Spectacol la Brașov. Parada Junilor s-a reluat, după doi ani de pandemie

Ultima actualizare: 02-05-2022 13:52
Spectacol la Brașov. Parada Junilor s-a reluat, după doi ani de pandemie
StirilePROTV

În Duminica Tomii s-a ținut, în Brașov, una dintre cele mai animate parade ale Junilor din ultimii ani.

Peste 200 de bărbați ai cetății, pe cai superbi, împodobiți de sărbătoare, au defilat în fața a mii de oameni, bucuroși să îi revadă după doi ani de pauză. Spectaculoase sunt și ținutele tradiționale ale cetelor de Juni, dar și petrecerea de pomină, de la Pietrele lui Solomon!

Centrul orașului, până în Șchei, a fost mai animat ca niciodată! După tradiție, există junii tineri, dar și junii bătrîni, junii curcani, dorobanți sau roșiori, junii albiori sau brașovecheni, fiecare cu însemne, steag și costum aparte!

215 cai împodobiţi cu ciucuri şi panglici colorate au defilat cu mândrie prin fața a mii de oameni care i-au admirat și i-au foptografiat. Îmbrăcat în straie tradiționale, Răzvan a venit din Bistrița special pentru parada de astăzi.

Răzvan: "Este un costum de pe Valea Someșului, conține clop de păun. Ar trebui sa fie purtat de tinerii necăsătoriți. În fiecare an încercăm să venim. Caii sunt foarte frumoși, la fel și junii. E o tradiție care face cinste Brașovului".

Spectatoare Parada Junilor: "Portul lor cetele lor și obiceiul e ceva pentru noi nemaipomenit. E o bucurie mare".

Spectator Parada Junilor: "Este foarte frumos, ne place mult, suntem încântați. E prima dată când participăm".

Piața Sfatului a fost neîncăpătoare. Sentimentul de a fi din nou împreună a dus zâmbete pe chipurile tuturor!

Spectatoare Parada Junilor: "Este foarte frumos! E prima dată când participăm, ne bucurăm de vremea frumoasă. Suntem din Brăila".

Spectatoare Parada Junilor: "Foarte bine, uite așa ne mai unește după pandemie".

Așa cum cere tradiția cetele de juni s-au retras după paradă la Pietrele lui Solomon ca să petreacă, să se prindă în hore și, după tradiție, să arunce buzduganul. Cea mai ovaționată încercare a fost aruncarea în țol, a tinerilor din ceată.

 

Ziua s-a încheiat cu o petrecerea câmpenească, la care au participat cu entuziasm juni, localnici și turiști deopotrivă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO