Studiu unic, realizat în România. Ce se întâmplă cu tinerii din cauza izolării acasă
Petrec ore în șir pe internet sunt permanet irascibili și obosiți, se simt nefericiți, iar puterea lor de concentrare este scăzută.
Asta scoate la iveală un studiu făcut în rândul tinerilor, în vreme de pandemie.
Un psiholog din Sibiu a urmărit reacțiile și răspunsurile tinerilor din mai multe regiuni din țară, iar rezultatele studiului duc la concluzia că izolarea prelungită are un impact negativ asupra lor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Peste 80% dintre ei recunosc că internetul devine locul preferat de evadare, iar mai mult de jumătate stau online peste șase ore în fiecare zi.
Cristina are 19 ani și se pregătește pentru bacalaureat. Deși este optimistă, îngrijorarea ei crește pe zi ce trece, mai ales că până la examene nu mai este mult, iar învățatul de acasă este mai anevoios.
Cristina, 19 ani: "Nu-mi place deloc să stau foarte mult acasă, având în vedere că ieșeam foarte mult acum mă simt ca într-o închisoare acasă. Mă uit foarte mult la filme, la seriale, stau foarte mult pe telefon ceea ce înainte nu facem, făceam sport, acum nu prea am cum, nu-mi place deloc viața asta".
Robert, 20 de ani: "Acum stăm toată ziua în casă. Vorbim doar pe video, nu mai e același nivel de socializare cum era înainte. Cel mai dor îmi este să ies în oraș, să mă văd cu prietenii, să merg cu bicicleta prin pădure, să merg la munte, lucruri care înainte nu mi se păreau foarte extravagante dar acum mi se pare ceva wow".
Dan are 14 ani și recunoaște că în ciuda activităților comune cu cei din familie, există și multe momente tensionate.
Dan, 14 ani: "Mă enervez mult mai tare pe părinți pentru că stau atât de mult cu ei, fac aceleași chestii în fiecare zi și nu se întâmplă nimic deosebit".
Chiar și părinții recunosc acest lucru.
Elena Ucenic, părinte: "Toți devenim mai irascibili, nici eu nu fac excepție și nu mi se pare că devin din ce în ce mai ușor de tolerat și o persoană cu care să conviețuiești din ce în ce mai ușor. Și da, e un pic mai greu să ne mobilizăm, deși la urma urmei treburile casnice, dacă reușim să ne mobilizăm, sunt mult mai bine și plăcute de făcut împreună".
Chiar dacă actuala criză va fi depășită, specialiștii cred că vor exista și urmări în comportamentul tinerilor, ceea ce va duce ulterior și la probleme de stabilitate emoțională.
Mihai Copăceanu, psiholog: "Cea mai îngrijorătoare cifră a fost cu privire la faptul că ei nu pot dormi noaptea. 40% au spus că nu dorm noaptea, sunt mult mai anxioși, mult mai obosiți decât de obicei. Plâng mai mult decât de obicei, se simt nefericiți și se consideră persoane anxioase. Aceste cifre sunt în corelație cu ceea ce înseamnă alimentația: 50,5% mănâcă mai mult decât de obicei".
Sondajul a fost făcut pe 1130 de tineri cu vârstă medie de 22 de ani.