Statul vrea bone profesioniste.Proiectul de lege care obliga dadacele sa aiba pregatire profesionala

Ultima actualizare: 02-06-2013 07:01

Deseori, copiii lasati in grija bonelor au fost maltratati pentru ca multe femei care-si ofera serviciile nu au pregatirea necesara si nici prea multa rabdare.

Meseria de a creste pruncii altora trebuia reglementata inca din 2005 potrivit cerintelor Uniunii Europene. Abia acum, un nou proiect de lege, vrea sa oblige persoanele interesate de acest domeniu sa fie calificate, sa cunoasca psihologia copilului si sa poata acorda primul ajutor.

"Cand ti-oi da una acum o sa zbori pe geamul ala!" Asa a inteles aceasta bona ca trebuie educati doi copii de 2 si 4 ani. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere instalate de parinti i-au adus femeii un proces. Si nu este singurul caz de acest gen.

Proiectul de lege care urmeaza sa fie prezentat in parlament urmareste tocmai acest aspect. Sa le ofere siguranta parintilor ca bonele pe care le angajeaza sunt de incredere.

Preocuparea majora a parintilor care apeleaza la serviciile unei bone este aceea ca omul pe mana caruia isi lasa copilul, timp de cateva ore pe zi, sa fie capabil sa aiba grija de el si sa il ajute sa se dezvolte armonios. Orice act de violenta, psihica sau fizica, poate avea efecte asupra copilului pe termen lung.

Proiectul prevede ca bonele sa urmeze un curs de calificare de 360 de ore care sa cuprinda lectii de prim ajutor si de psihologie. Iar cele care iau examenul, vor figura in viitorul registru al bonelor, care va oferi informatii despre pregatirea lor.

"Respectarea dreptului copilului, sa nu-l bati, sa nu il abuzezi, sa nu il neglijezi pentru ca si neglijenta este o forma de abuz", spune Silvia Asanti

Acest proiect vine la 8 ani dupa ce ne-a fost cerut de Uniunea Europeana. Colaborarea intre bona si familie ar urma sa se faca in baza unui contract legal de munca, asa ca statul trebuie sa se implice in acest proiect.

Banii bonelor ar fi asadar dati de parinti, bugete locale, bugetul de stat dar si din fonduri europene. Estimarile arata ca am avea nevoie de 150 de mii de bone profesioniste. Proiectul va fi depus saptamina viitoare la camera deputatilor.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 22 Octombrie 2021

48:23
Alt Text!
La Măruță
La Maruta – 22 Octombrie 2021

01:26:33
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!