Stelian Fuia, fostul ministru al Agriculturii, condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare

Stelian Fuia

Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia a fost condamnat miercuri de Curtea de Apel Bucuresti la patru ani de inchisoare cu executare, intr-un dosar in care a fost trimis in judecata de DNA pentru abuz in serviciu.

Fapta a fost savarsita pe vremea cand era director la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare a Plantelor Medicinale si Aromatice Fundulea.

In plus, instanta i-a interzis lui Stelian Fuia exercitarea unor drepturi pe o perioada de patru ani, dupa executarea condamnarii, si anume dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice; dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat; dreptul de a ocupa functia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfasura activitatea de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii si dreptul de a ocupa o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice de drept public, potrivit Agerpres.

Judecatorii au mai dispus confiscarea de la Stelian Fuia a sumei de 60.987 lei.

In acelasi dosar, Daniel State, cumnatul lui Stelian Fuia, a fost condamnat la 3 ani inchisoare cu executare pentru complicitate la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, aceeasi pedeapsa primind Dragos Alin Paraschivoiu, director la o societate specializata in agricultura, si Constantin Oprisan, executor judecatoresc.

Citește și
Stelian Fuia
Fostul ministru Stelian Fuia, urmarit penal pentru abuz in serviciu
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Pe latura civila, magistratii au admis actiunea formulata de ANAF si au dispus repunerea partilor in situatia anterioara savarsirii infractiunii, prin restituirea in natura si reintrarea statului in posesia imobilelor ce au facut obiectul executarii silite la data de 19 decembrie 2005: bloc locuinte - constructia C9, cu suprafata construita la sol 250,67 mp; pavilion cercetare, constructia C11, cu suprafata construita la sol 625,02 mp, cu respectarea drepturilor tertilor ce au dobandit drepturi in baza hotararilor judecatoresti.

De asemenea, a fost mentinut sechestrul asigurator pus pe bunurile celor patru inculpati, acestia avand fiecare de platit 8.000 lei reprezentand cheltuieli judiciare catre stat.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Potrivit DNA, Stelian Fuia, in calitate de director la Statiunea Fundulea (in perioada 1 martie 2005 - 15 decembrie 2007), in intelegere cu Daniel State, Dragos Paraschivoiu si Constantin Oprisan, a omis indeplinirea unui act de serviciu, respectiv nu a efectuat demersuri pentru prezentarea documentelor din care rezulta ca proprietar al unor bunuri era statul roman, in cadrul unei proceduri de executare silita derulate in perioada mai - decembrie 2005, fapt ce a condus la scoaterea ilegala, prin procedura de licitatie, a respectivelor imobile din patrimoniul statului.

Licitatia a fost organizata de executorul judecatoresc Constantin Oprisan la 19 decembrie 2005.

In acest mod, s-au obtinut foloase necuvenite constand in indestularea creditorului SC Procera Agrochemicals, reprezentata de Daniel State, cu suma de aproximativ 175.000 lei, precum si in improprietarirea frauduloasa a lui Dragos Paraschivoiu.

Prejudiciul adus statului roman si nerecuperat este de peste 1,6 milioane lei, echivalent a aproape 360.000 euro.

Procurorii mai sustin ca fapta a avut in vedere stingerea unei datorii pe care, initial, Statiunea de cercetare Fundulea o avusese fata de Statiunea Didactica Belciugatele.

Dupa incuviintarea executarii silite, cu acordul Statiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanta, de catre SC Procera Agrochemicals.

Avantajele patrimoniale obtinute in acest mod de firma s-au reflectat in mod direct in patrimoniul lui Daniel State si al sotiei acestuia (cumnat si sora ai lui Fuia Stelian), asociati la SC Procera Agrochemicals, care au cunoscut si au acceptat prejudicierea statului.

De asemenea, la aceste activitati a participat, in calitate de complice, si Dragos Paraschivoiu, care a acceptat sa intre formal in proprietatea bunurilor instrainate fraudulos, prin licitatie, platind pentru aceste bunuri suma de 231.000 lei.

"Aceasta suma insa i-a fost virata in cont, la 21 decembrie 2005, de catre Stelian Fuia. La 23 decembrie 2005 suma de 230.700 lei a fost virata de Dragos Paraschivoiu in contul executorului judecatoresc Oprisan, in vederea distribuirii acesteia catre creditori. Prin activitatile desfasurate in cadrul procedurii de executare silita, inculpatul Oprisan a contribuit la scoaterea ilegala, din patrimoniul statului, a bunurilor imobile supuse executarii silite, desi cunostea situatia juridica reala a acestora si faptul ca prin vanzare se obtineau foloase necuvenite atat pentru adjudecatar, cat si pentru creditorii Statiunii Fundulea", mai sustin procurorii.

DNA mai mentioneaza ca Stelian Fuia, in calitate de director general al SCDPAM Fundulea, desi cunostea ca impotriva institutiei s-a declansat, ca urmare a sentintei civile, o procedura de executare silita a unor bunuri din domeniul public, pe care institutia le detinea in calitate de concesionar, nu a formulat contestatie la executare si nu a aratat ca bunurile se aflau in patrimoniul statului.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu, in dosarul
Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu, in dosarul "Fundulea"

Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu in cazul vanzarii unor imobile apartinand Statiunii de Cercetare a Plantelor Medicinale Fundulea, prin care ar fi fost favorizata firma cumnatului sau.

Fostul ministru Stelian Fuia, urmarit penal pentru abuz in serviciu
Fostul ministru Stelian Fuia, urmarit penal pentru abuz in serviciu

Fostul ministru al Agriculturii este urmarit penal pentru abuz in serviciu, in legatura cu vanzarea unor imobile apartinand Statiunii de Cercetare si Dezvoltare a Plantelor Medicinale Fundulea, prin care ar fi fost favorizati sora si cumnatul.

Stelian Fuia, la
Stelian Fuia, la "Dupa 20 de ani": "Toti mancam produse modificate genetic, chiar daca stim sau nu"

Toti romanii mananca astazi, cu sau fara voia lor produse modificate genetic. Afirmatia ii apartine ministrului demis al Agriculturii, Stelian Fuia, invitat in emisiunea "Dupa 20 de ani".

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.