Studiu: COVID-19 rezistă minimum trei zile pe țesături. Pe ce material supraviețuiește cel mai mult
Oamenii de știință au descoperit că viruși similari cu tulpina care provoacă noul coronavirus pot rezista pe țesături uzate până la trei zile.
În cadrul unui studiu efectuat recent, specialiștii de la De Montfort University din Leicester au testat COVID-19 pe polyester, policoton și bumbac 100%, conform BBC.
Oamenii de știință au adăugat picături de virus în țesături. Apoi, pentru o perioadă de 72 de ore, aceștia au monitorizat stabilitatea viruslui pe fiecare material.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Rezultatele au arătat că poliesterul prezintă cel mai mare risc de transmitere, COVID-19 fiind încă prezent după trei zile și având capacitatea de a se transfera pe alte suprafețe.
Pe bumbac 100%, virusul a rezistat 24 de ore. În schimb, pe policoton, acesta a supraviețuit doar 6 ore.
Dr. Katie Laird, cea care a condus studiul, a afirmat că materiale, printre care și cele folosite pentru confecționarea uniformelor cadrelor medicale, prezintă un risc de transmitere a viruslui.
"Descoperirile noastre arată că trei dintre cele mai utilizate materiale textile în domeniul sănătății prezintă un risc de transmitere a virusului. Dacă asistenții medicali și lucrătorii din domeniul sănătății își iau uniformele acasă, ar putea lăsa urme ale virusului pe alte suprafețe", a spus dr. Laird, care ste șefa grupului universitar de cercetarea bolilor infecțioase din cadrul DMU.
Studiul a analizat, de asemenea, cea mai sigură metodă de spălare pentru îndepărtarea virusului din țesătura de bumbac 100%.
Doar atunci când s-a utilizat detergent, iar temperatura a crescut la peste 67 de grade Celsius, virusul a fost complet eliminat.
Oamenii de știință au observat că nu a existat niciun risc de contaminare încrucișată atunci când articolele necontaminate au fost spălate împreună cu cele care aveau urme de virus.
"Această cercetare întărește recomandarea ca toate uniformele medicale să fie spălate în spitale sau în spălătorii industriale", a concluzionat dr. Laird.