Bijuterii retro pe patru roți în paradă la Alba Iulia. Cei pasionați de automobile vechi și-au etalat cu mândrie comorile.

Care mai de care mai îngrijite și aranjate, mașinile au atras toate privirile trecătorilor.

Proprietarii acestora au recunoscut că au investit o mică avere pentru întreținerea și înfrumusețarea lor.

Un Dodge US Army, fabricat în anul 1944, arată impecabil, deși are o vârstă venerabilă și valorează pe piața o mică avere.

Ovidiu Moldovan, proprietar mașină: "E adus din Franța de vreo 7,8 ani în România. Costă în jur de 50.000 de euro. Din câte știu, sunt doar două exemplare. Costurile de întreținere sunt foarte mici".

Un domn din Alba Iulia se mândrește cu un Volkswagen ce a ieși pe poarta fabricii în urmă cu jumătate de secol. Bijuteria pe patru roți a fost adusă în țară tocmai din Insulele Canare. În următoarea perioadă mașina va fi restaurată, așa că valoarea ei va crește.

Daniel Barna, proprietar mașină: "Am ales Spania pentru că este o zonă foarte bună din punct de vedere al mașinilor. Fiind foarte mult soare și puțină zăpadă, au o calitate a tablei foarte bună".

O altă mașină a fost fabricată în anul 1982, pentru armată și are un motor de 2.500 de centimetri cubi și un consum pe măsură, de peste 20 de litri.

Reporter: "Ce modificări i-ați adus?".

Ștefan Păcurar, proprietar mașină: "Absolut nimic și becurile și tot sunt originale. Au valoare și vreau să o restuarez, că are vopseaua original și ajunge la câteva zeci de mii de euro".

Vizitator: "Foarte costisitoare, știu... Cînd am avut-o pe a mea, era conservată".

Inginer Mircea Ștefan Grava, președintele filialei Alba Iulia a Retromobil Club România: "La poartă ați văzut un Dac 444 ce a slujit armata română, un hammer al armatei americane, care a făcut campania din Irak aici. Mai avem un Land Rover ce a aparținut armatei britanice".

Cei mai încântați au fost cei mici, care au inspectat ca niște specialiști "bătrânele doamne".

Copil: "Îmi plac toate cele de armată, că am și eu acasă".

Copil: "Îmi place că are zgomot și că merge tare".

Vizitator: "Nu vă pot spune care mi-au plăcut, că majoritatea sau aproape toate".

Mașinile valorează zeci de mii de euro, însă pentru colecționari banii nu contează. Pentru ei este important să dea viață acestor automobile de epocă.