Ștranduri din țară, închise de autorități. Ce spun administratorii. „Nu văd la ce ar trebui să fie mentenanță”
Mare atenție unde alegeți să vă distrați în această vară. Aproape jumătate dintre toboganele ștrandurilor publice sau private au fost înschise de autorități pentru că le lipseau diverse avize.
Nu aveau, de pildă, inspecții tehnice la zi ori o firmă care să se ocupe de mentenanța periodică. Cel mai grav, spun cei care au fost în control, unele instalații nu au fost verificate niciodată de o persoană autorizată.
Până acum câteva zile, cele patru tobogane de la ștrandul municipal din Suceava au fost deschise. Primăria, care este administrator, nu avea contract de mentenanță cu o firmă specializată în securitatea acestor echipamente, inginer acreditat pentru verificarea instalațiilor sau analiză de risc a toboganelor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Marian Andronache, director direcția domeniul public Suceava: „Nu am știut despre aceste avize.
Reporter: Au fost verificate vreodată?
Marian Andronache, director direcția domeniul public Suceava: Toboganele sunt verificate zilnic de oamenii noștri. Numai că și acei oameni trebuie autorizați.”
Inspectorii ISCIR au controlat și acest ștrand privat din Florești, județul Cluj.
Radu Mureșan, administrator: „Sunt foarte moi, nu sunt închise. Avem doi salvamari care stau sus și jos și urmăresc. După mine, nu trebuie autorizație pentru așa ceva. Nu văd la ce ar trebui să fie mentenanță. Nu am avut niciun caz în care să spui că am avut vreun incident”.
În Făgăraș au fost închise trei tobogane dintr-un singur complex de agrement.
Ovidiu Popa, administrator complex de agrement: „Au venit și au spus că trebuie autorizate ISCIR. Sunt și oameni supărați. Nu vă gândiți că nu avem și oameni supărați.”
Bărbat: „Ca și turist vă dați seama ca vii, le vezi, te încântă și te influențează negativ ca nu pot să profiți de ele.”
În ultimele 2 săptămâni au fost controlate 275 de instalații. 132 au fost oprite de la funcționare.
Cristian Matei, inspector de stat și șef ISCIR: „Nu aveau asigurată nici revizia, nici mentenanța acestor instalații și atunci clar există un risc destul de mare. Nu știi când se poate întâmpla un accident.”
Instalațiile vor fi redeschise după ce administratorii piscinelor și ștrandurilor unde sunt amplasate vor demonstra cu acte că au intrat în legalitate.