Surpriza de care a avut parte o femeie, după ce a mers la poliție să denunțe un furt
Surpriză neplăcută pentru proprietarii unui cabinet stomatologic din Bucureşti, care au dat poliţiei imaginile cu un hoţ ce le intrase în incintă.
Au fost amendaţi cu 10 mii de lei, pentru că nu aveau "analiză de risc la siguranţa fizică", un document obligatoriu pentru orice firmă, instituţie sau organizaţie, înfiinţată din 2012 încoace. Sunt foarte puţini cei care au auzit de această obligaţie, astfel că pot fi sancţionaţi oricând cu până la 20 de mii de lei.
Necazul patronilor firmei a început cu o spargere, surprinsă de camerele de supraveghere. Intrat pe geam, un hoţ a cotrobăit prin cabinetul stomatologic. Nu a furat nimic, însă proprietarii au decis să meargă, totuşi, la poliţie. Aflaseră că în noaptea cu pricina fuseseră mai multe spargeri în cartier şi au fost convinşi că îi ajută pe anchetatori.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dar la secţie au aflat că erau obligaţi să aibă un document pe care îl întocmeşte, contra cost, un evaluator de risc acreditat şi autorizat de poliţie.
Acesta stabileşte ce măsuri trebuie să ia proprietarii aşa încât să îşi securizeze bunurile şi să reducă riscul spargerilor.
"După o săptămână de la această întâmplare, ne-am trezit cu o amendă de 10 mii de lei pentru neefecturarea acestei analize de risc. De care nici nu ştiam", susține Ruxandra Zogorean proprietara cabinetului stomatologic,
Legea spune că orice organizaţie, instituţie, firmă companie, regie privată sau de stat care are bunuri este obligată să asigure paza bunurilor şi pentru asta are nevoie de o analiză de risc.
Adoptarea măsurilor de securitate a obiectivelor, bunurilor şi valorilor prevăzute de lege se realizează pe baza unei analize de risc la securitatea fizică.
Nu contează valoarea bunurilor şi nici dacă incinta are deja sisteme de pază şi securitate. Lipsa documentului se sancţionează cu amendă de la 10 mii la 20 de mii de lei.
"Este o amendă foarte mare. Mi se pare că sunt nişte bani daţi în plus şi nu ştiu dacă îşi au rostul, dacă îşi au eficiența", susține proprietara.
Firmele, organizaţiile sau instituţiile înfiinţate după anul 2012 sunt pasibile oricând de amendă. Cele înfiinţate înainte de 2012 mai au timp până în luna iulie să apeleze la un evaluator şi să intre în legalitate.
Tariful perceput de evaluator porneşte de la 300 de lei, dar poate ajunge şi la 5 mii de lei. Atenţie însă, documentul nu e valabil la nesfârşit.
"Ulterior, la interval de trei ani de zile, această analiză de risc se reface. Sau, dacă există un incident de securitate în această incintă, sunteţi obligat să refaceţi analiza în maxim 60 de zile", a transmis Gabriel Podar, evaluator de risc.
Antreprenorii consideră însă această prevedere un nou bir.
Lista evaluatorilor de risc acreditaţi se găseşte pe site-ul Poliţiei Române.