PNL nu îl va mai propune pe Cîțu premier la discuțiile de luni, de la Cotroceni
Liberalii nu îl vor mai propune pe Florin Cîțu pentru funcţia de premier la consultările de luni, cu şeful statului.
Decizia surprinzătoare a venit la doar 12 ore după ce liderii partidului au votat în unanimitate că tot Florin Cîțu trebuie să fie prim ministru. Au ajuns, totuşi, la concluzia că doar aşa s-ar putea ieşi din criza politică ce poate paraliza țara în plină criză sanitară şi energetică.
Aproape de miezul nopţii, secretarul general al PNL anunţa că Florin Cîțu este propunerea de premier a partidului pentru consultările de luni, de la Cotroceni.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„Partidul Național Liberal a decis în ședința Biroului Executiv Național, din această seară, ca nominalizarea PNL, pentru funcția de prim-ministru, la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni, să fie Florin Cîțu, prim-ministrul interimar, președintele PNL. – ora 23:40”
Vineri, într-o şedinţă convocată de urgenţă care a durat mai puţin de cinci minute, Florin Cîțu şi-ar fi rugat colegii să modifice mandatul votat aseară. Ca atare, liberalii vor merge la Cotroceni fără să aibă vreo propunere de prim-ministru, iar pe Florin Cîțu îl vor susţine doar dacă va avea din nou suficiente voturi pentru a fi reinvestit în funcţie, cu un nou Cabinet. Ceea ce acum pare imposibil.
Un comunicat oficial al PNL spune că, „având în vedere că în acest moment nu avem o majoritate în Parlamentul României, la aceste consultări, PNL nu va face o nominalizare de premier. Biroul Executiv Național al PNL consideră că, pentru deblocarea crizei politice, este cea mai bună decizie”.
Rareș Bogdan, prim-vicepreşedinte PNL: „Căutam soluţii pentru a reconstitui o majoritate. Toate scenariile sunt pe masă, nu excludem nimic, cu excepţia extremiştilor de la AUR, dar PNL poate merge inclusiv pe un guvern minoritar”.
Liberalii ar spera că cele aproape 50 de voturi necesare investirii cabinetului Florin Cîțu 2 să vină totuşi de la USR.
Dan Barna, vicepreşedintele USR: „E foarte clar că nu mai are susţinere parlamentară. El este într o utopie personală în care, visându-se un personaj din benzi desenate, se comportă ca atare. Cu un alt premier, așezându-ne la masă, PNL, USR, UDMR, putem ieşi din criză într-o săptămână sau două”.
Opoziţia insistă în continuare cu anticipatele şi ameninţă cu suspendarea preşedintelui.
Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD: „Aseară, liberalii au luat o altă decizie, anume că vor merge cu Florin Cîțu premier. După care, cineva, nu-i suspectez de inteligență, dar cineva le-a spus probabil faptul că nu are cum preşedintele să desemneze un prim-ministru recent demis având o decizie CCR în acest sens”.
Specialiştii în drept constituțional insistă ca un premier demis nu poate fi propus din nou.
Augustin Zegrean, fost preşedinte al CCR: „Înseamnă că nu au înţeles nimic din decizia Curţii şi nici nu au făcut efortul să o citească. O persoană care a fost demisă prin vot nu mai poate fi numită, poate peste 10 ani, ca să îi dai timp să se reabiliteze."
Klaus Iohannis a convocat luni o primă rundă de consultări cu partidele politice.