Mii de parinti au ramas fara ajutor social, din cauza absentelor nemotivate ale copiilor

Dată publicare: 03-04-2013 19:16
Dată actualizare: 06-04-2013 07:00


Statul nu-i iarta pe parintii carora nu le pasa de educatia copiilor. Aproape 20.000 de asistati social au ramas fara alocatia de sustinere a familiei sau le-au fost reduse ajutoarele, pentru ca micutii au lipsit de la scoala.

De multe ori, copiii au fost trimisi la munca sau la cersit ori pur si simplu au chiulit, nefiind supravegheati de adulti.

O mama dintr-un sat din Dambovita recunoaste ca baiatul ei ajunge rar la scoala. Copilul de 14 ani are kilometri intregi de strabatut, iar ea nu are de unde sa-i dea bani de transport.

Din cauza absentelor baiatului, familia a ramas fara ajutorul statului, de 240 de lei.

Potrivit legii, daca un elev acumuleaza intr-un semestru intre 10 si 19 absente nemotivate, alocatia pentru sustinerea familiei scade cu 20%.

Daca lipseste de 20 de ori, suma se injumatateste. Iar daca numarul orelor de chiul trece de 20, familia pierde acest drept. Va incasa din nou acesti bani din august, daca cel mic isi vede de carte.

La nivel national, din februarie, mai mult de 8.000 de familii au pierdut ajutorul de la stat si alte 10.000 au incasat mai putin. Adica 7% din total.

Cele mai multe probleme sunt in Dolj si Prahova. Circa 300.000 de familii se bazeaza pe acesti bani, pe langa cei pentru cresterea minorilor.

De pilda, elevii din Capitala au acumulat din septembrie anul trecut, pana in februarie, peste 2,6 mil. de absente nemotivate.

Datele de la ISMB arata ca mai mult chiulesc elevii din clasele a XI-a si a XII-a, care ar trebui sa vina la ore pentru a se pregati pentru examenul de bacalaureat.

In anul scolar 2011-2012, elevii din intreaga tara au acumulat peste 47 de milioane de absente, 20% nemotivate, potrivit Ministerului Educatiei.

Un raport european arata ca Romania este codasa Uniunii la capitolul alfabetizare. 40% dintre adolescenti nu stiu sa citeasca, dublu fata de media europeana.


VIDEO PROTVPLUS.RO