Studenții români inventează produse alimentare. Untul cu pudră de canabis și mezelurile cu supă de oase, printre vedete
Unt cu pudră de canabis, carne afumată cu fum lichid sau mezeluri cu supă de oase - sunt doar câteva dintre produsele inventate de studenții Universității de Științe ale Vieții din Iași.
Tinerii și-au propus să creeze variante mai sănătoase ale alimentelor din comerț. Preparatele urmează să fie apoi brevetate.
E forfotă mare în laboratoarele Universității de Științe ale Vieții din Iași, acolo unde studenții lucrează de zor, să creeze preparate noi. În zona de lactate, e gata untul făcut cu pudră de canabis.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Roxana Rațu, coordonator laborator: "Este un antioxidant puternic și poate preveni bolile cardiovasculare. Reușim să consumăm o bucățică de unt unt și nu va mai fi nevoie să consumăm zahăr, pentru a ne lua energia de care avem nevoie pe parcursul unei zile".
Iar un student a pregătit produse din carne afumată cu fum lichid.
Răzvan, student: "Fumul lichid presupune condensarea vaporilor fumului tradițional și transformarea acestuia într-un lichid după o anumită filtrare, ceea ce-l face mult mai sănătos pentru sănătatea umană. La o afumare tradițională, anumiți compuși din fumul clasic se depun pe suprafața produselor".
Angela a folosit supa de oase pentru a înlocui proteina vegetală din mezeluri și a rezultat un produs mai nutritiv, spunea ea. Iar gustul a rămas neschimbat.
Angela Gheorghe, studentă: "Conține minerale vitamine aminoacizi și aduce beneficii organismului și în plus conține colagen care este foarte important pentru sănătate. Este doar carnea cu supă de oase și condimente".
Rețetele pot ajunge, în cele din urmă, la marii producatori, în căutare de preparate noi.
Marius Mihai Ciobanu, directorul departamentului de tehnologie alimentară: "Nu fac altceva decât să ajute industria. Noi proiectăm produse alimentare, gândim conceptul lor, îl realizăm ulterior în secțiile de procesare și în ultima etapă mergem în laboratoare pentru a le caracteriza".
Unele preparate urmează să fie brevetate și, în primă fază, vor fi vândute intern, în cadrul Universității.
Sursa: Pro TV
Etichete: iași, romania, studenti, produse alimentare,
Dată publicare:
27-03-2024 07:58