Sloiuri imense de gheata au pus stapanire pe Dunare. Spargatorul Perseus, pus la treaba dupa 4 ani de pauza
Curge cu necazuri pe Dunare. Fluviul este plin de sloiuri imense care pun in pericol navigatia. La Braila, luciul de apa este bocna, iar spre Insula Mare se poate trece doar in conditii speciale.
Duminica seara, pentru a elibera canalul navigabil, autoritatile fluviale au trimis de la Galati spargatorul de gheata ''Perseus'', cel mai mare din dotarea flotei noastre. Gerul din ultimele ore a fost atat de aspru incat Marea Neagra a suferit o transformare spectaculoasa.
Pe tarm totul a inghetat. Mai putin turistii care au sfidat viscolul pentru cateva fotografii spectaculoase cu valurile imense. Dunarea in schimb a incremenit.
Fenomenul a fost favorizat de frigul accentuat, dar si de debitul scazut al fluviului, care este la jumatate fata de normalul perioadei. Autoritatile sunt in alerta si sunt pregatite sa intervina cu toate navele.
Spargatorul de gheata Perseus, care este pus la treaba doar in conditii speciale, a intervenit ultima data in 2012. Navigatia este data peste cap si pentru ca sistemul de semnalizare a fost mutat din loc de vantul puternic si de valuri.
La Braila este si mai rau. Aproximativ 80% din suprafata Dunarii este deja acoperita de sloiuri de gheata. Riscul cel mai mare este sa se formeze un pod de gheata intre cele doua maluri, situatie in care Insula Mare a Brailei ar ramane izolata.
Cursele regulate au fost, deocamdata, intrerupte, ceea ce i-a descumpanit pe localnicii din Insula Mare a Brailei.
Tot din cauza gerului, Comitetele pentru Situatii de Urgenta din Galati si Braila au hotarat sa suspende cursurile in gradinite, scoli si licee, luni si marti.