Studiu: Vaccinul anti-Covid reduce cu până la 96% șansele de infectare. În România, cifrele sunt chiar mai mari
„Putem spune, cu prudență, că magia a început!” Sunt cuvintele unui profesor universitar israelian, după ce a dat publicității datele privitoare la eficiența vaccinului anti-COVID.
Statul evreu, care a vaccinat deja 40 % din populația adultă, a anunțat că serul previne în proporție de până la 96% infectarea sau o formă gravă a bolii.
România anunță și ea rezultate spectaculoase privind eficiența vaccinului anti-COVID, chiar dacă într-o lună și jumătate de vaccinare au fost imunizați doar 7% din adulți.
Este adevărat că în România au primit cel puțin o doză de vaccin de șase ori mai puțini adulți decât în Israel, evident raportat la populație. Dar, un studiu efectuat la noi arată o eficiență de 98,3% a serului anti-COVID. Din 179 de medici și personal auxiliar vaccinați, 176 au în sânge anticorpi neutralizanți anti SARScov2 și doar trei nu au imunitate. Testul a fost făcut la zece zile după rapel.
Sistemul medical care a realizat studiul vrea să crească eșantionul la 1.000 de persoane și să evalueze ce se întâmplă la 3 și la 6 luni postvaccinare. Până va crește precizia, e clar însă că rapelul este esențial. După prima doză, doar 20% din oameni dezvoltă anticorpi. După rapel, procentul anticorpilor neutralizanți se dublează în numai 6 zile, ca să ajungă la 98,3% la zece zile de la a doua doză.
Studiul arată și de ce e important să facă vaccinul și cei care au făcut COVID. Din 33 de subiecți, unul singur n-a dezvoltat anticorpi, însă, la șase zile de la rapel, cei care au făcut boala și s-au și vaccinat au de zece ori mai mulți anticorpi neutralizanți. Să nu uitam că anticorpii obtinuiti prin vaccinare sunt diferiți de anticorpii dobândiți în urma bolii.
Și-acum vă prezint datele israelienilor, care au vaccinat 40% din adulți, față de 7% la noi. Vaccinul previne infecția în proporție de 66-85% și previne în proporție de 87-96% o formă gravă a bolii. E un semnal puternic, spun savanții, că un om vaccinat nu mai transmite virusul. Ar dispărea situația purtătorului-sănătos, care îi infectează pe alții, fară că el să facă boala.
Rezultatele sunt și mai spectaculoase în privința israelienilor trecuți de 60 de ani care s-au vaccinat: infectările au scăzut cu 35%, spitalizările au scăzut cu 30%, iar numărul bolnavilor în stare critică a scăzut cu 20%. Asta îi face pe savanți să spună, cu prudență, că magia a început.