Sondaj: Doar un sfert dintre români s-ar vaccina cât mai repede împotriva Covid-19. Date surprinzătoare

Ultima actualizare: 01-01-2021 10:12
vaccin
Shutterstock

Doar un sfert dintre români s-ar vaccina cât mai repede împotriva Covid-19, iar cei mai reticenți în această privință sunt tinerii, arată un sondaj IRES realizat la comanda Europa FM.

6 din 10 români spun că s-ar vaccina împotriva noului coronavirus, dar numai un sfert dintre români ar fi dispuși să fac acest lucru cât mai repede.

Ceilalți spun că ar mai aștepta o vreme, arată un sondaj realizat de IRES la comanda Europa FM.

Sondajul a scos la iveală că 3 români din 10 nu s-ar vaccina.

Întrebați dacă s-ar vaccina împotriva COVID-19 atunci când vaccinul va fi disponibil, cei mai mulți români, adică 40 la sută, au răspuns, DA, dar numai în anumite condiții și au menționat că ar prefera să aștepte.

Tot DA au răspuns alți 25 la sută, care ar fi dispuși să meargă cât mai repede la vaccinare.

Sondajul IRES a arătat că tinerii sunt mai puțin dispuși să se vaccineze, pe când vârstnicii, persoanele educate și cele care locuiesc în mediul urban ar dori să se vaccineze.

 

Nu au încredere în vaccin

 

O treime dintre români nu s-ar vaccina însă, iar principalul motiv ar fi că nu au încredere în vaccin sau în sistemul medical.

15 la sută dintre români cred că virusul nu este periculos sau că au o imunitate puternică și nu au nevoie de vaccin, în vreme ce 13 la sută dintre participanții la studiu spun că le este teamă de reacțiile adverse.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță le-a transmis românilor care nu doresc să se vaccineze că medicii le vor răspunde la întrebările pe care le au.

La sondajul realizat telefonic de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie în perioada 11-14 decembrie au participat 1145 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, considerate eșantion reprezentativ.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO