Pui de urs, lovit de o mașină și apoi lăsat să se chinuie până a murit
Întâmplare revoltătoare la Arpașul de Sus, în judeţul Sibiu, unde un pui de urs rănit, cel mai probabil de o maşină, a agonizat timp de 4 ore.
Ursul a zăcut pe marginea şoselei, în fața şefilor fondului de vânătoare, a reprezentantei agenţiei pentru protecţia mediului şi a poliţiştilor locali.
Nimeni nu a făcut nimic pentru a curma suferinţa animalului, care s-a stins în chinuri.
Animalul rănit care abia se mai târa a fost văzut de localnici pe marginea dumului, în apropierea localităţii Arpașu de Sus.
Oamenii au sunat la 112 şi apoi au încercat să nu provoace animalul. Ursul care abia se mai mişca a căzut într-un final pe marginea şoselei, iar şoferii au fost nevoiţi să-l evite.
Localnic: "Uite aici stătea în picioare şi după aceea s-a deplasat. Într-o oră, o oră jumătate a murit deja. Dar el mişca, era în picioare, părea numa că e lovit la labă dreaptă, atât doar şi se vedea că e slăbit."
La faţa locului au sosit un echipaj de poliţie şi şefii fondului de vânătoare privat din zonă. Deşi au observat că animalul era rănit de mai multe zile, nu au chemat urgent un veterinar ca să îi curme suferinţa şi s-au mulţumit să comenteze de pe marginea drumului.
Octavian Hadar, director Asociațe de vânătoare: "Se vede că e de câteva zile grav rănit, are viermi deja, rana de la gât infectată. Singurul duşman al ursului e omul şi dacă noi nu reglăm această populaţie, o să se înmulţească la nesfasit iar oamenii direct afectaţi o să înceapă să-I otrăvească, să pună capcane, pentru ai omor."
Cătălina Vizante, președinte Asociație de Vânătoare: "ONG-iștii să facă eforturi, să-i prindă şi să-i ducă în ţările de unde provin/ Majoritatea ONG-istilor sunt din Austria, Germania unde nu mai sunt urşi".
Când medicii veterninari au ajuns la faţa locului, ursul era deja mort. După analize, specialiştii au stabilit că avea mai puţin de 2 ani şi ar fi murit din cauza hemoragiei interne suferite după o lovitură puternică, provocată probabil de o maşină. Autorităţile spun ca administratorii fondului de vânătoare erau datori să încerce salvarea animalului.
Șerban Țichindelean, director elecutiv DSVSA: "Este obligatoriu ca fondurile de vânătoare să aibă un contract de prestări servicii cu un medic veterinar, deci primul care intervine. Să aibă locaţii care să îl ţină în grija lor sub terapia medicamentoasă recomandată până la vindecare şi redarea în circuitul mediului sălbatic."
O situaţie similară este şi în Sinaia, unde un alt urs rănit a bântuit două zile prin staţiune.
Turiştii au sunat la 112, iar un echipaj de jandarmi sosit la faţa locului i-a sfătuit pe oameni să păstreze distanţa. În acest moment nu se ştie în ce stare este ursul rănit.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!