Sondaj: Românii nu iau pandemia de Covid-19 în serios. 19% cred că nu se pot infecta
La 9 zile de la declanșarea stării de urgență în România, 40% dintre români consideră că riscul de a fi infectați cu coronavirus este mic sau inexistent, conform unui sondaj realizat de INSCOP Research la comanda revistei Capital.
Sondajul a fost realizat în perioada 20-24 martie 2020 pe un eșantion de 800 de persoane cu vârste de peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3,5%, la un grad de încredere de 95%.
Majoritatea covârșitoare a românilor susține măsurile luate de autoritățile statului pentru a limita răspândirea noului virus și a combate efectele negative asupra economiei.
Percepția riscului personal de infectare
Rugați să auto-evalueze cât de mare este riscul să contacteze personal coronavirus, 23% dintre respondenți au declarat că au un risc mare, 28,4% moderat, 24,6% un risc mic și 18,9% nu au niciun risc să se infecteze. 5,1% reprezintă procentul non-răspunsurilor.
Acordul față de declararea stării de urgență
94,1% dintre români sunt de acord cu declararea stării de urgență pe teritoriul României pentru limitarea epidemiei de coronavirus. Doar 5,1% își exprimă dezacordul, în timp ce 0,9% nu știu sau nu răspund.
Cum crede populația că va afecta economia epidemia de coronavirus
Întrebați dacă economia României va fi sau nu afectată de epidemia de coronavirus, 91% dintre români au răspuns afirmativ, 5,2% negativ. 3,9% este procentul non-răspunsurilor.
Cum ar trebui să ajute statul cetățenii (angajații) afectați economic de epidemia de coronavirus
Sunt de acord că statul ar trebui să ia măsuri speciale pentru ajutorarea cetățenilor care au fost afectați din punct de vedere economic din cauza epidemiei de coronavirus 97,1% dintre respondenți. Nu sunt de acord 1,5%, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 1,4%.
Întrebați care ar fi principalele două măsuri pe care ar trebui să le ia statul pentru sprijinirea angajaților/persoanelor fizice afectate de epidemia de coronavirus din punct de vedere economic:
- 44,3% dintre respondenți au indicat amânarea plății ratelor la bancă
- 43,8% plata de către stat a unui procent din salariu cu condiția ca angajatorul privat să nu efectueze concedieri
- 25,5% concediu plătit de stat
- 25% reducerea unor impozite
- 21,7% aplicarea unor scutiri de taxe
- 21,5% suportarea de către stat a plății unei părți din contravaloarea facturilor la utilități pentru persoanele concediate din cauza epidemiei de coronavirus
- 1% au indicat alte măsuri, 0,5% au ales varianta ”niciuna dintre măsurile indicate”, 2,1% reprezintă procentul non-răspunsurilor.