Stratul de zapada a atins 115 centimetri in Fagaras. Riscul de producere a avalanselor este mare, avertizeaza salvamontistii
Grosimea stratului de zapada a ajuns la 115 centimetri in zona de creasta a masivului Fagaras, riscul de producere a avalanselor fiind mare, a anuntat sambata directorul Serviciului Public Judetean Salvamont (SPJS) Arges, Ion Sanduloiu.
"Riscul de avalansa este de gradul 4 la altitudini de peste 1.800 de metri, fiind modificat in crestere. La altitudini de sub 1.800 de metri, riscul de avalansa este de gradul 2", a precizat Sanduloiu.
Conform scalei europene de risc de avalansa, in cazul gradului 4 de risc, mare, stratul de zapada este putin stabilizat pe numeroase pante suficient de inclinate, declansarea fiind probabila chiar si printr-o slaba supraincarcare. In cazul gradului 2 de risc, moderat, declansarile de avalanse sunt posibile mai ales din cauza supraincarcarii cu schiori sau turisti, dar nu sunt asteptate declansari spontane de avalanse de mare amploare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit unui comunicat al SPJS Arges, toate traseele montane din judet care se afla la altitudini superioare celei de 1.500 de metri raman inchise, din cauza riscului de producere a avalanselor.
Turistii care vor ajunge in zona montana din Arges sunt sfatuiti sa nu incerce sa urce pe traseele inchise si sa ceara informatii salvatorilor montani din zona sau la Dispeceratul National Salvamont.
De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuarii drumetiilor, in asa fel incat sa se incheie inainte de lasarea intunericului.
"In afara echipamentului obligatoriu iarna, constand in incaltaminte si imbracaminte adecvata, coltari si piolet, trebuie sa existe in permanenta in rucsac o lanterna cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitand astfel situatii neplacute.
Chiar si in cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat ca turistii sa aiba incaltari si imbracaminte de iarna si o lanterna, pentru situatiile in care sunt nevoiti sa se deplaseze pe jos. Nu se recomanda parcarea masinilor la baza pantelor mari, fara padure, incarcate cu zapada. In aceasta perioada este necesara o prudenta marita, pentru a evita situatiile nedorite", se arata in comunicatul SPJS Arges.