Copacii, panourile si acoperisurile, smulse de furtuna in Capitala. Trei persoane au fost ranite

×
Codul embed a fost copiat

16 ore de Cod Portocaliu au transformat Bucurestiul intr-un adevarat camp de lupta. Natura s-a dezlantuit cu ploi si vijelii de o forta de
neimaginat pentru prima zi de octombrie.

MARTI, 1 OCTOMBRIE

Update 20:30

Trei persoane au fost ranite, 75 de autoturisme au fost avariate, iar 146 de copaci au fost doborati de vantul puternic, marti, in Capitala, potrivit unui bilant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti, pentru intervalul orar 5.00-17.00.

In aceeasi perioada, din cauza vremii, au cazut noua panouri publicitare, sase cabluri electrice si trei stalpi, trei elemente de acoperis au fost desprinse, iar sase strazi au fost inundate, a precizat, pentru MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al ISU Bucuresti, Daniel Vasile.

Citește și
Vant
Cod galben de vant puternic in sudul si estul tarii, inclusiv pe litoral. Cand expira avertizarea
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

UPDATE 19:00 Peste 120 de copaci au fost rupti de vant si aruncati de-a valma pe zeci de masini. Pe fundalul acestui tablou dezolant se vad strazi si trotuare acoperite de balti de apa, acoperisuri smulse sau panouri publicitare daramate de rafale. Trecatorii au simtit pe propria piele furia vantului care a suflat cu 70 de kilometri la ora. 5 persoane au ajuns la spital pentru ca au avut ghinionul sa se afle in preajma unor arbori batrani, care s-au prabusit.

4 barbati si o femeie au avut nevoie de ingrijiri medicale din cauza vijeliei puternice din Bucuresti. Femeia a fost de departe cea mai ghinionista: a fost surprinsa de un arbore smuls de vint.

Pe furtuna, astfel de incidente pot avea loc cand si unde te astepti mai putin. In special pe bulevardele flancate de arbori batrani cum este Kiseleff. In aceasta dimineata, un Tei a fost smuls din radacini si s-a prabusit pe trotuar cand o tanara trecea pe sub el. Femeia a incercat sa se fereasca dar s-a impiedicat si a cazut si s-a lovit puternic.

Femeia a fost adusa la Spitalul Elias. S-a constatat ca avea leziuni grave la unul dintre picioare si a intrat direct in sala de operatie. Cand s-a trezit din anestezie a fost dusa la investigatii tomografice pentru contuzia craniana. Se va stabili daca va ramane cateva zile internata.

Ceilalti 4 s-au ales doar cu rani usoare, daca nu punem la socoteala si sperietura trasa. Altii au incremenit de groaza cand au vazut cum, la doi pasi de ei, cad bucati de acoperisuri, caramizi sau panouri publicitare, trantite la pamant de vantul turbat.

Pe bulevardul Magheru, spre exemplu, putin a lipsit sa nu vorbim de o tragedie. O bucata imensa de tabla a zburat de pe un bloc si s-a prabusit pe trotuar, dar si pe o portiune din asfalt.

Zeci de soferi si-au pus mainile in cap atunci cand si-au gasit masinile avariate. Numerosi arbori au fost culcati la pamant si au distrus peste 60 de autoturisme.

In tot acest chin exista si o veste buna. 5 judete si Bucurestiul au iesit din avertizarea de cod portocaliu. Ramane insa valabila pana maine dimimneta atentionarea de cod galben in 13 judete ale tarii.

UPDATE 16:40 Tramvaiele liniilor 14, 40 si 56 din Capitala circula marti, de la ora 15.30, pe trasee deviate, din cauza unei avarii la conducta de apa, care cauzat prabusirea terasamentului caii de rulare a tramvaielor, a declarat marti, pentru MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al RATB, Constantin Tobescu.

"Avaria la conducta de apa s-a produs in zona intersectiei Calea Calarasilor cu strada Romulus. Terasamentul din zona caii de rulare s-a lasat si a fost nevoie sa deviem traseele tramvaielor 14, 40, 56", a spus purtatorul de cuvant al Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB), Constantin Tobescu.

Potrivit purtatorului de cuvant al RATB, tramvaiele liniei 40 vor circula din cartierul Titan pe traseul de baza, pana la intersectia Bulevardul Chisinau-Ziduri Mosi, apoi pe Calea Mosilor si Sfanta Vineri.

Tramvaiele liniei 14 circula pe traseul de baza pana la intersectia Calea Calarasilor-strada Traian, apoi pe bulevardul Basarabia, pana la Republica, iar cele ale liniei 56, de la Republica, pana la intersectia Calea Calarasilor-strada Traian, apoi pe bulevardul Ferdinand, Pantelimon si Granitul.

"La fata locului exista deja o echipa de inteventie a Apa Nova, pentru a remedia avaria", a mai spus Tobescu.

UPDATE ora 16:20 
Trei persoane au fost ranite, 61 de autoturisme au fost avariate si 125 de copaci au fost doborati de vantul puternic, marti, in Bucuresti, in zece ore fiind inregistrate 155 de incidente, informeaza Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti.

Purtatorul de cuvant al ISU Bucuresti, Daniel Vasile, a declarat ca cele 155 de incidente au fost inregistrate intre orele 5.00 si 15.00.

Potrivit lui Daniel Vasile, trei persoane au fost ranite dupa ce au fost lovite de crengi smulse de vant. Este vorba despre o femeie ranita in timp ce se afla in zona Piata Presei Libere, un barbat ranit pe Bulevardul Ion Mihalache si un tanar de 17 ani care a fost accidentat pe strada Cetatea de Balta si transportat la Spitalul Universitar.

In cele zece ore, au fost primite sesizari privind 125 de copaci doborati de vant, 61 de masini avariate si noua elemente de acoperis desprinse. De asemenea, au fost semnalate opt panouri publicitare doborate de vant, sapte acumulari de apa, sase strazi inundate si trei stalpi cazuti.

Majoritatea solicitarilor la ISU Bucuresti au fost pentru indepartarea copacilor cazuti pe carosabil, pe autoturisme sau pe locuinte.

Interventiile de lunga durata au fost cele pentru scoaterea apei acumulate in subsolurile locuintelor sau pe carosabil, in mai multe zone din Capitala, printre care Soseaua Antiaeriana, strada Jiului, strada Dumitru Brumarescu, Drumul Intre Tarlale si Bulevardrul Poligrafiei.

UPDATE ora 14:40 Pana miercuri, 2 octombrie, la ora 8:00, a fost emisa o atentionare de de tip COD GALBEN de ploi pentru jumatatea de sud a tarii. In regiunile sud-estice si in Subcarpatii Getici se vor cumula cantitati de apa ce vor depasi local 20-25 l/mp si izolat 45-50 l/mp. In Baragan vantul va mai prezenta intensificari, cu viteze de 50-70 km/h.

Furtuna pe litoral. Imagini LIVE din Portul Tomis

UPDATE ora 14:30 Administratia Nationala de Meteorologie a actualizat avertizarile meteorologice. Astfel, CODUL PORTOCALIU de ploi a fost restrans la doua judete - Constanta si Tulcea - si este valabil pana miercuri, 2 octombrie, ora 2:00.

Ploile vor fi abundente si se vor cumula cantitati de apa ce vor mai atinge local 40-50 l/mp, iar intensificarile de vant vor fi sustinute, cu viteze la rafala de 70 km/ora si temporar peste 80-90 km/ora.

In Carpatii Orientali si estul Carpatilor Meridionali, iar trecator si in Subcarpatii Moldovei, Transilvaniei si Munteniei, precipitatiile vor fi predominant sub forma de lapovita si ninsoare. Vremea se va mentine deosebit de rece in regiunile extracarpatice si cele centrale, unde frecvent temperaturile diurne se vor situa cu aproximativ 10 grade sub valorile medii multianuale ale acestei perioade a anului.

UPDATE ora 13:27 Codul portocaliu anuntat de meteorologi a adus numai necazuri in Capitala. Crengi rupte au lovit 3 oameni, mai multe strazi au fost inundate si zeci de masini au fost avariate serios numai in ultimele 6 ore. Au fost si multe tramvaie sau troleibuze blocate, iar la metrou unde a inceput, automat nebunia, a fost anuntata o defectiune tehnica, tot din cauza ploii, se pare.

Inca de la primele ore, bucurestenii au avut de infruntat asprimea vremii. Strazile s-au transformat deodata intr-o adevarata provocare atat pentru soferi cat si pentru pietoni

Cele mai mari probleme le-au pus copacii luati de vant. Peste 50 de arbori au fost pusi la pamant numai in aceasta dimineata. Unul dintre ei a cazut pe un tramvai, in zona Rahova.

Probleme cu transportul in comun au fost si in sectorul 6. Copaci puternici par bete de chibrituri in fata vantului care la rafala sufla si cu 60 de km pe ora.

In toate cazurile, cel mai mult de suferit au avut, evident, calatorii. Oricum inghetati, uzi pana la piele si deja intarziati, oamenii au fost nevoiti s-o ia la pas, prin furtuna.

UPDATE ora 11:39 Circulatia feroviara este blocata pe un fir, in apropierea Capitalei, intre statiile Chiajna - Gradinari si Crivina - Peris, din cauza unor copaci care au cazut pe gabaritul caii ferate, informeaza, marti, compania "CFR SA. In urma incidentului, firul II a fost inchis, trenurile putand circula doar pe firul I intre statiile Chiajna - Gradinari si Crivina - Peris, a precizat Compania Nationala de Cai Ferate "CFR" SA, intr-un comunicat de presa.

Trenurile care circula pe relatiile Bucuresti - Craiova si Bucuresti - Brasov pot inregistra intarzieri de 10-15 minute intre statiile Chiajna - Gradinari si Crivina - Peris. Echipele de interventie sunt la fata locului pentru eliberarea caii ferate pe firul II.

Reprezentantii companiei CFR au precizat ca in prezent nu sunt linii inchise si nici trenuri blocate, insa circulatia in judetele avertizate cu cod portocaliu si cod galben se desfasoara in conditii de ploi abundente si vant puternic.

Calatorii pot solicita informatii despre eventualele intarzieri in traficul feroviar, din cauza vremii nefavorabile, la statiile si agentiile CFR din Bucuresti si din tara sau la numarul de telefon 021/9521.

Traficul aerian se desfasoara normal pe aeroporturile "Henri Coanda" si "Aurel Vlaicu" din Capitala. Reprezentantii Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti au anuntat ca marti, pana la ora 10.00, nu au fost inregistrate intarzieri si nici au fost anulate zbor pe cele doua aeroporturi, din cauza conditiilor meteo.

UPDATE ora 10:30 Circulatia la metrou este blocata la statia Pipera, pe linia doi, din cauza unor defectiuni tehnice, traficul fiind ingreunat intrucat se desfasoara pe celalalt fir, alternativ, in ambele sensuri, au declarat marti, pentru MEDIAFAX, reprezentantii Metrorex.

Potrivit surselor citate, traficul este blocat pe linia 2, iar intre statiile Pipera si Aviatorilor se circula pe firul 1, alternativ. In urma blocarii circulatiei pe un fir s-a dublat timpul de asteptare in statia Pipera, calatorii fiind nevoiti sa astepte in statie aproximativ sase minute, au precizat reprezentantii Metrorex.

Traficul a fost blocat din cauza unei defectiuni tehnice, fiind posibil sa se fi infiltrat apa, in urma ploi torentiale. Reprezentantii Metrorex au estimat ca circulatia la statia Pipera, pe linia 2, ar putea fi reluata in aproximativ 30 de minute. Calatorii sunt anuntati in statiile de metrou ca circulatia este blocata pe un fir la Pipera, din cauza unui deranjament tehnic.

UPDATE ora 9:52 Mai multe strazi din Capitala au fost inundate, marti, in urma ploii torentiale si zeci de copaci rupti de vantul puternic au cazut pe carosabil si pe masini, peste 20 de autovehicule fiind avariate.

Peste 20 de masini au fost avariate in noaptea de luni spre marti de copacii doborati de furtuna, a declarat pentru MEDIAFAX purtatorul de cuvant al Brigazii Rutiere a Capitalei, Andrei Codau.

Potrivit lui Andrei Codau, cel mai grav incident a avut loc pe strada Dimitrie Pompeiu, unde un copac doborat de vant a avariat cinci masini. Alte incidente au avut loc pe strazile Frunte Lata, Mozart si Lacul Tei, unde copacii au cazut pe cate doua autoturisme.

Codau a mai spus ca se circula greu din cauza apei acumulate pe carosabil pe Soseaua Bucuresti - Ploiesti, in dreptul Institutului de Meteorologie, pe Soseaua Virtutii, Valea Oltului, Valea Ialomitei, Iancu de Hunedoara, Soseaua Progresului, Bucurestii Noi, la intersectia cu Razoare, Calea 13 Septembrie, la intersectia cu Soseaua Antiaeriana si Calea Mosilor, la intersectia cu strada Fainari.

De asemenea, nu functioneaza semafoarele la intersectia Bulevardul Basarabia cu Bulevardul 1 Decembrie 1918, la intersectia strazilor Mircea Vulcanescu cu Popa Tatu, pe Soseaua Giurgiului, la intersectia cu Drumul Gazarului, la intersectia Calea Mosilor cu Bulevardul Carol I, pe Drumul Sarii, la intersectia cu strada lt. Gaina si pe Soseaua Colentina, la intersectia cu Teiul Doamnei.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti, Daniel Vasile, a declarat pentru MEDIAFAX ca in ultimele 24 de ore echipele ISU au intervenit la 25 de incidente, dintre care 20 au fost caderi de arbori. Daniel Vasile a spus ca marti, de la ora 05.00, ISU a primit 15 solicitari, pentru pentru acumulari de apa si pentru copaci cazuti pe carosabil sau care au avariat case si autoturisme. Acesta a precizat ca pompierii au mai intervenit pentru de scoate apa din subsolul unor locuinte, marti dimineata fiind in desfasurare doua interventii pe strada Brumarescu si pe Soseaua Antiaeriana.

harta inundatii

UPDATE ora 9:23 O femeie in varsta de 31 de ani, din Bucuresti, a fost ranita de un copac doborat de vant, in zona Piata Presei Libere.

Femeia a suferit un traumatism cranio-cerebral si, probabil, o fractura de femur, fiind dusa la spital de un echipaj SMURD.

UPDATE ora 9:03 Tramvaiele liniilor 1, 8, 11, 25 si troleibuzele 71, 93 si 96 din Capitala sunt blocate din cauza unor copaci rupti de vant care au cazut pe carosabil, a declarat marti, pentru MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB), Constantin Tobescu.

Potrivit lui Tobescu, circulatia pe linia tramvaielor 1, 8, 11 si 25 este blocata din cauza unui copac rupt de vant care a cazut in dreptul statie Inox, de pe Soseaua Progresului.

Troleibuzele liniilor 71, 93 si 99 nu circula din cauza unui copac rupt de vant care a cazut pe Bulevardul Vasile Milea, a mai spus Tobescu. Echipele de interventie ale RATB sunt la fata locului, pentru a elibera drumurile blocate.

Capitala si judetele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Tulcea si Constanta sunt de luni, ora 21.00 pana miercuri, la ora 02.00, sub cod portocaliu de ploi, fiind prognozate precipitatii de pana la 80 de litri pe metru patrat.

Sursa foto: Ambroze Valentin

UPDATE ora 8:30 Traficul se desfasoara cu mare dificultate in Capitala. Politistii au fost trimisi in zonele critice si incearca sa fluidizeze traficul, dar efortul lor pare zadarnic.

Iar acesta pare sa fie doar inceputul, pentru ca Bucurestiul se afla sub cod portocaliu de ploi pana mine noapte, la ora 2:00.

Pana acum, autoritatile au anuntat peste 25 de interventii in Capitala: 20 de copaci au cazut, 2 strazi au fost inundate, iar un panou publicitar s-a desprins de pe o cladire.

Sursa foto: Ion Lucian

UPDATE ora 7:17 Parca s-a rupt cerul in Constanta, unde strazile nu se mai vedeau de apa in unele zone. Iar vantul puternic a provocat o furtuna pe mare si porturile au fost inchise.

Si in Capitala, marti dimineata, au aparut deja primele probleme in trafic. In sectorul 3, soferii, dar si pietonii, au fost pusi la grea incercare, atunci cand au fost nevoiti sa treaca pe o strada inundata.

La mare, toate porturile au fost inchise luni seara, din cauza furtunii iscate in larg. Comandantii navelor aflate in rada exterioara a porturilor au fost sfatuiti sa ia toate masurile de precautie.

In oras, vantul puternic a doborat un plop inalt de cativa metri. Copacul a cazut peste cablurile de inalta tensiune si, pentru cateva ore, zona a ramas in bezna.

Pe de alta parte, strazile au fost acoperite de apa. Peste tot s-au format balti si este de neimaginat cum vor arata zonele joase ale orasului Constanta sau comunele care sunt de o parte si de alta a drumului national care leaga Constanta de Mangalia.

Si ieri, in timpul zilei, in zonele de risc din Constanta, parea ca marea s-ar fi mutat in oras.

Pentru a se pregati de ce este mai rau, autoritatile au montat stavilare. Barajele au fost montate in zonele critice din oras. Aceste perne imense sunt umplute cu apa pentru ca ploaia sa nu treaca dincolo de blocuri.

Si Bucurestiul se afla sub cod portocaliu de ploi si vijelii. In Capitala a plouat necontenit si azi-noapte. Iar un bulevard din sectorul 4, dar si o portiune din drumul national 1, in zona Baneasa, au fost inundate.

Reprezentantii APA NOVA confirma ca, daca va ploua asa cum se prognozeaza - adica sa cada 80 de litri pe metrul patrat - canalizarea nu va face fata in multe puncte. Este vorba despre cele deja cunoscute: Colentina, Tineretului si pasajul Mihai Bravu sau Fizicienilor.

17 rauri au intrat sub cod portocaliu de inundatii. Iar cea mai vulnerabila zona este Dobrogea, unde 7 rauri prezinta risc major de viituri.

De asemenea, pentru alte 13 judete din sudul tarii este in vigoare o avertizare cod galben de ploi si vijelii.
 

FILMUL EVENIMENTELOR DE LUNI, 30 SEPTEMBRIE

Autoritatile din judetele aflate in sud-estul tarii se pregatesc pentru tot ce e mai rau. Toarna cu galeata la Constanta, Tulcea, Galati, Buzau si Braila, iar perdelele de apa nu se vor opri inca doua zile de acum inainte.

Aceste zone sunt deja sub cod portocaliu de ploi si vijelii. Avertizarea se extinde pentru 29 de ore, inclusiv in Bucuresti. Este posibil sa cada peste 80 de litri de apa pe metru patrat.

In zonele de risc din Constanta, strazile sunt deja acoperite de apa. Pare ca marea s-a mutat in oras.

La Constanta ploua deja de mai bine de 12 ore asa ca s-au format balti. Echipele de interventie desfunda canalizarile pentru ca apa care se anuntasa cada chiar si 80 de litri pe metrul patrat sa nu inunde orasul.

harta cod portocaliu


"Chiar de aseara, cele 50 de echipe de interventie dotate cu toate utilajele necesare, ma refer la 22 de vidanje si 24 de pompe de mare capacitate, au actionat in toate zonele predispuse de inundatii."
, a declarat Irina Oprea, purtatorul de cuvant al Regiei Judetene de apa Constanta.

In anumite puncte s-au motat chiar stavilare.

Barajele au fost montate in zonele critice din oras. Aceste perne imense sunt umplute cu apa pentru ca ploaia sa nu treaca dincolo de blocuri.

La malul marii, ploua fara incetare de doua zile si este deosebit de rece. Dar ce e mai rau de-abia de-acum incolo urmeaza. In cateva ore intra in vigoare condul portocaliu de ploi abundente, izolat ne asteptam sa cada si 60-70 de litri pe metrul patrat. Probleme face si vantul care bate cu putere si care accentueaza situatia de frig. De altfel, marea a devenit agitata, iar in larg valurile ating si 4-5 metri.

harta cantitate ploaie bucuresti

Si la Bucuresti este o vreme cainoasa. Ploua neincetat de mai bine de o zi si ne asteapta inca 29 de ore de cod portocaliu. Asta inseamna cantitati cumulate de pana la 80 de litri pe metrul patrat. Ce se va intampla cu toata aceasta apa? Specialistii spun ca la tara ea va fi absorbita de pamant deoarece nu va ploua cu mai mult de 5/6 litri pe metrul patrat pe ora. La oras lucrurile stau altfel. Aici avem multe suprafete asfaltate. Asa ca totul depinde de cat de bine este pregatit sa faca fata sistemul de canalizare.

Reprezentantii APA NOVA confirma ca daca va ploua asa cum se prognozeaza canalizarea nu va face fatza in multe puncte. Este vorba despre cele deja cunoscute: Colentina, Tineretului si pasajul Mihai Bravu sau Fizicienilor.

"Primariile trebuie sa asigure permanenta in urmatoarele zile. Va ploua, va ploua intens si prin cumulare aceste ploi pot produce cresteri ale cursurilor de apa, cresteri insemnate", spune Lucia Varga, ministrul delegat al apelor.

De la ora 23:00, 17 rauri intra sub cod portocaliu de inundatii. Cea mai vulnerabila zona este Dobrogea, unde 7 rauri vor prezenta risc major de viituri.

harta zonelor cu probleme de inuntatie din capitala

"Riscuri de viituri in procente... cred ca 70%. Aceste rauri fiind cu suprafete mici de bazin, reactioneaza repede, ele prezinta cresteri si descresteri rapide ale debitelor", a declarat Lavinia Primescu, seful serviciului de prognoze INMH.

Deocamdata specialistii nu cred ca vom avea parte de situatii similare celor inregistrate acum doua saptamani in judetul Galati, cand au murit 9 oameni din cauza ploilor torentiale si a unor viituri. 

PROTV NEWS a transmis LIVE comandamentul de la Guvern. Mai multe rauri din sud-vestul tarii se afla luni, in intervalul 3.00 - 18.00, sub cod galben de inundatii. O aventizare de cod portocaliu de inundatii a fost emisa pentru zona Dobrogea.

Meteorologii au emis si un cod portocaliu de ploi torentiale, valabil de luni dupa-amiaza.

Update 16:15

Raurile din Constanta si Tulcea se afla de luni, ora 23.00, sub cod portocaliu de inundatii, in timp ce in judetele Caras-Severin, Hunedoara, Gorj si Mehedinti este mentinuta atentionarea cod galben, aceasta urmand sa vizeze, de luni, ora 20.00, alte noua judete, potrivit INHGA.

Institutul National de Hidrogologie (INHGA), care a actualizat atentionarea emisa duminica, arata ca de luni, ora 23.00, se institutie cod portocaliu pe raurile din spatiul hidrografic Dobrogea (judetele Constanta si Tulcea).

De asemenea, incepand cu ora 20.00 a zilei de luni, sunt vizate de cod galben Desnatui, afluentii de stanga ai Jiului si cursul mijlociu al Jiului (judetele Gorj si Dolj), afluentii Oltului inferior (judetele Valcea si Olt), Vedea si afluentii sai (judetele Olt, Arges si Teleorman), afluentii Argesului inferior (judetele Arges, Dambovita si Giurgiu), afluentii Ialomitei (judetul Prahova) si Calmatui (judetul Braila).

Potrivit INHGA, codul galben se mentine pe cursul superior al Timisului si afluenti ai sai din bazinul superior, cursul superior al Barzavei si afluenti ai sai din bazinul superior, raurile din bazinele hidrografice Caras, Nera, Cerna (judetele Caras-Severin), Jiul superior si afluentii sai din judetele Hunedoara, Gorj si Mehedinti.

Capitala si judetele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Tulcea si Constanta se vor afla, in intervalul luni, ora 21.00 - miercuri, ora 2.00, sub cod portocaliu de ploi, fiind asteptate precipitatii de pana la 80 de litri pe metru patrat, potrivit unei avertizari emise de ANM.

Totodata, conform unei atentionari, in intervalul luni, ora 13.00 - miercuri, ora 8.00, sunt cod galben de ploi toate celelalte judete din jumatatea de sud a tarii.
 

UPDATE 14:25 Autoritatile au emis o avertizare de tip cod portocaliu de inundatii pentru zona Dobrogea. Aventizarea intra in vigoare luni seara, incepand cu ora 23:00.

UPDATE 12:43 Finalul lui septembrie loveste Romania cu coduri de ploi fara sfarsit si temperaturi cu 10 grade mai mici decat cele firesti.

Jumatate de tara trece dintr-o avertizare meteo in alta si de la galben la portocaliu. Ploua deja de 24 de ore, dar ce e mai rau de-abia de-acum incolo urmeaza.

Ca tabloul sa fie complet, e mult mai frig decat ar fi normal - cu 10 grade mai putin - iar vantul va bate si el cu furie.

Codurile meteorologilor arata cum vremea rea se muta usor dinspre sud-vestul Romaniei, spre sud-est. Teoretic chiar in aceste momente iesim de sub incidenta primul cod galben de ploi, care a vizat 14 judete, dar alte 4 intra de acum sub codul galben.

Tot astazi, 9 judete intra sub cod portocaliu de ploi si asta nu e tot. E foarte frig: temperaturile sunt cu zece grade mai mici decat ar fi normal, iar vantul va incepe sa bata in Dobrogea, la rafala, chiar cu 70-80 kilometri pe ora.

Daca punem si cantitatile de apa, acumulate, in perioada de cod portocaliu ajungem spre 80 de litri pe metru patrat.

In judetele din sud-estul tarii, autoritatile se pregatesc pentru ce e mai rau. Ploua deja de azi-noapte la Constanta, Tulcea, Galati, Buzau si Braila, iar fenomenul va continua pana miercuri. Aceste zone sunt deja sub avertizare de cod galben de ploi si vijelii, iar la noapte tot sud-estul tarii va intra sub cod portocaliu. Meteorologii anunta ca vor cadea mari cantitati de apa, de peste 80 de litri pe metro patrat.

La Constanta a plouat toata noaptea, iar in zonele de risc din oras strazile au fost deja acoperite de apa.

La Constanta ploua deja de mai bine de 12 ore, asa ca s-au format balti. Echipele de interventie desfunda canalizarile pentru ca apa care se anunta sa cada chiar si 80 de litri pe metrul patrat sa nu inunde orasul.

UPDATE 11:00 Autoritatile analizeaza posibilitatea declararii unui cod portocaliu de inundatii, deoarece probleme generate de acumularea cantitatilor de precipitatii si afluentii raurilor pot aparea in principal in Bucuresti, Constanta si Tulcea, a anuntat ministrul delegat pentru Ape, Lucia Varga.

Ea a precizat ca probleme mai mici pot aparea si in judetele Teleorman si Calarasi. Varga a asigurat insa ca exista capacitatea de a prelua debitele sulimentare in baraje.

Sinteza declaratiilor de la Palatul Victoria

Premierul Victor Ponta:

- V-am convocat pentru a fi sigur ca suntem pregatiti pentru fenomenele care au loc in aceasta perioada si in acelasi timp reglam mecanimsul si pentru iarna, care stiti ca vine.

- Inteleg ca avem cod galben in Banat, Oltenia si sudul Moldovei. Valorile temperaturilor vor fi mult mai scazute decat media anuala. As vrea sa va rog pe toti sa va concentrati eforturile in perioada urmatoare pentru a fi pregatiti, sa functioneze acest aparat al statului cat mai eficient posibil.

- Desi nu priveste decat judetul Galati, avem un tip de fenomen in comuna Izvoarele, vreau sa anunt ca nimeni nu trebuie sa intre in panica si tot ce tine de institutiile statului facem ce trebuie.

Ministrul de Interne Radu Stroe

- Nu au fost semnalate evenimente deosebite pentru ce a fost azi-noapte si azi-dimineata. Am avut un singur drum blocat, care acum e deblocat.

- Asa dori sa fim atenti pentru Bucuresti, in special curatarea gurilor de canal. Sa ne orientam asupra acestor guri de canal, sa nu avem Venetia in Bucuresti.

- Mare atentie pentru pregatirea de iarna. Rog prefectii si celelalte autoritati, e posibil, nu stim cand, intr-o luna sa apara astfel de probleme.

Victor Ponta:

- Vreau inca o data sa multumesc celor de la ISU, politie, jandarmi si armata care ne-au ajutat la Galati. Le multumesc, dar s-ar putea sa mai avem nevoie de ei.

Ministrul Apelor si Padurilor, Lucia Varga

- De dimineata am facut o prima evaluare si s-au confirmat debitele si valorile estimate de catre Administratia de Meteorologie. Vom avea in perioada urmatoare o intensificare a fenomenelor, cod portocaliu meteorologic, deocamdata se analizeaza daca se va emite si cod portocaliu in domeniul hidrologiei. Din spusele specialistilor, putem avea probleme prin cumularea cantitatilor de precipitatii in Bucuresti, Constanta si Tulcea, unde se vor activa acele paraie care sunt nepermanente.

- Suntem pregatiti si vom da o atentie deosebita asupra permanentei la primarii.

Victor Ponta:

- In fiecare toamna primarul plange la Guvern ca nu-i da bani pentru incalzire. E usor sa plangi in octombrie la Guvern.

- Nu e prea devreme sa discutam de aceste probleme.

Ion Sandu, ANM

- Cantitatile de precipitatii in avertizarea de cod portocaliu vor fi mai intensificate in aceasta noapte, 5-6 litri pe metrul patrat pe ora. Maine dupa-amiza aceasta intensitate mai mare se va deplasa spre Ialomita, Tulcea, Constanta.

- Probabilitatea mare de a prelungi aceste avertizari nu exista, mai curand este posibil maine sa scoatem de sub cod galben judetele din vestul tarii.

- Vor fi cantitati cumulate in judetele cu cod galben de 60-70 litri pe metrul patrat.

UPDATE 09:32 Membrii comandamentului pentru situatii de urgenta se reunesc la Palatul Victoria, la ora 10.00, avand in vedere avertizarile emise de Administratia Nationala de Meteorologie.

UPDATE 07:30 Potrivit INHGA, avertizarea vizeaza cursul superior al Timisului si afluenti ai sai din bazinul superior, cursul superior al Barzavei si afluenti ai sai din bazinul superior, raurile din bazinele hidrografice Caras, Nera, Cerna (judetele Caras Severin), Jiul superior si afluentii sai din judetele Hunedoara, Gorj si Mehedinti.

De asemenea, autoritatile au emis si o avertizare COD PORTOCALIU de ploi pentru mai multe zone.

Capitala si judetele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Tulcea si Constanta se vor afla, in intervalul luni, ora 21.00 - miercuri, ora 2.00, sub cod portocaliu de ploi, fiind asteptate precipitatii de pana la 80 de litri pe metru patrat, potrivit unei avertizari emise de ANM.

In intervalul mentionat, vremea se va raci considerabil, in special in regiunile extracarpatice si cele centrale, unde frecvent temperaturile din timpul zilei se vor situa cu aproximativ 10 grade sub valorile medii multianuale ale acestei perioade a anului, se mai arata in avertizarea emisa de Adminstratia Nationala de Meteorologie (ANM).

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Avertizare COD PORTOCALIU de ploi, incepand de luni seara. Care zone sunt vizate
Avertizare COD PORTOCALIU de ploi, incepand de luni seara. Care zone sunt vizate

Toamna isi face tot mai simtita prezenta in Romania.

Cod galben de vant puternic in sudul si estul tarii, inclusiv pe litoral. Cand expira avertizarea
Cod galben de vant puternic in sudul si estul tarii, inclusiv pe litoral. Cand expira avertizarea

Administratia Nationala de Meteorologie a emis cod galben de vant puternic pentru miercuri dupa-amiaza.

Cod galben de vant puternic in mai multe regiuni ale tarii. Prognoza meteo pana vineri
Cod galben de vant puternic in mai multe regiuni ale tarii. Prognoza meteo pana vineri

Meteorologii au emis marti o atentionare cod galben de vant puternic pentru judetele Botosani, Iasi, Suceava, Valcea, Dolj si Olt, valabila pana la ora 16.30.

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată

În goana după voturi, mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024 fac promisiuni fanteziste, uitând sau ignorând faptul că atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate pe plan intern.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.