Spargatorii de locuinte isi cauta ponturi pe Facebook. Schema ultimei metode a hotilor
Spargatorii de locuinte au inceput sa caute ponturi inclusiv pe Facebook, unde unele persoane posteaza fotografii din interiorul propriilor locuinte, au declarat, joi, judiciaristii Politiei Romane, cu ocazia lansarii unei campanii preventive.
Politia Romana a lansat joi campania preventiva intitulata "Nu-ti scapa casa din ochi", care urmareste constientizarea riscurilor la care se expun oamenii cand isi lasa usile descuiate, ferestrele neasigurate sau cand lasa sa intre in casa persoane necunoscute, care se recomanda ca fiind reprezentanti ai unor institutii publice, relateaza Mediafax.
Campania preventiva, desfasurata impreuna cu societatea de asigurari Groupama, va dura pana in iulie, timp in care vor avea loc intalniri cu asociatiile de proprietari si vor fi impartite 300.000 de scrisori si 150.000 de brosuri.
Totodata, la avizierele blocurilor, la sediile unitatilor de politie, la intrarile in centrele comerciale si in alte locuri publice vor fi expuse 5.000 de afise.
Comisarul sef Aurel Calin, de la Directia de Investigatii Criminale a Politiei Romane, a declarat ca hotii care fura din locuinte sunt de mai multe tipuri si folosesc mai multe metode.
Aurel Calin a aratat ca tipul hotului "muncitor" isi atribuie identitati si calitati false, ca de exemplu de instalator, electrician, lucrator la deratizare sau utilitati, si are asupra sa mai multe tipuri de legitimatii false, cu diverse nume.
El a precizat ca unii hoti din aceasta categorie lipesc la intrarile in blocuri afise in care anunta ca vor veni echipe de muncitori de la diverse institutii, care vor face verificari. Hotul "oportunist" este cel care profita de usile sau ferestrele lasate deschise de catre proprietari. Acesta este, de obicei, imbracat sport, cu trening, sapca si ochelari de soare.
In categoria hotului "semi-mascat" intra genul comun de spargator, care actioneaza imbracat cu haine inchise la culoare, blugi, geaca, poarta un fes pe cap, cat mai mult tras pe ochi, care, eventual, se poate transforma in cagula si are la el un rucsac in care isi tine manusile si sculele pentru spargerea usilor.
Comisarul sef Aurel Calin a atras atentia ca spargatorii sunt persoane extrem de rabdatoare, care, de multe ori, actioneaza la pont. Multe dintre aceste ponturi sunt oferite chiar de catre proprietarii locuintelor, care povestesc, in diverse medii, ce bunuri de valoare au in casa.
Acesta a atras atentia ca unii hoti isi petrec o mare parte din timp pe retelele de socializare, unde gasesc persoane care posteaza fotografii facute in propriile locuinte, din care se poate deduce ca au in casa obiecte de pret. "Sunt hoti care se orienteaza inclusiv pe Facebook", a precizat Calin.
Unii hoti si-au adus din strainatate echipamente moderne pentru deschiderea usilor, o astfel de trusa fiind confiscata de politisti, in baza unor informatii, pe Aeroportul "Henri Coanda", a mai spus Calin.
Pentru a evita sa devina victimele spargatorilor, politistii ii sfatuiesc pe oameni sa aiba usile asigurate cu doua incuietori de tipuri diferite, iar cei care locuiesc la parterul blocurilor sa-si monteze gratii la ferestre.
In cazul in care constata ca locuinta le-a fost sparta, proprietarii sunt sfatuiti sa anunte imediat politia si sa nu intre in casa, pentru ca anchetatorii sa poata face cercetarea criminalistica in conditii cat mai bune, fara ca urmele lasate de hoti sa fie compromise.
Citeste si: Cel mai tare profil de Facebook. O tanara a innebunit lumea cu pozele ei
Ce ascund inscriptiile de la etajul secret al celui mai mare hotel din Coreea de Nord