Șurile tradiționale sunt pe cale de dispariție. Multe dintre aceste adăposturi au fost lăsate în paragină
În satele săsești din Transilvania, șurile tradiționale sunt pe cale de dispariție. Multe dintre aceste adăposturi au fost lăsate în paragină, ori distruse, după ce nu au mai fost folosite.
În schimb, unele au avut noroc și-au fost salvate de o fundație patronată de Regele Charles al III-lea.
Astfel, vechile construcții au fost transformate, fără să-și piardă, însă, farmecul de pe timpuri.
În gospodăriile din Archita, județul Mureș, găsim și acum șuri construite din piatră, unele de pe vremea sașilor. Aceste adăposturi nu sunt considerate momente istorice, așa că multe au fost demolate de proprietari, din lipsă de bani pentru reparații.
Localnic: „Trebuia un efort financiar foarte mare să o pună la loc și mai bine au demolat -o. Ele anual trebuie întreținute, trebuie ca o mașină”.
Între secolele 17 și 18, impozantele adăposturi au fost folosite inclusiv pentru apărare.
Nicolae Teșculă, director muzeul de istorie Sighișoara: „Toate șurile erau unite și astfel era un prim val de apărare. Datortiă existenței gresiei, aceste șuri au fost realizate din piatră.”
În această zonă, unele construcții au fost restaurate de o fundație patronată de Regele Charles al III-lea. Iar la câțiva kilometri de Archita, o familie a reușit să salveze ce alții au abandonat.
Călin Stamatoiu, proprietar șură: „Am transformat din micul grajd de animale am făcut o bucătărie a casei de oaspeți, păstrând însă tot ce era vechi , grinzi vechi, geamuri”.
Rezultatul i-a fascinat pe turiști.
Turist: „Eu am fost foarte entuziasmat, pentru că eu nu am avut bunici la țară și nu prea experimentam acestă parte rustică a noastră și al tradițiilor românești. Este o experiență magică, autentică”
Chiar dacă la noi, șurile sunt din ce în ce mai puține, în Statele Unite lucrurile stau diferit. Americanii cumpără din satele românești astfel de construcții pe care le recondiționează.