CCR a respins sesizarea Guvernului privind dublarea etapizată a alocațiilor. Ce va urma

Ultima actualizare: 24-09-2020 20:21

Curtea Constituţională a României a decis, joi, respingerea sesizării Guvernului referitoare la Legea de respingere a OUG 123/2020 pentru modificarea articolului 3 din Legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii.

UPDATE Alocațiile copiilor ar putea fi totuși dublate. Curtea Constituțională a respins contestația Guvernului la legea care a blocat creșterea alocației în etape, eșalonat pe mai mulți ani.

De mai bine de 9 luni, dublarea alocației, se plimbă între Parlament, Guvern și Curtea Constituțională. Acum, decizia ajunge și la președinte.

Din capul locului trebuie spus că alocațiile copiilor au fost dintodeauna monedă electorala, o promisiune care aduce voturi și un cartof fierbinte pasat de la un guvern la altul, de la putere la opoziție și invers.

Guvernanții susțin că o dublare a alocației acum ar însemna un efort bugetar de 7 miliarde lei pe an. Cum bani nu prea sunt, copiii și părinții nu trebuie să își facă prea multe planuri și speranțe.

România are 3.500.000 de copii. Pe 18 decembrie 2019, Parlamentul votează o lege propusă de PSD, proaspăt trecut în opoziție, care stabilește dublarea alocației pentru copii de la 150 de lei la 300 de lei și de la 300 la 600 de lei pentru copiii de până la 2 ani.

18 decembrie 2019, Alfred Simonis, lider deputați PSD: ”Cât de cinic poți să fii să iei banii la copii?”.

PNL-iștii nu participă la vot. La începutul anului, Guvernul Orban dă o Ordonanță de Urgență prin care amână dublarea până în luna august 2020, explicând că nu sunt bani la buget.

Actul este respins de Parlament în iunie. Guvernul vine cu o noua ordonanță prin care propune mărirea în etape a alocației, pentru început cu 20 %.

În august, și această ordonanță este respinsă de Parlament. Guvernul a cerut ajutorul Curții Constituționale.

 

Decizia aparține acum președintelui

 

Joi, cu unanimitate de voturi, Curtea a hotărât că legea prin care Parlamentul a respins ordonanța Guvernului este constituională.

Ludovic Orban, prim ministrul României: ”Această creștere a alocației trebuie făcută ținând cont de realitatea economică, de resursele aflate la dispoziția bugetului, astfel încât să nu fie o creștere mincinoasă, care să nu poată fi suportată ulterior, să nu genereze consecințe economice defavorabile”.

Cristian Pârvulescu, politolog: "Trebuie totul pus în context electoral și nu putem uita că la Curtea Constituțională este o majoritate care se manifestă de ceva vreme cât se poate de politic, pentru că această majorare va avea consecințe asupra alegerilor de duminică, asupra alegerilor parlamentare, cât și asupra bugetului României".

Acum decizia este la președintele României unde va ajunge motivarea Curții Constituționale, dar și legea de respingerea a ordonanței Guvernului.

Șeful statului are la dispoziție 20 de zile pentru analiză. Poate să retrimită legea în Parlament la reexaminare sau poate sesiza la rându-i Curtea Constituțională.

Cum până la alegerile parlamentare mai e doar un pas și bani nu sunt, este foarte posibil ca mărirea alocației să cadă pe umerii viitorului guvern.

UPDATE - Senatorul PNL Alina Gorghiu a afirmat, joi, că Guvernul va discuta opţiunile în privinţa alocaţiilor după motivarea Curţii Constituţionale a României (CCR), punctând că alocaţiile pentru copii vor fi dublate nu imediat, ci etapizat.

"Este foarte grav când argumentele raţionale sunt date la o parte de alte considerente care ţin de alegeri şi de populism. De câteva săptămâni se întâmplă o serie de lucruri care pun în discuţie fundamentele stabilităţii economice a ţării. Nu există nici un Guvern care să nu dorească dublarea alocaţiilor. PNL a realizat deja mai multe majorări, ultima chiar luna aceasta. Tot PNL a fost primul partid care a avut un capitol despre susţinerea familiilor şi creşterea demografică în programul de guvernare. Dar în momentul de faţă suntem într-o situaţie dificilă şi de fapt nu doar noi, ci toate ţările sunt afectate de criză", a spus Gorghiu.

Ea a menţionat că "soluţia raţională" era dublarea alocaţiilor eşalonat.

"Soluţia raţională, cum spuneam, era dublarea alocaţiilor eşalonat şi am fi ajuns în doi ani acolo unde dorim toţi fără să mai oprim prin gara populismului. Acum a fost o diferenţă de opinie între Executiv şi Legislativ nu asupra dublării în sine, ci asupra calendarului, iar arbitrajul CCR este cel anunţat azi. Alta ar fi fost situaţia dacă CCR ar fi fost deja de acord cu legea prin care desfiinţăm pensiile speciale, aşa cum a trecut de Parlament. Am fi avut fonduri pentru o mărire considerabilă a alocaţiilor. Aşa, resursele nu există, dar Guvernul va discuta ce opţiuni are în viitor după ce vom vedea motivarea CCR. Garantăm că alocaţiile vor fi dublate, dar nu imediat, ci etapizat", a declarat Gorghiu pentru Agerpres.

CCR: Legea de respingere a OUG privind majorarea etapizată a alocaţiilor copiilor - constituţională

 

"A respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Guvernul României şi a constatat că este constituţională, în raport cu criticile formulate, Legea privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 123/2020 pentru modificarea art. 3 din Legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii", se arată în minuta deciziei.

Pe 19 august, Camera Deputaţilor a respins, în calitate de for decizional, Ordonanţa 123/2020, care modifică şi completează articolul 3 din Legea 61/1993, în scopul majorării graduale a cuantumului alocaţiei pentru copii.

Potrivit OUG 123/2020, majorarea graduală a cuantumului alocaţiei pentru copii ar avea loc astfel: "majorarea cu câte 20% din diferenţa dintre cuantumul prevăzut de Legea nr. 14/2020 şi cuantumul acordat în iulie 2020, respectiv dintre 300 lei şi 156 lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani şi dintre 600 de lei şi 311 lei pentru copiii cu handicap cu vârsta între 2 şi 18 ani, precum şi pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani; majorarea se aplică începând cu drepturile lunii august 2020, iar pentru perioada 2021 - 2022 de două ori pe an, de la 1 ianuarie şi de la 1 iulie a fiecărui an; din 2023 se propune continuarea procesului de majorare a cuantumului alocaţiei cu rata medie a inflaţiei anuale".

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO