Statul a platit alocatii pentru 1.275 de copii morti de cativa ani sau care pierdusera acest drept
Statul roman a platit alocatii pentru 1.122 de copii care erau morti de cativa ani, precum si pentru 153 de tineri care au implinit 18 ani si nu au facut dovada continuarii cursurilor scolare.
Agentia Nationala pentru Pati si Inspectie Sociala a facut o campanie de verificare a situatiei platii tuturor alocatiilor de stat pentru copii, in valoare de 42 de lei pe luna, datele preliminare aratand ca statul a platit in mod eronat alocatii pentru 1.275 de copii decedati sau tineri care au implinit 18 ani si nu mai urmeaza cursurile profesionale sau liceale.
BACALAUREAT 2013. Subiecte si barem la matematica. Calculeaza-ti nota
BACALAUREAT 2013. Subiecte si barem la istorie. Calculeaza-ti nota
Din datele transmise agentiei MEDIAFAX de catre Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) rezulta ca pentru 1.122 de copii care au decedat s-a continuat plata alocatiei de stat. Aceeasi situatie a fost identificata si in cazul a 153 de tineri de peste 18 ani care pierdusera acest drept in momentul in care si-au intrerupt studiile.
Cele mai multe plati de alocatii pentru copii decedati au fost inregistrate in Suceava (87), Bucuresti (84), Timis (74), Iasi (70), Teleorman (47), Constanta (46), Neamt (45) si Vaslui (40).Doar judetele Brasov si Gorj nu au facut nicio plata pentru copii decedati, iar judetele Alba, Bistrita-Nasaud, Braila, Covasna, Giurgiu, Harghita, Maramures, Prahova si Valcea au inregistrat pana in 10 cazuri fiecare.
De asemenea, judetul Mehedinti a avut 38 de astfel de cazuri, judetele Hunedoara si Ilfov au avut cate 37 de cazuri, Arad, Bihor si Caras-Severin cate 36 de cazuri, Botosani - 35, Dolj si Ialomita - cate 30, Arges - 28, Vrancea - 25, Mures - 23, Dambovita si Satu Mare - cate 21, Sibiu si Tulcea - cate 20, Bacau si Salaj - cate 19, Cluj - 17, Calarasi - 14, Galati - 13, Cuzau - 12 si Olt - 11.
Cele mai multe plati de alocatii pentru tineri de peste 18 ani care au abandonat scoala au fost inregistrate in judetele Sibiu (18), Iasi, Alba (cate 17), Vaslui (16), Neamt (14), Cluj (12) si Olt (11). Purtatorul de cuvant de la MMFPSPV, Iolanda Staniloiu, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, ca valoarea totala a prejudiciului nu a fost inca stabilita, intrucat raportul nu a fost deocamdata finalizat.
Ea a precizat ca cele 1.275 de persoane pe numele carora s-au facut plati ilegale reprezinta doar 0,03 la suta din numarul total de aproximativ 3,9 milioane de beneficiari de alocatie de stat pentru copii. Purtatorul de cuvant de la MMFPSPV a mai spus ca intreaga suma urmeaza sa fie recuperata, existand trei varinte prin care se poate face acest lucru: prin angajament de plata, prin mentinerea sumelor direct de la angajator sau prin executarea celor care au fraudat, de catre ANAF.
Iolanda Staniloiu a precizat ca urmeaza sa se stabileasca in cate dintre aceste cazuri a fost vorba de erori si in cate de frauda, iar acolo unde se va stabili ca a fost vorba de frauda, va fi sesizat Parchetul. Directorii executivi ai Agentiilor Judetene de Prestatii si Inspectie Sociala din Harghita, Hunedoara si Cluj au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, ca statul roman a platit alocatii pentru copii care erau morti de cativa ani, precum si pentru tineri care au implinit 18 ani si care nu au facut dovada continuarii cursurilor scolare.
Sursa: Mediafax
Etichete: stat, alocatii, copii morti, ministerul muncii,
Dată publicare:
03-07-2013 13:31