Ambasada SUA a găsit soluția pentru ca românii să ajungă mai ușor în America, fără vize. Ce trebuie să facem. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Statele Unite sprijină România să îndeplinească mai repede cerințele necesare pentru ca țara noastră să fie inclusă în programul Visa Waiver, pentru a putea călători în SUA fără vize.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, România trebuie să ia măsuri pentru a scădea rata de refuz a vizelor SUA, care în acest moment depășește 12%. Pentru admiterea în Visa Waiver trebuie să fie sub 3%.

Astfel, ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, le recomandă românilor care au primit, în anii trecuți o viză SUA, să o reînnoiască. Acest lucru se poate face online, fără un drum la Ambasadă.

„Sper că asta se va întâmpla în timpul mandatului meu. Lucrez foarte mult pentru a încerca să fac asta să se întâmple. Sunt încântată să spun că Guvernul României a fost un partener excelent în această privință și că lucrăm chiar acum la negocierea unor acorduri necesare în vederea schimbului de informații care vor permite intrarea României în programul ”Visa Waiver”. Și aș vrea să profit de ocazia asta pentru a-i invita pe toți cei care au avut o viză SUA să o reînnoiască, pentru că asta ne va ajuta în eforturile noastre. Mai ales că este ușor să faci această reînnoire online, fără să mai mergi la Ambasadă. Este un mod rapid și simplu prin care oamenii ne pot ajuta să ne atingem acest scop. Nu este garantat pentru că tot trebuie să îndeplinim criteriile prevăzute de legislația americană, dar cred că dacă ne unim cu toții eforturile, putem ajunge acolo”, a declarat Kathleen Kavalec pentru Știrile PROTV.

Cosmin Stan, corespondent PRO TV: Ați început această campanie de înnoire a vizelor în urmă cu aproximativ o lună. Cum merge?

Kathleen Kavalec: „Avem un răspuns bun, dar ne dorim mult mai multe aplicații. Oamenii nu ar trebui să se gândească că mai bine așteaptă până va intra România în acest program fără vize, trebuie să ne ajute aplicând acum pentru vize, fie pentru a le reînnoi, fie pentru a obține o viză pentru prima dată. Măsurătorile noastre se fac între luna octombrie a acestui an și octombrie a anului viitor. Tocmai am început campania pentru a atrage mai multe aplicații, cred că anul acesta calendaristic vom avea mai multe cereri ca niciodată, dar vrem să avem chiar mai multe așa că vă rog să ne ajutați să atingem acest scop comun.”

Cosmin Stan, corespondent PRO TV: De ce ați luat asta ca pe o provocare personală de rezolvat în mandatul dumneavoastră?

Kathleen Kavalec: „Nu este doar o provocare personală. Cred că Guvernul Statelor Unite este interesat în asta. Am vrea să includem toți membri Uniunii Europene în acest program fără vize și, bineînțeles, ca membru UE, România ar trebui să fie acolo. Iar partea bună cu acest program este că simplifică foarte multe procedurile birocratice, nu doar pentru solicitanți, dar și pentru Statele Unite. Dacă putem pune la cale un sistem comod pentru ambele părți, cred că ne e de folos tuturor. Departamentul nostru de Securitate Internă iubește acest program pentru că le face viața mai ușoară celor care fac verificările pe aeroporturi în SUA, și deci avem un interes comun în asta, dar trebuie să atingem țintele stabilite prin lege pentru a intra în program. Alte țări au reușit asta și cred că putem reuși și cu România.”

Românii ar putea călători peste ocean fără viză de la începutul anului 2025.

„Nu poate fi mai devreme de 2025, pentru că avem de măsurat anual rata de respingere, din 1 octombrie până pe 1 octombrie. Dacă totul va fi bine, probabil, la începutul anului 2025. Sperăm. Nu este garantat. Depinde de multe lucruri ce se pot întâmpla, dar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun!", a explicat de curând ambasadoarea SUA în România.

Cum poate fi obținută viza pentru Statele Unite

Dacă vă întrebați de ce este atât de greu să obțineți o viză pentru Statele Unite trebuie să știți că legea americană le impune funcționarilor consulari să privească fiecare solicitant de viză ca pe un posibil imigrant, până când acesta va dovedi contrariul.

Fără să spună niciodată în mod concret motivele pentru care refuză să acorde o viză, oficialii americani subliniază doar că este cel mai important ca solicitantul de viză să arate ofițerului consular că are legături puternice cu România și că se va întoarce acasă.

Pentru a veni în sprijinul celor care doresc să obțină o viză de America turistică sau de afaceri pentru cel mult 90 de zile, Ministerul Afacerilor Externe a întocmit un ghid prin care vă sunt explicați pașii de urmat.

Astfel, ar trebui să demonstrați, în primul rând, că vizita va fi una scurtă, într-o perioadă determinată și limitată de timp.

În plus, trebuie să arătați că aveți banii necesari pentru a vă acoperi cheltuielile cât stați în Statele Unite. Și nu în ultimul rând, ar trebui să-i convingeți pe funcționarii americani că aveți legături cu țara natală, iar asta ar putea însemna că aveți aici casă, serviciu, familie - și alte obligații care nu pot fi abandonate și la care va trebui să vă întoarceți.

În plus, trebuie să aveți foarte mare grijă la tot procesul de solicitare, de la achitarea taxei aferente, până la completarea cererii online sau programarea la interviu.

Orice greșeală poate conduce la refuzul acordării vizei. De asemenea, este foarte important să răspundeți complet și să spuneți adevărul la toate întrebările care vă sunt adresate pentru că dacă va fi descoperită orice minciună, oricât de mică, veți fi automat descalificați.

Toți pașii pentru solicitarea vizei sunt explicați în detaliu pe site-ul mae.ro la secțiunea condiții de călătorie în Statele Unite.

Articol recomandat de sport.ro
Ei sunt cei mai răi ultrași din Champions League: ”Inspiră teamă. Interesați mai mult de scandaluri decât de fotbal”
Ei sunt cei mai răi ultrași din Champions League: ”Inspiră teamă. Interesați mai mult de scandaluri decât de fotbal”
Citește și...
Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge în țară sâmbătă seara | FOTO
Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge în țară sâmbătă seara | FOTO

Primul tren electric inter-regional din setul celor 37 contractate de Alstom va părăsi miercuri fabrica din Katowice, Polonia, şi va ajunge la Curtici sâmbătă seara.

Incendiu violent la o locuinţă din localitatea Bucu. Patru persoane au suferit atacuri de panică
Incendiu violent la o locuinţă din localitatea Bucu. Patru persoane au suferit atacuri de panică

Un incendiu puternic s-a produs, marţi, la o locuinţă din localitatea Bucu, pompierii acţionând timp de patru ore pentru stingerea focului.

Vremea ține cu România. Ploile din noiembrie au salvat recoltele de grâu și de rapiță
Vremea ține cu România. Ploile din noiembrie au salvat recoltele de grâu și de rapiță

După o un an secetos și o toamnă peste măsură de călduroasă, ploile din ultimele zile au salvat culturile de grâu și rapiță care păreau pierdute.

Recomandări
Cătălin Cherecheș a fost reținut în Germania. Cum a fost prins primarul fugar din Baia Mare
Cătălin Cherecheș a fost reținut în Germania. Cum a fost prins primarul fugar din Baia Mare

Primarul din Baia Mare Cătălin Cherecheș, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru corupție, a fost prins de poliție în Augsburg, Germania.

CCR a decis ca foștii parlamentari să rămână cu pensiile speciale. Cum își motivează hotărârea
CCR a decis ca foștii parlamentari să rămână cu pensiile speciale. Cum își motivează hotărârea

Curtea Constituțională a hotărât, marți, că abrogarea pensiilor parlamentarilor este neconstituţională.

Ostaticii eliberați din iadul din Gaza, mărturii șocante din captivitate: „Când un copil plângea, îl amenințau cu arma”
Ostaticii eliberați din iadul din Gaza, mărturii șocante din captivitate: „Când un copil plângea, îl amenințau cu arma”

Israelul susține că armistițiul cu Hamas ar putea fi extins cu încă cinci zile, după ce deja a fost prelungit cu 48 de ore. Dar, marți, beligeranții s-au acuzat reciproc de încălcarea acordului de încetare a focului.