China și Rusia acaparează discuția la Summitul G7, chiar dacă nu sunt membre ale Grupului
Fără să fie membre ale Grupului celor mai industrializate 7 țări ale lumii, China și Rusia acaparează discuția la summitul deschis vineri în Cornwall, Marea Britanie.
Președintele american, Joe Biden, speră să-și convingă aliații să adopte poziții mai ferme față de Moscova și Beijing, dar analiștii sunt rezervați în privința șanselor de reușită. Liderii G7 au căzut totuși de acord în privinţa necesității unei noi investigații internaționale cu privire la originea pandemiei de coronavirus.
Joe Biden şi-a făcut oficial debutul în Europa în calitate de preşedinte al Statelor Unite, iar schimbarea titularului american a fost mai mult decât binevenită, după imprevizibilul Donald Trump.
Înainte de deschiderea summitului G7, Joe Biden şi-a făcut încălzirea cu gazda reuniunii, premierul britanic Boris Johnson. Care la rândul lui, şi-a scos în lume proaspăta soţie.
Discuții Biden-Johnson: ”I-am spus premierului că avem ceva în comun. Amândoi ne-am căsătorit cu persoane cu mult deasupra noastră. Nu comentez, n-o să vă contrazic, nici acum nici între patru ochi, probabil aveţi dreptate”.
Nu a trecut neobservat nici mesajul transmis de vestimentaţia primei doamne a Americii. La întâlnirea cu soţii Johnson, Jill Biden a purtat o jachetă care avea imprimat pe spate cuvântul Love.
Jill Biden: ”Cred că aducem iubire din America”.
Un contrast voit cu mesajul afişat de predecesoarea ei Melania Trump, în iunie 2018, cu ocazia unei vizite la frontiera cu Mexicul. "Mie chiar nu-mi pasă. Ţie?", scria pe geaca purtată atunci de soţia lui Trump.
Trasă de limbă de jurnalişti, Jill Biden a dat asigurări că soţul ei a venit cu temele făcute în turneul european.
E foarte bine pregătit. Studiază de săptămâni dosarele pentru acest turneu. Joe iubeşte politica externă. E şi punctul lui forte.
Într-adevăr, agenda acestui turneu european este doldora de teste pentru preşedintele Biden şi aliaţii Americii.
Clare Sebastian, CNN: ”457 dintre cei mai importanţi investitiori ai lumii, de la fonduri globale de pensii la companii de investiţii precum State Street şi Pimco, cer reducerea prăpastiei dintre angajamentele oficiale ale guvernelor şi reducerile de emisii de gaze cu efect de seră necesare pentru a limita creşterea temperaturii globale la 1,5 grade. Mai mult, investitorii nu vor doar ca guvernele să-şi îmbunătăţească ţintele în privinţa poluării, ci şi să înceteze să susţină prin subvenţii industria carburanţilor fosili”.
Relaţiile cu China şi Rusia reprezintă o altă provocare dificilă.
Biden: ”O să spun răspicat lui Putin și Chinei că Europa și SUA sunt strâns unite”.
Însă preşedintelui Biden nu îi va fi uşor să confirme această unitate.
Aamer Madhani, reporter Casa Albă: ”China este un partener major pentru multe state europene. De exemplu, China este principalul partener comercial al Germaniei. De asemenea, Germania are o relaţie strânsă şi cu Rusia, în privinţa energiei. Conducta North Stream a devenit un punct de diferend, dar până la urmă Biden a decis să nu sancţioneze Germania pentru că nu vrea să-şi îndepărteze un aliat european important”.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, SUA, subiecte, China, summit g7, biden,
Dată publicare:
11-06-2021 18:48