenul reunit al Parlamentului a dat aviz favorabil, pe 13 februarie, cu unanimitate de voturi, pentru referendumul declansat de catre presedintele Klaus Iohannis pe tema justitiei.
Avizul este insotit de trei recomandari, de respectare a legilor si conventiilor pe aceasta tema. Potrivit documentului, avizul este favorabil "cu recomandarea ca prin intrebarea formulata sa se respecte Constitutia Romaniei, republicata, Legea nr. 3/2000 privind exercitarea si desfasurarea referendumului, deciziile CCR in materie si recomandarile Codului de bune practici in materie de referendum adoptat de Comisia de la Venetia".
Parlamentul atrage astfel atentia ca teme precum gratierea si amnistia nu pot face obiectul unui referendum, si nici a unei initiative cetatenesti, iar CCR a decis ca referendumul convocat de presedinte nu poate avea caracter legislativ si nu poate duce la modificari constitutionale.
Este invocata si o prevedere a codului de bune practici in materie, al Comisiei de la Venetia, potrivit carora textele supuse referendumului nu pot incalca dreptul international.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, justitie, Cotroceni, referendum,
Dată publicare:
03-03-2017 16:52