Romania, campioana in Europa la numarul de ursi din paduri. Romsilva: Multi sunt agresivi, ar trebui sa scapam de ei
Romania este campioana in Europa la numarul de ursi din paduri. ''Multe dintre aceste animale au un comportament deviant, agresiv si ar trebui sa scapam de ele'', sustine directorul Romsilva.
Asta le-ar deschide insa o usa vanatorilor, mai ales ca un trofeu, poate ajunge si la 10 mii de euro. Ingroziti de ideea de a impusca nejustificat salbaticiunile, activistii de mediu sustin ca pot fi luate masuri mai putin agresive. Mai ales ca ursul nu ataca daca nu este deranjat in habitatul lui natural.
Cativa ursi din zona Transfagarasan si-au facut un obicei din a cauta in fiecare seara mancare la un hotel din zona, in care a stat acum cativa ani si actorul Gerard Butler. Angajatii sustin ca vad des animalele si spun ca se tem pentru ca ar fi intrat inclusiv pe terasa unde stau turistii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Eu dadeam sa ies, el dadea sa intre. Si s-a intamplat si a fost foarte repede. Era destul de mare, era mare!"
"A incercat sa desfaca o usa aici, in apropiere, la magazia alimentara si surpriza, a urcat scarile receptiei. A incercat sa intre, sa impinga in usa, dar n-a reusit."
Astfel de cazuri nu sunt o raritate, sar autoritatile. Asta si pentru ca au aparut tot mai multe constructii in paduri iar turistii hranesc ursii. Cei de la Romsilva au ajuns la o concluzie surprinzatoare.
Romsilva: "Ne confruntam cu un fenomen, respectiv foarte multe exemplare de urs cu comportament deviant. Nu au un comportament normal. Aceste exemplare ataca oameni, gospodarii. Am avut un padurar atacat ieri la Lunga Bradului, care la ora aceasta este internat in spital cu multiple plagi la craniu, torace si brate."
"Trebuie o analiza foarte serioasa a populatiei si o reglare numerica cred ca este absolut necesara, pentru ca habitatul nu cred ca mai suporta, ca si substanta, o populatie atat de mare de ursi", a declarat directorul general al Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, Ciprian Pahontu.
Reprezentantii organizatiilor de aparare a animalelor cred cu totul altceva.
Magor Csibi, Director, WWF Romania: "Localitati unde de 30 de ani stim ca intra ursul, in mod recurent. De ce nu au luat masuri ca sa previna aceste lucruri. De ce nu exista garduri electrice in jurul localitatilor? De ce nu sunt pubele securizate?"
Cum nimeni nu raspunde la aceste intrebari, vanatorii insista ca ar trebui sa scapam de ursi.
Romsilva: "Legea la aceasta data spune ca putem reloca un urs care creeaza probleme. Nu exista la aceasta data posbilitatea de a recolta un urs. Problema este binevenita, mai putin in cazul acelor ursi cu comportament deviant care chiar daca sunt relocati, comportamentul deviant se pastreaza."
Cu alte cuvinte autoritatile ar vrea sa fie reluata vanatoarea la ursi mai ales ca un trofeu poate costa si 10 de mii de euro.
Magor Csibi, Director, WWF Romania: "In loc sa se elimine acele exemplare care intra in contact direct cu comunitatea, care puneau in pericol vieti omenesti, care creeaza paguba, au ales sa mearga in padure sa impuste acei ursi care avea o valoare mai buna din punctul de vedere al profitului."
In padurile din Romania sunt acum intre 6 mii si 7 mii de ursi, potrivit Ministerului Mediului. Insa acest studiu a fost invalidat de Academia Romana pentru ca folosea metode vechi de jumatate de secol. O situatie similara a fost in Croatia recent. Acolo unde un studiu genetic a aratat ca de fapt erau de doua ori mai putini ursi decat se credea intiial.
De cealalta parte, Ministerul Mediului nu a luat nicio masura in cazul animalelor care mor in conditii suspecte. Este si cazul unei ursoaice care a fost gasita alaturi de puii ei langa Vatra Dornei. Polistii locali spun ca au fost otraviti.