Spitalul din Neamț, în colaps: pacienții stau în condiții inumane. Povestea revoltătoare, duminică, la „România, te iubesc”
Spitalul județean Neamț este în pragul colapsului. Pacienții sunt îngrămădiți în condiții insalubre, lângă pereți care stau să cadă, plini de mucegai, fără dușuri și toalete. E un dezastru la care s-a ajuns din cauza incompetenței și a nepăsării.
Grav este că mai marii din sănătate nici nu vor să audă de ce se întâmplă acolo. O poveste revoltătoare, duminică seară, la „România, te iubesc!”.
Spitalul Județean Neamț, 1.600 de angajați, aproape 30 de mii de pacienți pe an. Este în subordinea directă a Consiliului Județean și funcționează fără acreditare. În saloane, pacienții proaspăt ieșiți din operație stau lângă pereți care colcăie de mucegai și bacterii, lipsesc condițiile minime de igienă, secții întregi n-au dușuri, zeci de pacienți merg la o singură toaletă, clădirile sunt cu risc seismic. Totul este o improvizație.
În mai 2022, cladirea oncologiei a fost predată Companiei Naționale de investiții ca să o reabiliteze cu 9 milioane de lei. Acum trebuia să fie gata. S-au început lucrările și s-a ajuns la concluzia că proiectul, care zace acum printre pereții dărâmați, e prost. Constructorul a plecat. Pacienții au fost înghesuiți pe unde s-a putut. Un hol strâmt și câteva încăperi mici sunt transformate de mai bine de un an și jumătate în ambulatoriu afecțiuni oncologice.
În sectia de oncologie sunt 44 de paturi. Mai tot timpul ocupate. Pacienții au acces la un singur frigider și nu au nici măcar un duș.
Duminică, la „România, te iubesc!” îi cunoaștem și pe cei care sunt vinovați pentru starea în care se află spitalul.
Ion Asaftei, președintele CJ Neamț: „Să știți că în afară de multe alte chestiuni, eu pentru țara asta și pentru România îmi dau viața. N-am nicio treabă cu unii și alții”.
Duminică vedem și cum acționează autoritățile nemțene în regim de urgență. Cum s-a ajuns în aceasta situație, cine sunt vinovații, cum sunt tratați pacienții într-o spital din România lui 2023, aflați duminică, la „România, te iubesc!”.