Sud-estul tarii, ingropat sub zapezi. Oamenii au stat si 12 ore in masini, asteptand sa fie salvati din nametii uriasi

×
Codul embed a fost copiat

Iarna a lovit cel mai greu in Dobrogea, in special in Constanta. Zeci de masini au ramas ingropate cu orele in nameti si au avut nevoie de ajutorul autoritatilor. Sute de oameni nu credeau ca mai ajung acasa cand s-au vazut in troiene.

Prin infern au trecut soferii care au riscat si au pornit la drum cu masinile prin nameti. Intre localitatile Plopeni si Amzacea masinile au inaintat anevoios.

In jurul lor domnea intunericul, inghetul, viscolul si pericolul ca oamenii sa fie ingropati cu totul. In judetul Constanta 250 de masini au fost scose cu utilaje si masini ale armatei din muntii de zapada. Peste 800 de persoane au avut nevoie de ajutor sa ajunga in siguranta la adapost.

In sud-estul tarii, viscolul a spulberat tot ce a intalnit in cale. In judetul Constanta a troienit zapada si a ridicat nameti care pot atinge chiar si 9 metri. Sute de soferi care au ignorat avertismentele au ajuns sa se roage pentru vietile lor si sa numere minut cu minut cele 12 ore in care au asteptat sa-i salveze cineva.
Cand s-au trezit in bezna si viscol cat pe ce sa fie ingropati de vii multi au intrat in panica. Doar in judetul Constanta, 250 de autoturisme in care se aflau peste 800 de oameni au fost trase din muntii de zapada de utilaje sau de masinile armatei. Disperati, multi au pornit pe jos ca sa caute ajutor acolo unde au vazut lumina.

Cei care au ramas pe loc au fost ajutati abia dupa 12 ore. Parinti cu copii, s-au incalzit cu motoarele pornite si au asteptat dimineata in nameti care in anumite locuri trec de 9 metri. Cu totii erau sleiti de puteri, dupa o noapte in care n-au stiut daca sa se roage sa prinda zorii sau sa-si blesteme zilele pentru ca au plecat la drum, unii dintre ei cu copilul in masina.

Citește și
Eroi zapada
Eroii care au infruntat gerul si zapada pentru a-i salva pe cei neputinciosi. "Te gandesti ca si pe tine te asteapta familia"
Cum vor riposta țările din Europa de Est, în cazul unui atac rusesc: „Răspunsul vine în primul minut. Vom lovi direct Sankt Petersburg”

Din cauza vantului puternic, un barbat din Constanta a fost la un pas de moarte, dupa ce un panou publicitar s-a prabusit peste el.

Sumarul evenimentelor

Numarul deceselor provocate de vreme rea se ridica la 18
70 de persoane gasite in strada cu hipotermie; 400 de masini si o mie de persoane inzapezite, salvate
♦ Serviciile de ambulanta si SMURD au efectuat 9.728 de interventii, in 24 de ore
Iasi: Peste 100 de persoane cauta pe campuri un tanar disparut in timpul viscolului
Raed Arafat: 1.002 persoane au fost salvate pana la ora 6,00 de echipele de interventie
O gravida din Drudu, Ialomita, a nascut singura acasa
♦30 de autoturisme inzapezite pe un drum din Constanta
♦Ambulanta este inzapezita cu un bolnav inauntru in Tulcea
♦Echipele de salvare intervin in mai multe zone din judetul Constanta
Un panou publicitar doborat de vant a lovit un barbat la Constanta

Cronologia evenimentelor, miercuri, 11 ianuarie

ora 13:00 Echipajul elicopterului SMURD din cadrul Aerobazei ISU Dobrogea a reusit, miercuri dupa-amiaza, dupa mai bine de 12 ore, sa transfere la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Constanta pacientul inzapezit in stare critica in comuna Dumbraveni, situata la peste 70 de kilometri sud-vest de Constanta. Potrivit purtatorului de cuvant al Serviciului Judetean de Ambulanta (SAJ) Constanta, dr. Claudia Tatarici, pacientul preluat de la Dumbraveni, in varsta de 78 de ani, este diagnosticat de catre paramedicul de pe aeronava SMURD ca stabil hemodinamic si in observatie cu diagnostic de bronhopneumonie, fiind evacuat catre SCJU Constanta de pe un heliport de aterizare improvizat de salariatii primariei pe terenul de fotbal din sat.

ora 12:30 Frigul a facut, din pacate, o alta victima. Un barbat din judetul Galati, care locuia intr-o magazie neincalzita, a fost gasit fara suflare. Numarul celor ucisi de acest val de vreme necrutatoare, marcat de ninsori puternice si ger napraznic, a crescut astfel la 18.

ora 12:00 Un barbat in varsta de 62 de ani, din orasul Murgeni, a fost gasit pe strada cu hipotermie si transportat la Spitalul de Urgenta "Elena Beldiman" din Barlad, au anuntat, miercuri reprezentantii Institutiei Prefectului Vaslui. Potrivit purtatorului de cuvant al institutiei, Cristian Lapa, alte doua persoane din Peicani si Chircesti au fost gasite in stare de hipotermie in locuinte, ele fiind transportate la spital "Doi oameni ai strazii din Vaslui au fost dusi in adapost si alte trei cazuri sociale de la Vinderei, Viisoara si Feresti au fost luate de la domiciliu si duse la spital", a precizat Cristian Lapa.

ora 11:30 Peste 70 de persoane au fost gasite in strada cu hipotermie, cele mai multe in Iasi si Bucuresti, acestea fiind duse la spital pentru ingrijiri medicale. Serviciile de ambulanta au intervenit in aproape 9.800 de cazuri, iar echipajele SMURD in alte peste o mie de cazuri de urgenta, dintre care 258 pentru gravide si 159 pentru persoane dializate. Jandarmii, pompierii si politistii au avut 97 de interventii pentru deblocarea a 409 autovehicule si a 1.002 persoane. Cele mai multe interventii au fost in judetul Constanta, unde au fost deblocate 245 auto si 816 persoane, potrivit Ministerului Afacerilor Interne.

ora 10:00 Cateva zeci de oameni se afla acum la limita extremului, pe drumul care face legatura intre Dorobanti si localitatea Nicolae Balcescu din judetul Constanta. 30 de autoturisme sunt blocate de mai bine de 12 ore in nameti care masoara si 9 metri. Oamenii au pornit la drum marti seara si au ramas blocati acolo chiar cu trei ore inainte de intrarea codului portocaliu in vigoare. Oamenii spun ca sunt disperati si chiar daca se afla in apropierea unei benzinarii, accesul este imposibil pentru ca intrarea este inca blocata. Astfel ca sinistratii sunt nevoiti sa care combustibil in bidoane. Autoritatile au anuntat ca se actioneaza in aceste momente cu utilajele regiei de drumuri judeten, iar in sprijin a venit si armata.

ora 9:30 Efectivele Ministerului Afacerilor Interne actioneaza miercuri pentru deblocarea a 24 persoane ramase blocate in autoturisme, 12 in judetul Ialomita si 12 in judetul Constanta. "Fortele MAI au desfasurat 97 de interventii, in urma carora au fost deblocate 409 auto si 1.002 persoane. Cele mai multe interventii au fost executate in judetul Constanta, unde au fost deblocate 245 auto si 816 persoane. Toate autovehiculele aflate in deplasare pe A2 au fost scoase in siguranta de pe autostrada si si-au continuat deplasarea catre destinatii, nicio persoana nu a ramas blocata", informeaza un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) transmis AGERPRES.

ora 9:20  Serviciile de ambulanta si SMURD au efectuat in 24 de ore, de marti dimineata de la ora 7,00 pana miercuri la aceeasi ora, 9.728 interventii medicale, potrivit site-ului Departamentului pentru Situatii de Urgenta. Potrivit sursei citate, in tot acest timp, au fost evacuate, la nivel national, 258 femei insarcinate si 159 de persoane dializate. De asemenea, au fost duse in adaposturi de zi si de noapte 178 de cazuri sociale si au fost inregistrate 70 de hipotermii, fara decese.

ora 9:10  Aproximativ 100 de politisti, angajati ISU, jandarmi si voluntari au reluat, miercuri dimineata, cautarile unui tanar de 24 ani, din localitatea Oteleni, disparut sambata seara. Aproximativ de politisti din cadrul IPJ Iasi si IPJ Neamt, angajati ISU Iasi, jandarmi din cadrul Gruparii Mobile Bacau si voluntari au reluat miercuri dimineata cautarile unui tanar de 24 ani, din localitatea Oteleni, care a plecat sambata seara de acasa si nu s-a mai intors. Misiunea de cautare este coordonata de Inspectoratul Judetean de Politie, care a demarat cautarile din cursul zilei de luni, imediat dupa ce tatal lui Alexandru Agiurgioaiei a anuntat disparitia. "Se cauta pe o distanta de peste 10 kilometri, intre localitatea Doljesti, din judetul Neamt, si comuna Oteleni din judetul Iasi. Pe parcursul zilei de luni, imediat dupa ce am primit sesizarea, mai multi politisti, pompieri si voluntari au demarat cautarile. Au fost folosite si trei buldoexcavatoare pentru deszapezirea unui drum comunal care face legatura intre cele doua localitati", a declarat, pentru AGERPRES, Anca Vajiac, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie.

Potrivit declaratiilor facute de tatal lui Alexandru Agiurgioaei, sambata seara tanarul a plecat cu patru prieteni la discoteca din satul Butea, aflata la 12 kilometri de localitatea Oteleni, satul natal. Dimineata, in drumul spre casa tinerii au fost prinsi pe drum de viscol. Din cauza vantului puternic si a vizibilitatii extrem de reduse, fiecare dintre cei cinci si-a continuat singur drumul spre casa, Alexandru fiind vazut ultima data alergand pe drumul care leaga localitatea Butea de Oteleni. Tatal baiatului a anuntat abia luni disparitia, initial el crezand ca din cauza viscolului a ramas peste noapte la unul din prieteni.

ora 9:00 Secretarul de stat in MAI Raed Arafat, sef al Departamentului pentru Situatii de Urgenta, a declarat, pentru AGERPRES, ca pana miercuri la ora 6,00 au fost deblocate 409 masini, fiind salvate 1.002 persoane de catre echipajele de interventie. "La aceste moment intervin aproximativ 17.500 de lucratori ai MAI. impreuna cu alt personal. 1.002 persoane au fost salvate pana la 6,00 dimineata, 409 masini au fost deblocate. Cele mai multe masini - 245 - au fost deblocate in judetul Constanta, fiind salvate 816 persoane", a precizat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, in prezent, nu sunt blocate persoane pe autostrada A2. "Am reusit sa evitam un blocaj sau persoane care sa ramana pe autostrada A2 pentru ca s-a luat decizia inchiderii precoce a autostrazii. La acest moment, sunt inchise A2, A4, A3, care a fost inchisa in cursul acestei dimineti", a afirmat seful DSU. El a spus ca intre timp au mai fost rezolvate si alte cazuri. "Pe DN 22 - intrarea in localitatea Cazasu o masina blocata in judetul Braila a fost deblocata acum cateva minute. Pe DN 21A doua masini cu sapte persoane care au fost inzapezite la trei km in localitatea Baraganu, tot in judetul Braila, au fost deblocate recent. La 3,5 km de localitatea Iazu au fost deblocate doua masini cu cinci persoane in judetul Ialomita, s-a intervenit de catre cei de la Drumuri. A fost o nastere la dispensarul din localitatea Dridu din judetul Ialomita. Copilul este sanatos si impreuna cu mama sunt transportati de o ambulanta insotita de o masina 4x4 a unei companii care s-a oferit sa ajute voluntar. Situatia este in dinamica la acest moment. In fiecare judet exista echipe operative", a punctat Arafat.

ora 8:00 Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a declarat ca in cursul noptii de marti spre miercuri echipele ISU au avut 97 de interventii, 409 masini au fost deblocate si peste 1 000 de persoane au fost salvate. Miercuri dimineata, la ora transmiterii acestei stiri, echipele ISU din mai multe judete actioneaza pentru deblocarea oamenilor prinsi de viscol. Una dintre actiuni este pe DN22 - in Braila, unde o masina este inzapezita si pe DN21 A, unde sunt doua masini pline cu oameni blocate in nameti.

ora 7:40 O gravida a nascut singura, acasa, miercuri dimineata, in localitatea Dridu din Ialomita si urmeaza sa fie adusa la spitalul din Slobozia de un echipaj de la Ambulanta, a declarat, pentru AGERPRES, capitanul George Damian, purtatorul de cuvant al ISU Ialomita. Femeia a sunat la 112 cand au inceput contractiile, insa din cauza drumului inzapezit echipajul medical a ajuns la solicitare dupa ce gravida a nascut, desi ambulanta a fost insotita de o masina de deszapezire. 'Miercuri, in jurul orei 7,00, ambulanta a ajuns la Dridu, insa gravida nascuse deja. Am inteles ca sunt bine atat mama cat si bebelusul. Se fac eforturi ca acestia sa fie transportati la Spitalul din Urziceni', a declarat, pentru AGERPRES, capitanul Geoge Damian.

Localitatea Dridu se afla la circa 20 de kilometri de Urziceni. Potrivit sursei citate, o alta interventie dificila a avut loc in localitatea Andresesti, la circa 18 kilometri de Slobozia. 'Am avut o interventie la un copil de 8 luni, care avea febra puternica. Am parcurs 18 kilometri in 2 ore, cu autofreza in fata. L-am preluat pe copil, iar dimineata, la ora 7,00, era la Spitalul din Urziceni. Vizibilitatea a fost foarte redusa, se vedea la maxim un metru in fata si erau suluri de zapada care trebuiau sparte. A fost o interventie extrem de dificila', a spus purtatorul de cuvant al ISU Ialomita. In localitatea Iazu, circa 20 de masini au ramas blocate in interiorul satului, de marti seara, dupa ce viscolul a blocat drumurile de acces din si spre localitate.

Capitanul George Damian a declarat ca o parte dintre soferi si pasageri au fost cazati de primarul localitatii la dispensar sau la localnici, insa au existat si persoane care au refuzat sa isi paraseasca autoturismele si au ramas peste noapte in ele.

ora 7:30 Doua gravide din judetul Calarasi, in varsta de 18, respectiv 23 de ani, au fost scoase marti seara dintre nameti de pompieri.

ora 7:10 Din cauza vantului puternic, un barbat din Constanta a fost la un pas de moarte dupa ce un panou publicitar s-a prabusit peste el. Omul a fost dus la spital, dar nu este in stare grava.

ora 7:00 Intre Corbu si Vadu, judetul Constanta, 13 oameni, aflati in mai multe masini, au ramas prizonierii iernii. Viscolul a troienit cu putere zapada si pret de ore bune nu au putut inainta.

Multi si-au abandonat masinile in nameti. Apoi si-au croit drum pe jos, pana la politisti, de unde au fost indrumati catre centrele de permanenta.

In judetul Constanta, echipele de interventie au deblocat in doar cateva ore peste 170 de autovehicule inzapezite, iar 350 de persoane au fost cazate in centrele amenajate in primarii.

 

30 de autoturisme inzapezite pe un drum din Constanta

Aproximativ 30 de autoturisme sunt blocate in zapada, pe drumul dintre localitatile constantene Nicolae Balcescu si Dorobantu, echipele de interventie incercand, la ora transmiterii acestei stiri, sa le deszapezeasca. Seful DSU Raed Arafat spune ca in timpul noptii au fost cel putin 97 de interventii pentru deszapezirea vehiculelor.

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a declarat, miercuri dimineata, ca pe A2 nu sunt masini inzapezite si ca autostrada, care este inchisa inca de marti seara din cauza viscolului, nu prezinta probleme. ”Nu mai avem niciun caz blocat pe A2 din ce stim”, a declarat Raed Arafat, miercuri dimineata, precizand ca nu exista probleme de autostrada inchisa. Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU) a precizat ca, in noaptea de marti spre miercuri, au fost cel putin 97 de interventii de deszapezire de autoturisme ramase blocate din cauza viscolului, dar apar in permanenta noi cazuri. Echipele de salvare au intervenit si in mai multe cazuri medicale.

Ambulanta inzapezita cu un bolnav inauntru in Tulcea

Miercuri dimineata, in judetul Tulcea, o ambulanta este inzapezita cu un bolnav inauntru, dar se intervine pentru deblocarea acesteia. Pacientul este stabil, potrivit sursei citate. Seful DSU a mentionat ca in Bucuresti, o bucata de fatada dintr-o cladire a cazut pe strada, fara sa se inregistreze victime. Este vorba despre un imobil situat pe strada George Cosbuc, colt cu Regina Maria.

Echipele de salvare intervin in mai multe zone din judetul Constanta

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dobrogea, miercuri dimineata, echipele de salvare intervin in mai multe zone din judetul Constanta unde sunt probleme din cauza viscolului. Astfel, se intervine pe drumul dintre localitatile Nicolae Balcescu si Dorobantu, unde la ora transmiterii acestei stiri sunt inzapezite aproximativ 30 de masini.

De asemenea, mai este un autoturism blocat in zona localitati Castelu, inspre care au pornit utilaje de deszapezire. De marti seara si pana la aceasta ora, alte aproximativ 50 de autoturisme au fost blocate pe drumuri pline de zapada. O parte dintre cele peste 70 de persoane care se aflau in masini, au fost cazate la primarii, in timp ce altele au refuzat si au preferat sa stea in autoturisme, insa toate au primit hrana si ceai.

Potrivit sursei citate. in judetul Constanta actioneaza peste 700 de pompieri, jandarmi, drumari si alti salvatori, cu 320 de utilaje si autospeciale. Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Marius Horia Tutuianu, a facut apel la oameni sa nu paraseasca localitatile decat in caz de maxima urgenta. De asemenea, el le-a cerut primarilor ca incepand cu ora 20.00 sa nu mai permita masinilor sa iasa din localitati. Toate drumurile nationale din judetul Constanta, cu exceptia DN39 Constanta - Mangalia, sunt inchise, marti seara, din cauza viscolului, aceeasi masura fiind luata si pentru autostrazile A2 Bucuresti – Constanta si A4 Ovidiu – Agigea.
 

Articol recomandat de sport.ro
Viața lui Nikolai Valuev după retragerea din box. E mare susținător al lui Putin și a evitat înrolarea cu o poveste de copii
Viața lui Nikolai Valuev după retragerea din box. E mare susținător al lui Putin și a evitat înrolarea cu o poveste de copii
Citește și...
Starea drumurilor din tara: A2 si A4, inchise, 150 de trenuri anulate. Un calator a stat 20 de ore in tren
Starea drumurilor din tara: A2 si A4, inchise, 150 de trenuri anulate. Un calator a stat 20 de ore in tren

Viscolul a pus stapanire pe zeci de drumuri din noua judete, pe care autoritatile au decis sa le inchida. Aceeasi masura a fost luata si in cazul autostrazilor A2 si A4, pe portiunea Ovidiu - Agigea.

Eroii care au infruntat gerul si zapada pentru a-i salva pe cei neputinciosi.
Eroii care au infruntat gerul si zapada pentru a-i salva pe cei neputinciosi. "Te gandesti ca si pe tine te asteapta familia"

Viscolul si ninsorile care au lovit Romania ne-au aratat ca avem eroi printre noi.

Recomandări
Escrocheria de tip Nordis, folosită de dezvoltatori imobiliari din toată țara. ”Am pierdut toate economiile mele de-o viață”
Escrocheria de tip Nordis, folosită de dezvoltatori imobiliari din toată țara. ”Am pierdut toate economiile mele de-o viață”

Schema folosită de grupul Nordis, acuzat ca ar fi vândut din faza de proiect aceeași locuință de două ori, pare să fie o practică folosită și de alți dezvoltatorii imobiliari.  

DNA: un senator de Teleorman ar fi dat șpagă masoneriei ca să-și pună un protejat șef la CNI. Plecat din PNL, pentru Geoană
DNA: un senator de Teleorman ar fi dat șpagă masoneriei ca să-și pună un protejat șef la CNI. Plecat din PNL, pentru Geoană

Ziua și scandalul de corupție la nivel înalt. Senatorul de Teleorman Eugen Pîrvulescu - până acum câteva zile liberal - a fost dus cu mandat la DNA.

Poștașii au început să transmită din ușă în ușă amnistia fiscală de la ANAF. Ce trebuie să facă peste 800.000 de români
Poștașii au început să transmită din ușă în ușă amnistia fiscală de la ANAF. Ce trebuie să facă peste 800.000 de români

Poşta Română a început distribuirea scrisorilor privind amnistia fiscală. Peste 800.000 de cetățeni vor afla de la poștași că pot beneficia de ștergerea parțială a unor datorii la stat.