De la vremea de plaja din 2012, la furtuna dezlantuita din 2013. Litoralul in prima zi din octombrie

×
Codul embed a fost copiat

In sudul tarii, vremea parca s-a mai potolit si cele mai multe regiuni au iesit de sub incidenta codului portocaliu. In judetele Tulcea si Constanta insa vantul bate inca cu o forta iesita din comun.

FILMUL EVENIMENTELOR 2 OCTOMBRIE

UPDATE ora 7:19 Furtuna care a lovit litoralul a inchis porturile si a ridicat in largul marii valuri de 10 - 12 metri. Prapad a fost si pe tarm, unde marea a inundat plajele, vantul a rupt copaci si i-a ingrozit pe oamenii care s-au aventurat pe afara.

Furtuna care s-a dezlantuit pe litoral a fost de gradul 7 din 10 posibile. Valurile depaseau 6, 7 metri la tarm, asa ca toate plajele au fost acoperite de apa marii.

Vasele aflate in larg au avut mari probleme. O nava cu pavilion Bahamas a cerut insistent autoritatilor portuare sa fie lasata sa intre la adapost de urgie.

Citește și
vapor
"Orasul plutitor", locul unde cei mai bogati oameni din lume detin apartamente, a ajuns in Constanta
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Speriati de furtuna, pasagerii l-au rugat pe capitan sa insiste si sa-i duca in portul Tomis, dar vaporul nu a putut acosta cu niciun chip. Riscul de a se zdrobi de diguri era urias. In cele din urma, nava a luat-o spre sud, catre Nessebar, in Bulgaria, unde vremea este mai buna.

La tarm, au fost 16 grade in termometre, dar vantul taios facea sa se simta frigul si mai aprig.

In Constanta, copertinele zburau, duse de vant si crengile arborilor au fost doborate peste masini. Iar la Mamaia, cativa palmieri inalti de 5, 6 metri au fost pusi la pamant de rafale cumplite.

Pe terase, angajatii au strins in graba mesele si au pus totul la adapost. Putini au fost trecatorii care s-au aventurat pe faleza cazinoului. Unii au tinut sa surprinda vitregia naturii din masina. Un tanar, insa, care a fotografiat spectacolul marii, a riscat sa fie doborat de vant sau de valurile puternice.

Meteorologii spun ca, fata de restul tarii, Dobrogea inca se mentine intr-o zona de aer cald, dar vremea se va raci in urmatoarele zile. Insa nu frigul a fost dusmanul de temut, ci vijelia.

Probleme au fost si la Tulcea, unde a plouat fara incetare doua zile, iar sistemul de canalizare nu a rezistat. Apa de pe cele sapte coline ale orasului s-a scurs in centru si toate strazile principale au fost inundate. Traficul in intersectii s-a blocat, iar in piata de legume, negustorii s-au trezit cu tarabele in apa.

Angajatii de la institutiile din zona abia au reusit sa iasa din cladiri si sa porneasca spre case.

Furtuna a facut mari probleme si in restul judetului, nu doar
in Constanta si pe mare. 14 localitati au ramas fara curent electric, din cauza vantului care a rupt cabluri si a daramat stalpi. Vremea rea a ingreunat lucrul echipelor de muncitori venite pentru reparatii, asa ca unele sate au ramas fara energie electrica si peste noapte. Probleme au fost si la alimentarea cu apa, din cauza ca s-a oprit curentul la statiile de pompare. Toate situatiile aparute au fost rezolvate sau sunt in curs de rezolvare, dau asigurari cei responsabili.
 

FILMUL EVENIMENTELOR, 1 OCTOMBRIE

UPDATE 19:00

Tot sudul tarii este sub cod portocaliu de ploi si vijelii, pana miercuri la pranz, iar pe litoral s-a dezlantuit furtuna. Porturile au fost inchise inca de luni-noapte si a plouat necontenit.

Insa necazul cel mare a fost vijelia, care a doborat copaci la pamant, a rupt copertine si i-a ingrozit pe oamenii ce s-au aventurat pe-afara.

La tarmul marii, valurile uriase ofereau un peisaj apocaliptic si toate plajele au fost inundate.

Furtuna care s-a dezlantuit pe litoral a fost de gradul SAPTE, din ZECE posibile. Valurile uriase depaseau 6-7 metri la tarm, asa ca toate plajele au fost acoperite de apa marii.

Marea pare ca fierbe pe aceasta vreme, in larg, valurile ating si 14 metri, asa ca este de la sine inteles ca in aceasta perioada toate porturile din Constanta au fost inchise..

Vasele aflate in larg au avut mari probleme. Luni-noapte, o nava cu pavilion Bahamas a cerut insistent autoritatilor portuare sa fie lasata sa intre la adapost de urgie.

Nava Silver Spirit care avea 667 de pasageri la bord, e vorba de o nava de croaziera, majoritate cetateni americani, a incercat sa acosteze si sa intre in portul Constanta, desi acesta era inchis. Oricum, pe vreme de furtuna, cel mai sigur loc este acolo, departe, in larg.

Acolo, insa, valurile pot ajunge si la 17 metri inaltime. O ambarcatiune mai mica nu ar avea cum sa reziste la suprafata! Speriati de furtuna, pasagerii l-au rugat pe capitan sa insiste si sa-i duca in portul Tomis, dar vaporul nu a putut acosta cu niciun chip. Riscul de a se zdrobi de diguri era urias! In cele din urma, la cinci dimineata, nava a luat-o spre sud, catre Nessebar, in Bulgaria, unde vremea este mai buna.

La tarm, au fost 16 grade in termometre, dar vantul taios facea sa se simta frigul si mai aprig.

In Constanta, copertinele zburau, duse de vant la mare departare, si crengile arborilor au fost doborate peste masini. Iar la Mamaia, cativa palmieri inalti de 5, 6 metri au fost pusi la pamant de rafale cumplite.

Pare greu de crezut, dar anul trecut in aceeasi perioada, pe aceasta plaja din Mamaia erau turisti care faceau bai de soare. Acum insa vantul bate cu o forta incredibila.

Meteorologii spun ca, fata de restul tarii, Dobrogea inca se mentine intr-o zona de aer cald, dar se va raci, categoric, in urmatoarele zile. Insa nu frigul a fost dusmanul de temut, ci vijelia.

Nu ploaia ne da batai de cap, ci vintul care sufla in rafale de peste 70 de km. Este o adevarata aventura sa pasesti, pt ca vantul pur si simplu nu te lasa sa mergi.

Probleme au fost si la Tulcea, unde ploua fara incetare inca de ieri, iar sistemul de canalizare nu a rezistat in fatza puhoaielor. Apa de pe cele sapte coline ale orasului s-a scurs in centru, si toate strazile principale au fost inundate. Traficul in intersectii s-a blocat, iar in piata de legume, negustorii s-au trezit cu tarabele in apa.

Angajatii de la institutiile din zona abia au reusit sa iasa din cladiri si sa porneasca spre case.

Ploile torentiale, ce nu mai contenesc de doua zile, au creat probleme si pe uscat: un mal de pamant s-a prabusit in zona localitatii Ovidiu, iar traficul pe DN2A este restrictionat.

Comandantii navelor aflate in rada exterioara a porturilor au fost sfatuiti sa ia toate masurile de precautie.

Alarmanta a fost situatia unei nave de croaziera, sub pavilion Bahamas, cu peste 600 de pasageri amerciani la bord. Speriati de furtuna, pasagerii l-au rugat pe capitan sa-i duca in port, inca vaporul nu a putut acosta cu niciun chip. In cele din urma, nava a pornit spre Bulgaria, unde vremea este mai buna.

Vijelia puternica ridica valuri uriase la tarm. Au 3- 4 metri la tarm, iar in larg situatia este mult mai grava. Nici o nava nu are voie sa opereze in Porturile Constanta, Constanta Sud Agigea, Mangalia si Midia.

Furtuna a ajuns la gradul 7 din 10 posibile. In majoritatea statiunilor, plajele sunt aproape acoperite de apa marii.

Probleme sunt si in trafic - in tot sudul tarii. Pe DN 2A, intre Constanta si Ovidiu, s-a produs o alunecare de teren care a afectat podul de cale ferata. Circulatia pe sosea a fost restrictionata, din cauza noroiului si aluviunilor care au acoperit o banda de mers.

CLICK AICI PENTRU LIVE

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Copacii, panourile si acoperisurile, smulse de furtuna in Capitala. Trei persoane au fost ranite
Copacii, panourile si acoperisurile, smulse de furtuna in Capitala. Trei persoane au fost ranite

16 ore de Cod Portocaliu au transformat Bucurestiul intr-un adevarat camp de lupta. Natura s-a dezlantuit cu ploi si vijelii de o forta de
neimaginat pentru prima zi de octombrie.

"Orasul plutitor", locul unde cei mai bogati oameni din lume detin apartamente, a ajuns in Constanta

Unii dintre cei mai bogati oameni din lume au poposit sub protectia anonimatului la Constanta. Nu sunt la o intalnire secreta, ci intr-un voiaj de placere facut cu o nava de lux, devenita oras plutitor.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.