Șoferii condamnaţi că au condus drogaţi sau beți, fără permis pe o perioadă de până la 10 ani. Inițiativa, adoptată de Senat
Pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple în țara cu cei mai mulți morți de pe șosele, parlamentarii cer iar înăsprirea legii.
Senatorii au votat deja un proiect, conforma căruia cei prinși la volan băuți sau drogați, vor rămâne fără permis zece ani. Deputații merg mai departe și vor suspendarea pe viață.
Parlamentarii cred că pedepsele trebuie înăsprite pentru a opri măcelul de pe șoselele României. Astfel, senatorii au votat în unanimitate interzicerea de către instanță a dreptului de a conduce pe o perioadă de la unu la zece ani pentru cei care sunt prinși la volan băuți sau drogați.
Robert Cazanciuc, senator PSD, inițiator: „La alcool avem o limită de 0,80 la mie pentru a fi considerată infracțiune, la droguri, nu. Nu există niciun fel de limită. Nu există contravenție. La droguri nu avem decât infracțiune, deci oricine s-a urcat la volan și este găsit că a condus sub influența drogurilor înseamnă că a comis o infracțiune și instanța poate să interzică până la zece ani de zile dreptul de a mai conduce autovehicule”.
Decizia finală va fi luată, însă în Camera Deputaților, acolo unde aleșii au avizat favorabil o inițiativă și mai dură. Astfel, deputații au de gând să interzică pe viață dreptul de a conduce celor care se urcă la volan băuți sau drogați, și provoacă accidente grave în urma cărora mor oameni.
Laurențiu Leoreanu, deputat, inițiator: „În momentul când avem astfel de lucruri care nu se întâmplă doar pe excepții, ci din ce în ce mai multe apar, trebuie să venim cu măsuri concrete care să descurajeze astfel de fapte iresponsabile. Ce-i mai important pentru un om? Viața și sănătatea, ori prin acest act iresponsabil tu iei ce-i mai scump omului. Prin urmare, nimic nu poate să fie mai de preț decât viața și sănătatea unui om”.
Potrivit celor mai recente statistici ale Poliției, numărul celor prinși drogați la volan este în creștere. Doar în primele zece luni ale anului au fost depistați în trafic 3.222 de șoferi care consumaseră substanțe psihoactive înainte de a porni la drum, cu 700 mai mulți decât în tot anul precedent. Recordul va fi, însă mult mai mare după centralizarea datelor din luna noiembrie și decembrie când, aproape în fiecare weekend, 50 de șoferi au picat testul antidrog.