Ambasada SUA a găsit soluția pentru ca românii să ajungă mai ușor în America, fără vize. Ce trebuie să facem. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Statele Unite sprijină România să îndeplinească mai repede cerințele necesare pentru ca țara noastră să fie inclusă în programul Visa Waiver, pentru a putea călători în SUA fără vize.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, România trebuie să ia măsuri pentru a scădea rata de refuz a vizelor SUA, care în acest moment depășește 12%. Pentru admiterea în Visa Waiver trebuie să fie sub 3%.

Astfel, ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, le recomandă românilor care au primit, în anii trecuți o viză SUA, să o reînnoiască. Acest lucru se poate face online, fără un drum la Ambasadă.

„Sper că asta se va întâmpla în timpul mandatului meu. Lucrez foarte mult pentru a încerca să fac asta să se întâmple. Sunt încântată să spun că Guvernul României a fost un partener excelent în această privință și că lucrăm chiar acum la negocierea unor acorduri necesare în vederea schimbului de informații care vor permite intrarea României în programul ”Visa Waiver”. Și aș vrea să profit de ocazia asta pentru a-i invita pe toți cei care au avut o viză SUA să o reînnoiască, pentru că asta ne va ajuta în eforturile noastre. Mai ales că este ușor să faci această reînnoire online, fără să mai mergi la Ambasadă. Este un mod rapid și simplu prin care oamenii ne pot ajuta să ne atingem acest scop. Nu este garantat pentru că tot trebuie să îndeplinim criteriile prevăzute de legislația americană, dar cred că dacă ne unim cu toții eforturile, putem ajunge acolo”, a declarat Kathleen Kavalec pentru Știrile PROTV.

Cosmin Stan, corespondent PRO TV: Ați început această campanie de înnoire a vizelor în urmă cu aproximativ o lună. Cum merge?

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Kathleen Kavalec: „Avem un răspuns bun, dar ne dorim mult mai multe aplicații. Oamenii nu ar trebui să se gândească că mai bine așteaptă până va intra România în acest program fără vize, trebuie să ne ajute aplicând acum pentru vize, fie pentru a le reînnoi, fie pentru a obține o viză pentru prima dată. Măsurătorile noastre se fac între luna octombrie a acestui an și octombrie a anului viitor. Tocmai am început campania pentru a atrage mai multe aplicații, cred că anul acesta calendaristic vom avea mai multe cereri ca niciodată, dar vrem să avem chiar mai multe așa că vă rog să ne ajutați să atingem acest scop comun.”

Cosmin Stan, corespondent PRO TV: De ce ați luat asta ca pe o provocare personală de rezolvat în mandatul dumneavoastră?

Kathleen Kavalec: „Nu este doar o provocare personală. Cred că Guvernul Statelor Unite este interesat în asta. Am vrea să includem toți membri Uniunii Europene în acest program fără vize și, bineînțeles, ca membru UE, România ar trebui să fie acolo. Iar partea bună cu acest program este că simplifică foarte multe procedurile birocratice, nu doar pentru solicitanți, dar și pentru Statele Unite. Dacă putem pune la cale un sistem comod pentru ambele părți, cred că ne e de folos tuturor. Departamentul nostru de Securitate Internă iubește acest program pentru că le face viața mai ușoară celor care fac verificările pe aeroporturi în SUA, și deci avem un interes comun în asta, dar trebuie să atingem țintele stabilite prin lege pentru a intra în program. Alte țări au reușit asta și cred că putem reuși și cu România.”

Românii ar putea călători peste ocean fără viză de la începutul anului 2025.

„Nu poate fi mai devreme de 2025, pentru că avem de măsurat anual rata de respingere, din 1 octombrie până pe 1 octombrie. Dacă totul va fi bine, probabil, la începutul anului 2025. Sperăm. Nu este garantat. Depinde de multe lucruri ce se pot întâmpla, dar eu cred că ne aflăm pe drumul cel bun!", a explicat de curând ambasadoarea SUA în România.

Cum poate fi obținută viza pentru Statele Unite

Dacă vă întrebați de ce este atât de greu să obțineți o viză pentru Statele Unite trebuie să știți că legea americană le impune funcționarilor consulari să privească fiecare solicitant de viză ca pe un posibil imigrant, până când acesta va dovedi contrariul.

Fără să spună niciodată în mod concret motivele pentru care refuză să acorde o viză, oficialii americani subliniază doar că este cel mai important ca solicitantul de viză să arate ofițerului consular că are legături puternice cu România și că se va întoarce acasă.

Pentru a veni în sprijinul celor care doresc să obțină o viză de America turistică sau de afaceri pentru cel mult 90 de zile, Ministerul Afacerilor Externe a întocmit un ghid prin care vă sunt explicați pașii de urmat.

Astfel, ar trebui să demonstrați, în primul rând, că vizita va fi una scurtă, într-o perioadă determinată și limitată de timp.

În plus, trebuie să arătați că aveți banii necesari pentru a vă acoperi cheltuielile cât stați în Statele Unite. Și nu în ultimul rând, ar trebui să-i convingeți pe funcționarii americani că aveți legături cu țara natală, iar asta ar putea însemna că aveți aici casă, serviciu, familie - și alte obligații care nu pot fi abandonate și la care va trebui să vă întoarceți.

În plus, trebuie să aveți foarte mare grijă la tot procesul de solicitare, de la achitarea taxei aferente, până la completarea cererii online sau programarea la interviu.

Orice greșeală poate conduce la refuzul acordării vizei. De asemenea, este foarte important să răspundeți complet și să spuneți adevărul la toate întrebările care vă sunt adresate pentru că dacă va fi descoperită orice minciună, oricât de mică, veți fi automat descalificați.

Toți pașii pentru solicitarea vizei sunt explicați în detaliu pe site-ul mae.ro la secțiunea condiții de călătorie în Statele Unite.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Incident grav în Cluj-Napoca. O stradă din oraș a luat-o la vale. S-a surpat pe o porțiune de 20 de metri
Incident grav în Cluj-Napoca. O stradă din oraș a luat-o la vale. S-a surpat pe o porțiune de 20 de metri

Incident grav și la Cluj Napoca - o bucată dintr-o stradă s-a surpat peste noapte, pe o porțiune de aproximativ 20 de metri.

Un tren care circula pe ruta Piteşti-Bucureşti Nord a ajuns la destinaţie cu o întârziere de 310 minute
Un tren care circula pe ruta Piteşti-Bucureşti Nord a ajuns la destinaţie cu o întârziere de 310 minute

Trenul RE 13211, care circulă în relaţia Piteşti - Bucureşti Nord, a ajuns vineri seara în Gara de Nord la ora 20:51, cu o întârziere totală de 310 minute, din cauza defectării locomotivei, informează CFR SA.

Un copil de 15 ani a ajuns la spital după ce a fost lovit de o mașină pe trecerea de pietoni. O traversa pe trotinetă
Un copil de 15 ani a ajuns la spital după ce a fost lovit de o mașină pe trecerea de pietoni. O traversa pe trotinetă

Un băiat de 15 ani a fost transportat la spital, vineri, după ce a fost lovit de o maşină, în timp ce traversa, cu trotineta, o stradă din municipiul Turda, judeţul Cluj, la trecerea de pietoni.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.