Cei doi adolescenti morti in avalansa din Retezat erau alpinisti renumiti, cu numeroase recorduri mondiale si europene

Dor Geta Popescu si Erik Gulacsi

Cei doi adolescenti care au murit in avalansa produsa, sambata dupa-amiaza, in Muntii Retezat, sunt Dor Geta Popescu si Erik Gulacsi, alpinisti renumiti, avand la activ numeroase recorduri mondiale si europene.

 Geta Popescu avea in palmares sase recorduri mondiale si unul european, ea obtinand primul record la zece ani, in 2013, cand a devenit cea mai tanara alpinista din lume care a atins Varful Ararat (5.137 de metri). Erik Gulacsi a stabilit, in ianuarie 2017, un nou record european de varsta cand a atins varful Aconcagua, 6962 metri, la doar 12 ani.

Potrivit salvamontistilor, cei doi adolescenti care au murit pe munte fiind loviti puternic de stanci in momentul declansarii avalansei in Muntii Retezat sunt Dor Geta Popescu si Erik Gulacsi, cei doi fiind insotiti pe munte de catre tatii lor. Cei doi copii au multiple performante in alpinism si sunt foarte cunoscuti in domeniu.

Dor Geta Popescu avea in palmares sase recorduri mondiale si unul european. Ea a obtinut primul record cand avea 10 ani, in august 2013, devenind cea mai tanara alpinista din lume care a atins Varful Ararat (5.137 de metri). Pana atunci, recordul era de 12 ani si 6 luni si era stabilit de sora ei, in anul 2007.

Citește și
harta avalansa Austria
Avalansa intr-o statiune de schi din Austria. Patru turisti elvetieni au murit acoperiti de "tone de zapada"

Un an mai tarziu, in august 2014, Geta Popescu a reusit sa cucereasca Varful Damavand (5.671 de metri) din Iran, cel mai inalt vulcan al Asiei. Si in acest caz, Geta a depasit recordul surorii sale, stabilit in iulie 2008.

In decembrie 2015, Dor Geta Popescu a reusit sa devina cea mai tanara alpinista din lume care a urcat pe Ojos del Salado (6.893de metri) la doar 12 ani depasind din nou recordul surorii ei din 2008.

In luna februarie a anului 2016 a obtinut un alt record mondial de varsta cand a urcat pe Aconcagua (6.962 de metri), cel mai inalt varf din America de Sus. A depasit astfel un record detinut inca din 2002 de o sportiva din America.

Dor Geta Popescu era legitimata la Clubul Sportiv Montan Altitudine din Rasnov, este campioana nationala la escalada si membra a Lotului National de Escalada – copii, din anul 2011. Detinea titlul de Cataratorul Anului in 2013, titlu acordat de Federatia Nationala de Escalada. A mai fost desemnata cel mai bun alpinist de altudine al anului 2015 si din nou in 2016.

Erik Gulacsi avea 12 ani si era si el un alpinist profesionist,. fiind coleg de club cu Dor Geta Popescu. Practica alpinismul de la varsta de opt ani si a reusit sa escaledeze cele mai inalte varfuri din Romania. Erik Gulacsi a reusit sa ajunga in august 2016 pe varful Elbrus la 5.642 de metri, devenind cel mai tanar baiat din Europa care a reusit acest lucru.

In ianuarie 2017, Erik Gulacsi a stabilit un nou record european de varsta cand a atins varful Aconcagua (6.962 metri), la doar 12 ani.

Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), a declarat, sambata, ca, din cauza vremii, nu a putut trimite un elicopter in zona avalansei din Retezat, neexistand in acest moment o confirmare a mortii celor doi copii.

"Din cauza vremii nefavorabile, nu am putut trimite un elicopter in zona avalansei din Retezat", a declarat Raed Arafat, precizand ca, in acest moment, nu exista o confirmare oficiala privind decesul celor doi copii care ar fi fost prinsi sub zapada.

Arafat a mai spus ca echipele medicale nu au ajuns inca la locul avalansei, el fiind informat doar telefonic despre decesul copiilor.

Seful DSU a adaugat ca salvamontistii au facut apel in repetate randuri catre turisti sa nu porneasca spre traseele din zona Saua Bucurei.

Cinci turisti au fost surprinsi, sambata, de o avalansa produsa in Muntii Retezat, din judetul Hunedoara. Cei doi turisti despre care se presupune ca ar fi murit in avalansa produsa, sambata, in Muntii Retezat, intre Bucura si Poiana Pelegii, sunt doi copii cu varste de 12 si 14 ani, care au fost loviti de pietre in timpul producerii avalansei, a declarat Claudiu Iacob, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Hunedoara. 

"Este vorba despre doi copii, unul de 12 si altul de 14 ani, care au fost izbiti de pietre in timpul avalansei, ei fiind insotiti de trei adulti care au sunat la 112 si au spus ca cei doi copii sunt morti. Turistii se indreptau spre Varful Peleaga, din Retezat", a declarat Iacob, care a spus ca deocamdata nu se stie de unde sunt cei cinci turisti.

Sursa citata a precizat ca in zona mai era un grup de 50 de persoane, in trecere pe Seaua Bucurei, si care cobora spre Cabana Gentiana, iar acesti turisti au spus ca au vazut momentul producerii avalansei si ca s-au indreptat catre cei cinci turisti ca sa-i ajute.

Iacob a mai spus ca nu se stie starea victimelor, si nici nu este confirmat pana acum ca cei doi copii sunt morti, adaugand ca echipele de salvare estimeaza ca vor ajunge in aproximativ doua ore la locul producerii avalansei.

Conform specialistilor, in Retezat sunt posibile avalanse in golurile alpine de sub Varful Judele, pe traseul Lacul Bucura-Refugiul Bucura, sub Varful Retezat pe traseul marcat cu banda rosie. De asemenea, exista risc de avalansa pe Valea Berbecilor, sub Varful Peleaga.

Vineri, 21 aprilie, salvamontistii au solicitat turistilor sa evite practicarea sporturilor de iarna in zona Muntilor Fagaras si Bucegi, din cauza riscului mare de producere a avalanselor la altitudini de peste 1800 de metri.

De asemenea, ei au reamintit - tot vineri - ca traseele superioare ale cabanelor sunt inchise.

Potrivit meteorologilor, stratul de zapada la Balea Lac, in Muntii Fagaras, depaseste 180 de centimetri, un strat de aproape 35 de centimetri fiind nou depus. De asemenea, se inregistreaza peste un metru de zapada la Varful Omu si peste 40 de centimetri la Sinaia.

In aceste conditii, riscul producerii de avalanse este mare.

Potrivit acestora, la altitudini mai mici riscul producerii este ”insemnat”, adica de trei pe o scara de la unu la cinci.

Salvamontistii sibieni anunta ca riscul producerii de avalanse se va mentime mare si in urmatoarele zile si solicita turistilor sa nu efectueze ascensiuni pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a muntiilor Fagarasului si de asemenea sa evite practicarea sporturilor de iarna in aceasta zona.

”Solicitam turistilor ca accesul la cabanele din zona turistica Balea Lac sa se efectueze doar cu telecabina. in caldarea glaciara a Lacului Balea, deplasarile trebuie efectuate respectand toate conditiile impuse de perioada in care riscul de avalansa ramane ridicat. Turistii care doresc sa practice sporturi de iarna in aceasta zona sunt rugati sa solicite informatii si sa respecte recomandarile patrulei Salvamont aflate in zona”, se arata intr-un comunicat de presa transmis, vineri, de Salvamont Sibiu.

De asemenea, salvamontistii recomanda turistilor care se deplaseaza in zona montana sa fie echipati specific perioadei de iarna, dar si cu echipamentul individual de salvare din avalansa (sonda de avalansa, lopata de zapada, dispozitiv electronic de cautare in avalansa).

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Risc insemnat de avalansa pe traseele montane din Arges, mai ales in zona Balea Lac. Stratul de zapada a atins 170 centimetri
Risc insemnat de avalansa pe traseele montane din Arges, mai ales in zona Balea Lac. Stratul de zapada a atins 170 centimetri

Avem un sfat pentru cei care sunt pasionati de drumetii: nu va aventurati pe munte, mai ales in zona Balea lac, in Arges.

Avalansa intr-o statiune de schi din Austria. Patru turisti elvetieni au murit acoperiti de
Avalansa intr-o statiune de schi din Austria. Patru turisti elvetieni au murit acoperiti de "tone de zapada"

Bilantul victimelor avalansei de miercuri, din Austria, a crescut la patru morti, a anuntat Politia din Tirol, precizand ca toti sunt turisti elvetieni, relateaza Reuters.

Un cetatean olandez mort si alti doi dati disparuti in urma unei avalanse in statiunea franceza de schi Valfrejus
Un cetatean olandez mort si alti doi dati disparuti in urma unei avalanse in statiunea franceza de schi Valfrejus

Un cetatean olandez a murit, iar alti doi au fost dati disparuti in urma unei avalanse in statiunea franceza de schi Valfrejus, a anuntat miercuri politia locala, relateaza Reuters.

Avalansa produsa pe o pista de schi din Franta nu s-a soldat cu nicio victima
Avalansa produsa pe o pista de schi din Franta nu s-a soldat cu nicio victima

Avalansa produsa marti pe o pista de schi din Franta nu s-a soldat cu nicio victima, a anuntat Prefectura, dupa cateva ore de cautari.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.